Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 17/08/2016

Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ο μόνος που έχει δει σε βίντεο με τακτικές σκοποβολής το γρήγορο γύρισμα του κεφαλιού μετά την ολοκλήρωση μια σειράς βολών.

Μετά από μια σειρά βολών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας άσκησης αμυντικής σκοποβολής, μπορεί να δείτε κάποια άτομα να κρατούν το όπλο κοντά στο στήθος και αμέσως μετά, να κάνουν αυτό που εγώ αποκαλώ ένα "επιχειρησιακό γύρισμα του κεφαλιού, γυρνώντας το κεφάλι προς τον ένα ώμο, και στη συνέχεια, γρήγορα στον άλλο ώμο πριν επαναφέρουν το βλέμμα και το κεφάλι προς τα εμπρός. Σε μερικά βίντεο, η περιστροφή του κεφαλιού διαρκεί λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.

Από αυτά που έχω μάθει σε όλη την καριέρα μου στις ειδικές δυνάμεις (USA Army Ranger), η επίγνωση των συνθηκών στον περιβάλλον χώρο είναι υψίστης σημασίας είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά από μια ένοπλη συμπλοκή. Παρολαυτά, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να έχει επικεντρώσει το βλέμμα σε ένα σημείο σε τέτοιο βαθμό που η όραση να παρομοιάζει με την εικόνα μέσα από ένα καλαμάκι. Το φαινόμενο της σωληνοειδούς όρασης (Tunnel vision ελληνιστί).

Η "αναζήτηση και αξιολόγηση" μετά από μια σειρά βολών ήταν κάτι που κάναμε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ώστε να διδαχθούμε να έχουμε πάντα επίγνωση του περιβάλλοντός μας. Κατά το σκανάρισμα του περιβάλλοντος  χώρου μετά από μια σειρά βολών,ο εκπαιδευτής μερικές φορές θα κρατούσε ψηλά ένα αντικείμενο, ένα αριθμό, θα έκανε χειρονομίες κ.λπ. Μετά το σκανάρισμα, ο εκπαιδευτής μας ρωτούσε, τι είδες; Η απάντηση συχνά ήταν ... ΤΙΠΟΤΑ! Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, παρασυρόμαστε από την νοοτροπία του σκοπευτηρίου και δεν εκπαιδεύουμε το μυαλό μας τις κρίσιμες στιγμές μετά από κάθε βολή να εντοπίζει τις λεπτομέρειες του χώρου.

Αν απλά περιστρέφετε το κεφάλι σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε, από φυσικής άποψης, από τον ένα ώμο στον άλλο και δεν αντιλαμβάνεστε το περιβάλλον σας, τότε η κίνηση αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.

Την επόμενη φορά στο σκοπευτήριο, προσπαθήστε περισσότερο από το να κοιτάξετε απλά πάνω από τον ώμο σας. Δοκιμάστε να συλλέξετε νέες πληροφορίες.

Πηγή: loadoutroom.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis