Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 03/02/2016

Σχετικά με την υποχρέωση Ετήσιας Θεώρησης Βιβλιαρίων Υγειονομικής Περίθαλψης (ΒΥΠ) των υπηρετούντων στην Υπηρεσία σας, στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των μελών των οικογενειών τους, ιδίας/πατρικής, για το έτος 2016 γνωρίζουμε ότι αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 12η Φεβρουαρίου 2016 και οι υπεύθυνες δηλώσεις μαζί με τα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κατωτέρω οδηγίες, δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν από τους Προϊσταμένους των Λιμενικών Αρχών και των Διευθυντών των Διευθύνσεων, στην Υπηρεσία Υγειονομικού/ 3ο Τμήμα Υγειονομικής Υποστήριξης/Γραφείο Έκδοσης Βιβλιαρίων Υγειονομικής Περίθαλψης μέχρι την 4η Μαρτίου 2016. Σημειώνεται ότι, μετά την 12η Φεβρουαρίου 2016 δεν θα θεωρούνται εντολές υγειονομικής περίθαλψης από ελεγκτές ιατρούς ή οδοντιάτρους, εάν το ΒΥΠ δεν έχει θεωρηθεί για το έτος 2016.  

Οδηγίες για τους δικαιούχους ή μη υγειονομικής περίθαλψης, ανάλογα με την περίπτωση
α. Προκειμένου για ΒΥΠ ιδίων στελεχών Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ, εφόσον ο στρατιωτικός είναι εν ενεργεία, αυτοδίκαια θεωρείται το ΒΥΠ από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας του. Κατά τον έλεγχο των ΒΥΠ, θα πρέπει να είναι επικολλημένη η φωτογραφία του στελέχους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ με τον βαθμό που φέρει. Επιπλέον, το ΒΥΠ θα πρέπει να έχει υπογραφεί και σφραγισθεί από την Υπηρεσία Υγειονομικού.
 
β. Προκειμένου για ΒΥΠ συζύγων στελεχών Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ, εφόσον από την υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση προκύπτει ότι ο/η σύζυγος δεν είναι άμεσα ασφαλισμένος/η σε άλλο φορέα, απαιτείται να προσκομισθεί αντίγραφο εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος του παραπάνω μέλους για το τελευταίο οικονομικό έτος. 
 
Σημειώνεται ότι, δεν δικαιούται υγειονομικής περίθαλψης ο/η σύζυγος σε περίπτωση:
 
(1) ασφάλισης του/της σε άλλον ασφαλιστικό φορέα. 
(2) θανάτου, κήρυξης σε αφάνεια κλπ.
 
Κατά τον έλεγχο των ΒΥΠ, θα πρέπει να είναι επικολλημένη η φωτογραφία του/της συζύγου. Επιπλέον, το ΒΥΠ θα πρέπει να έχει υπογραφεί και σφραγισθεί από την Υπηρεσία Υγειονομικού.
Διευκρινίζεται ότι, ο/η διαζευγμένος/η σύζυγος άμεσα ασφαλισμένου στελέχους ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις σωρευτικά:
 
(1) ο γάμος λύθηκε αμετάκλητα μετά την συμπλήρωση του τεσσαρακοστού (40ου) έτους της ηλικίας του. (2) έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη από την τέλεση του γάμου μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης αγωγής διαζυγίου. (3) δεν έχει δικαίωμα ασφάλισης άμεσα η έμμεσα σε άλλον ασφαλιστικό φορέα .(4) υποβάλλει την αίτηση διατήρησης του δικαιώματος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της αμετάκλητης απόφασης του διαζυγίου. (5) καταβάλλει ασφαλιστική εισφορά ίση με το 5% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών τακτικού δημοσίου υπαλλήλου, με εισαγωγικό κλιμάκιο του κλάδου ΔΕ χωρίς οικογενειακή παροχή. 
 
γ. Προκειμένου για ΒΥΠ τέκνων στελεχών Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ (γνήσια, εκτός γάμου, θετά και ανάδοχα). 
 
Δεν θα θεωρούνται τα ΒΥΠ των εξής κατηγοριών: 
 
(1) τέκνα τα οποία συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, εκτός αν είναι άνεργα. Στην περίπτωση αυτή το δικαίωμα περίθαλψης παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους και απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος του παραπάνω μέλους για το τελευταίο οικονομικό έτος ή βεβαίωση αποδεικτικού ανεργίας. 
 
(2) τέκνα τα οποία συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, εκτός αν είναι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί φοιτητές σε αναγνωρισμένες ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, καθώς και σε αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Στην περίπτωση αυτή το δικαίωμα περίθαλψης παρατείνεται για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους για όσα ακαδημαϊκά χρόνια (από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Αυγούστου) ορίζονται από τον οργανισμό της συγκεκριμένης σχολής και όχι πέραν από την συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους και προσκομίζεται βεβαίωση σπουδών της εκάστοτε σχολής με αναφορά των ακαδημαϊκών εξαμήνων/ετών που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου καθώς και το εξάμηνο που βρίσκεται ο φοιτητής. Τονίζεται ότι μετά το πέρας του μέγιστου αριθμού απαιτούμενων ετών για τη λήψη πτυχίου, ανεξάρτητα της λήψης πτυχίου ή μη, διακόπτεται το δικαίωμα παροχής υγειονομικής περίθαλψης, μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του τέκνου. 
 
(3) αγόρια που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους. 
(4) τέκνα που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές. 
(5) τέκνα που δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης από άλλον ασφαλιστικό φορέα σαν άμεσοι δικαιούχοι.
(6) τέκνα τα οποία τέλεσαν γάμο. 
 
Κατά τον έλεγχο των ΒΥΠ, θα πρέπει να είναι επικολλημένη η φωτογραφία του τέκνου (αφορά τέκνα άνω των 5 ετών). Επιπλέον, το ΒΥΠ θα πρέπει να έχει υπογραφεί και σφραγισθεί από την Υπηρεσία Υγειονομικού. Διευκρινίζεται ότι τα τέκνα τα οποία έχουν αναπηρία 67% και άνω διατηρούν το δικαίωμα για λήψη παροχών ως μέλη οικογενείας, έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται με σκοπό βιοποριστική εργασία ή την εργασιοθεραπεία ή απασχολησιοθεραπεία. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαιούμενη γνωμάτευση αναπηρίας. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι, τα τέκνα με μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδεπανοκυτταρική αναιμία δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης σε περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης και όχι μόνιμης, μετά από γνωμάτευση ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας. 
 
δ. Προκειμένου για ΒΥΠ γονέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (φυσικοί ή θετοί), απαιτείται να προσκομισθεί αντίγραφο εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος του παραπάνω μέλους για το τελευταίο οικονομικό έτος. 
 
Δεν θα θεωρούνται τα ΒΥΠ των γονέων:
 
(1) εφόσον έχουν δικαίωμα ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα. (2) εφόσον το εκ πάσης πηγής οικογενειακό εισόδημα αυτών, πραγματικό, τεκμαρτό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο υπερβαίνει την ετήσια συνολική σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ, ήτοι 4.320,00 € (στην περίπτωση και των δύο γονέων το εισοδηματικό αυτό όριο διπλασιάζεται, ήτοι 8.640,00 €). Κατά τον έλεγχο των ΒΥΠ θα πρέπει να είναι επικολλημένη η φωτογραφία του γονέα. Το ΒΥΠ θα πρέπει να έχει υπογραφεί και σφραγισθεί από την Υπηρεσία Υγειονομικού. 
 
ε. Προκειμένου για ΒΥΠ αδελφών στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ με αναπηρία 67% και άνω (αμφιθαλών και ετεροθαλών), απαιτείται να προσκομισθεί αντίγραφο εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος του παραπάνω μέλους για το τελευταίο οικονομικό έτος. 
 
Δεν θεωρούνται τα ΒΥΠ των αδελφών εφόσον:
 
(1) έχουν δικαίωμα ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα. (2) το εκ πάσης πηγής ετήσιο εισόδημα αυτών, πραγματικό, τεκμαρτό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο υπερβαίνει την ετήσια συνολική σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ, ήτοι 4.320,00 €. Κατά τον έλεγχο των ΒΥΠ, θα πρέπει να είναι επικολλημένη η φωτογραφία του αδελφού/αδελφής. Επιπλέον, το ΒΥΠ θα πρέπει να έχει υπογραφεί και σφραγισθεί από την Υπηρεσία Υγειονομικού.
 
Σημειώνεται ότι, δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης έχουν τα αδέρφια άμεσα στελεχών Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ τα οποία έχουν αναπηρία 67% και άνω, εφόσον δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα και το εκ πάσης πηγής ετήσιο εισόδημα αυτών, πραγματικό, τεκμαρτό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ, ήτοι 4.320,00 €. Η κατά τα ανωτέρω ανικανότητα κρίνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. 
 
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί, κατά τον έλεγχο της ετήσιας θεώρησης των ΒΥΠ, ότι στέλεχος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. ή κάποιο μέλος της οικογένειας τους, δεν δικαιούται υγειονομικής περίθαλψης από τον Ασφαλιστικό Φορέα μας, τα αναφερόμενα ΒΥΠ δεν θα θεωρούνται και μερίμνη του στρατιωτικού θα επιστρέφονται στην Υπηρεσία Υγειονομικού, είτε απ’ ευθείας είτε διαμέσου της Υπηρεσίας του.
 
5. Τονίζεται ότι, τα δηλούμενα στοιχεία κατά τη συμπλήρωση των Υ.Δ πρέπει να είναι αληθή και καθίσταται σαφές ότι η ευθύνη γι αυτά βαρύνει τόσο τον δηλούντα όσο και τον θεωρούντα τη σχετική Υ.Δ. Προϊστάμενο της Υπηρεσίας.
 
6. Διευκρινίζεται ότι, δεν απαιτείται η θεώρηση κατά το τρέχον έτος βιβλιαρίων υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία Υγειονομικού εντός του έτους 2016.
 
7. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής εντός του έτους, που επιφέρει μεταβολή του δικαιώματος στην περίθαλψη στελέχους Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ ή μέλους της οικογενείας του, σε σχέση με αυτό που καθορίστηκε αρχικά, όπως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:
 
Ι. Το στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ εξέλθει κατά οποιοδήποτε τρόπο από το Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ (σε περίπτωση αποστρατείας επιστρέφονται τα βιβλιάρια υγειονομικής περίθαλψης του στελέχους Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ και των μελών της οικογενείας του το αργότερο σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την αποστρατεία τους). ΙΙ. Μέλος οικογενείας του έχασε κατά οποιοδήποτε τρόπο το δικαίωμα περίθαλψης σε βάρος του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. εξαιτίας: 
α) Συμπλήρωσης του 18ου ή 24ου ή 26ου έτους της ηλικίας των τέκνων, κατά περίπτωση, εκτός αν είναι ανίκανα για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος. 
β) Γάμου τέκνων, αγάμων αδελφών και διαζευγμένων γονέων.
γ) Άσκησης επαγγέλματος συζύγου, τέκνων, γονέων, αδελφών.
δ) Αύξησης εισοδήματος πάνω από το ποσό που προβλέπεται κάθε φορά σαν ανώτερο για τον καθορισμό της δικαιούμενης περίθαλψης.
ε) Θανάτου ,κήρυξης σε αφάνεια κ.λ.π.
στ) Στράτευσης ή εισαγωγής των τέκνων σε Στρατιωτικές σχολές 
 
το στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι υποχρεωμένο με προσωπική του ευθύνη να υποβάλλει νέα υπεύθυνη δήλωση και κάθε επίσημο παραστατικό στοιχείο που αποδεικνύει την μεταβολή μαζί με το αντίστοιχο βιβλιάριο.
 
8. Διευκρινίζεται ότι, οι άγαμες θυγατέρες και αδερφές των στελεχών Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ και οι οποίες είναι άνω των 40 ετών που κατέχουν ΒΥΠ από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ μέχρι και την 02/10/2014 διατηρούν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης, εφόσον σωρευτικά δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο ασφαλιστικό φορέα και εξακολουθούν να ισχύουν τα οικονομικά κριτήρια αρχικής έκδοσης ΒΥΠ. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται να προσκομισθεί ληξιαρχική πράξη γέννησης των άγαμων θυγατέρων και αδερφών των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 
 
9. Σε περίπτωση απώλειας βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης υποβάλλονται από το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αρχική έκδοση βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης και επιπλέον υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ο χρόνος, ο τόπος και οι συνθήκες απώλειας του βιβλιαρίου. Επίσης, δηλώνεται ότι σε περίπτωση εύρεσης του βιβλιαρίου, το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ θα το παραδώσει αμέσως στην Υπηρεσία Υγειονομικού. 
 
10. Τονίζεται ότι, οποιοδήποτε μέλος οικογένειας στελέχους Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ που δικαιούται περίθαλψης από προσωπική ασφάλιση σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό, δεν έχει δικαίωμα επιλογής ασφάλισης σε βάρος του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
 
limenikines.blogspot.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis