Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:41 | 19/05/2015

Το αρχικό σκάφος, αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο συνολικού μήκους φτάνει τα 14 μέτρα, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα φορτωμένο 43 κόμβους, έχει μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και να μάχεται κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έχει τετραμελές πλήρωμα, μεταφέρει ένα στοιχείο βατραχανθρώπων, καθώς και πλήρη εξοπλισμό μάχης, και το σημαντικότερο όλων είναι ότι διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο για πολυβόλο των 12,7 χλστ ή βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών, ο οποίος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Soukos Robots. Φέρει 2 κινητήρες των 370 ίππων έκαστος καθώς και όλο τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ναυτιλίας καθώς και σύστημα Flir. Ανήκει στην κατηγορία «Β», η οποία περιλαμβάνει σκάφη που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε περιβάλλον με ύψος κύματος τεσσάρων μέτρων και άνεμο έντασης έως 8 μποφόρ.

 

Το νέο σκάφος 

Ήδη κατασκευάζεται το 2ο σκάφος το οποίο αναμένεται σύντομα να είναι έτοιμο προκειμένου να μπορεί να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες τόσο από τις Έλληνικές όσο και από Ένοπλες Δυνάμεις ξένων χωρών. Μάλιστα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα σκάφη κατασκευάζονται από την εταιρεία ΕΜΑΛ Α.Ε η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των αλουμινίων. Το πρώτο σκάφος είχε γίνει δωρεά από τον κύριο Στασινόπουλο. Ο νέος "ΩΚΥΑΛΟΣ" θα είναι κατά ένα μέτρο μεγαλύτερος, θα πιστοποιηθεί από εξειδικευμένο Γαλλικό νηογνώμονα, θα μπορεί να φέρει 10 άτομα σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα ώστε να μην καταπονείται το προσωπικό από τις καιρικές συνθήκες και αναμένεται να κοστίσει 550.000 ευρώ δίχως τον οπλισμό η σουίτα του οποίου δύναται να διαφέρει.  Το σκάφος θα πιάνει ταχύτητες άνω των 50 κόμβων αφού θα αυξηθεί η ιπποδύναμη έχοντας δύο κινητήρες volvo των 670 ίππων ο καθένας. 

Στις απαιτήσεις του ΓΕΝ προβλέπεται η ναυπήγηση νέων ταχύπλοων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου για τις επιχειρησιακές ανάγκες των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΝ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο αναζητούνται οι απαραίτητες πιστώσεις. Παράλληλα, εκκρεμεί και το πρόγραμμα για 22 σκάφης ειδικών επιχειρήσεων για τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα αναφέρεται ως "σκάφη συνοδείας και συμβολής στην άμυνα νήσων" προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. 

 

http://defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis