Ετσι σώζουν ανθρώπους μετά από σεισμό -Τα στελέχη της ΕΤΑΚ εντυπωσίασαν στη Σερβία [εικόνες]

ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 40 ΧΩΡΕΣ
Ετσι σώζουν ανθρώπους μετά από σεισμό -Τα στελέχη της ΕΤΑΚ εντυπωσίασαν στη Σερβία [εικόνες]

Στελέχη της ΕΤΑΚ (ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ) βρέθηκαν στην Σερβία προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση διαχείρισης συνεπειών περιβαλλοντικής καταστροφής, με την ονομασία SRBIJA 2018.

Η άσκηση, που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Σερβία, συνδιοργάνωσαν το ευρω-ατλαντικό συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση καταστροφών (Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center- EADRCC) και το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, στην περιοχή του Μλαντένοβατς.

Πρόκειται για τη 18η ανάλογη άσκηση και είναι η μεγαλύτερη που συνδιοργανώνεται από το EADRCC κι ένα κράτος-εταίρο από τη δημιουργία του Κέντρου (πριν από 20 χρόνια) έως σήμερα.

Το σενάριο της άσκησης

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στις 2 Οκτωβρίου, στις 10:23πμ (τοπική ώρα), σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση 6,& Ρίχτερ (με εστιακό βάθος 10 χλμ) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βελογραδίου, στον δήμο του Μλαντένοβατς.
Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή  Međuluje, μερικά χιλιόμετρα νότια του Μλαντένοβατς, με τον σεισμό να γίνεται αισθητός σε όλη την πόλη του Βελιγραδίου καθώς και σε γειτονικές περιοχές νοτιοδυτικά του Μλαντένοβατς.

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός παλαιότερων κτιρίων έχει υποστεί μεγάλες ζημιές ή έχει καταρρεύσει. Πολλοί έχουν τραυματιστεί και ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος. Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί αρνούνται να επιστρέψουν σπίτι τους υπό τον φόβο των μετασεισμικών δονήσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο σεισμός πυροδότησε μια σειρά ατυχημάτων σε μεγάλο εργοστάσιο κεραμικής στο Μλαντένοβατς. Καθώς ο σεισμός σημειώθηκε εν ώρα εργασίας, μεγάλος αριθμός εργατών και εργατριών αγνοείται. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για διαρροή χημικών και περίεργες οσμές κοντά στο εργοστάσιο.
Ως συνέπεια του σεισμού, τα φράγματα στις λίμνες Ράμπροβατς και Μάρκοβατς αρχίζουν να έχουν διαρροή υδάτων και τουλάχιστον ένας οικισμός πλημμύρισε και μια λίμνη είναι γεμάτη συντρίμμια, γεγονός που ενέχει κίνδυνο μόλυνσης.

Σημαντικές ζημιές -πάντα βάσει του σεναρίου- έχουν υποστεί τα δίκτυα ηλεκτρισμού και υδροδότησης, ενώ μικρότερες είναι οι ζημιές στις οδικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Εκτεταμένες ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και το Arandjelovac, που βρίσκεται σε απόσταση 15χμλ νοτιοδυτικά του επίκεντρου, με τη βιομηχανική ζώνη να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα και να έχει κατά πάσα πιθανότητα και μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Επιπροσθέτως, εκπρόσωποι του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην τεχνητή λίμνη Garaši ανέφεραν ζημιές σε γέφυρα και πιθανότητα απώλειες σε οικισμό ψαράδων και εκφράζονται φόβοι για πιθανή μόλυνση των υδάτων αφού η λίμνη είναι η μοναδική πηγή που προμηθεύει νερό την πόλη.

Οι εγχώριες δυνάμεις, σύμφωνα μα το σενάριο, έχουν επικεντρώσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στις κατοικημένες περιοχές του Μλαντένοβατς και τις περιοχές που έχουν πληγεί στα νότια προάστια του Βελιγραδίου. Δεδομένης, όμως, της σοβαρότητας της κατάστασης, οι σερβικές αρχές θα διατυπώσουν κατά πάσα πιθανότητα επίσημο αίτημα για διεθνή συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.

Δείτε τους Ελληνες που συμμετείχαν στην άσκηση και εντυπωσίασαν 

Οι Ελληνες μέλη της ΕΤΑΚ που συμμετείχαν στην άσκησηΟι Ελληνες μέλη της ΕΤΑΚ που συμμετείχαν στην άσκησηΑψογα προετοιμασμένοι διαχειρίστηκαν όλα τα περιστατικά Αψογα προετοιμασμένοι διαχειρίστηκαν όλα τα περιστατικά Η σκληρή εκπαίδευση έδειξε πως είχε αποτέλεσμαΗ σκληρή εκπαίδευση έδειξε πως είχε αποτέλεσμαΜετά τη διάσωση, οι πρώτες βοήθειες Μετά τη διάσωση, οι πρώτες βοήθειες Η άσκηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη Η άσκηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη Μπήκαν ακόμη και σε μικρά περάσματα για να εντοπίσουν ανθρώπους Μπήκαν ακόμη και σε μικρά περάσματα για να εντοπίσουν ανθρώπους Εντόπισαν επιζών και τον μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από τα χαλάσματα Εντόπισαν επιζών και τον μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από τα χαλάσματα Ο συντονισμός των Ελλήνων ήταν εκπληκτικός Ο συντονισμός των Ελλήνων ήταν εκπληκτικός Συνεννόηση για την υλοποίηση του καλύτερου και ασφαλέστερου σχεδίου Συνεννόηση για την υλοποίηση του καλύτερου και ασφαλέστερου σχεδίου Ο απαραίτητος εξοπλισμός Ο απαραίτητος εξοπλισμός Με ειδική κάμερα ελέγχουν το εσωτερικό του κτιρίου Με ειδική κάμερα ελέγχουν το εσωτερικό του κτιρίου

Μαζί τους και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος Μαζί τους και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος 

iefimerida.gr