Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:13 | 29/04/2020

Διαβάζω και βλέπω τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως, από «μια μερίδα» συνδικαλιστών, μια πλειοδοσία για το ποιοι θα γράψουν πρώτοι για το τυχόν επίδομα που θα «δώσει» η Πολιτεία, για να το «καρπωθούν σαν επιτυχία τους» ή για το ποιοι πρέπει να το πάρουν, αν και όταν δοθεί , ποιοι είναι μάχιμοι ή μη, αν είναι εξω στο δρόμο ή είναι αξιωματικοί υπηρεσίας, ή σε ποια υπηρεσία υπηρετούν κτλ κτλ κτλ.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε «κύριοι συνάδελφοι», στους Κανονισμούς- Οργανισμούς που ισχύουν για τη λειτουργία του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, από τη σύσταση της, το έτος 1984, η οποία προέκυψε από την κατάργηση της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, δε γίνεται πουθενά αναφορά, ποιος αστυνομικός «θεωρείται» μάχιμος και ποιος όχι., όπως και πολλά αλλά που έχουν γραφτεί το τελευταίο καιρό.

Αν λοιπόν θέλουμε μια σύγχρονη Αστυνομία, πρέπει να κάνουμε προτάσεις πραγματικές, οι οποίες έπρεπε να γινόταν εδώ και 30 χρόνια από την εποχή που επιτράπηκε ο συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία.

Έτσι λοιπόν:

1) Έχει γίνει ποτέ μελέτη, ώστε να προταθεί η αλλαγή των πεπαλαιωμένων Κανονισμών- Οργανισμών που ισχύουν για τη λειτουργία του σώματος και οι όποιοι περιλαμβάνουν ακόμη, με «παραλλαγές» ή και αυτούσιους, νομούς από την περίοδο της χούντας, Βασιλικά διατάγματα, διατάγματα από την εποχή του Μεταξά κτλ κτλ κτλ; Με Κανονισμούς- Οργανισμούς 36 ετών, δεν μπορούμε να μιλάμε για Σύγχρονη Αστυνομία. Όπως επίσης και με διάφορες «αλχημείες», όπως τη τελευταία αναδιάρθωση, που κατά γενική ομολογία ήταν μια αποτυχία σε όλους τους τομείς (εξοικονόμηση πόρων, υλικοτεχνικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού), δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση.

2) Έγινε πρόταση για αναβάθμιση στο Ανώτερο επίπεδο Εκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βάση τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ή άλλες Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χώρων;

Διότι αν γίνει αυτό, τότε είναι πολύ εύκολο να γίνουν τα εξής:

α) Πραγματικό και Ορθολογικό Μισθολόγιο.

β) Ορθολογικό Βαθμολόγιο ( όπως τις Στρατιωτικές Σχολές).

γ) Διαχωρισμός, από την είσοδο στις σχόλες, σε Αστυνομικούς Επιτελικών Καθηκόντων και Αστυνομικών «Μάχιμων- Πεζοδρομίου», ( όπως τις Στρατιωτικές Σχόλες), με ότι θετικά ή αρνητικά μπορεί να έχει αυτός ο διαχωρισμός, ο οποίος βέβαια πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή μετά από σωστή μελέτη.

δ) Εξειδίκευση του Αστυνομικού Προσωπικού. Μετά την έξοδο από τις σχολές θα πηγαίνουν σε όλες τις υπηρεσίες, εκτός των ειδικών, για να πάρουν εμπειρία, και μετά στην υπηρεσία που θα τοποθετηθούν θα μένουν τουλάχιστον ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να μπορεί κανείς να τους μετακινήσει, εκτός σοβαρών πειθαρχικών- ποινικών πράξεων και παραλείψεων. Βέβαια ισχύει και τώρα, ότι από την έξοδο τους από τις σχολές να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, το ερώτημα είναι αν εφαρμόζεται παντού και πάντοτε.

3) Η αξιολόγηση των Αστυνομικών να γίνεται από μια επιτροπή, η οποία θα λαμβάνει υπ΄ όψιν το βιογραφικό, τη διαγωγή, τις τιμητικές διακρίσεις και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο και να μην επαφίεται στην υποκειμενική αντίληψη του εκάστοτε αξιωματικού που είναι αρμόδιος γι’ αυτήν.

4) Αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης των Αστυνομικών, από την είσοδο τους στις σχολές, και σε νέα υλικά και τεχνικές, τα οποία εφαρμόζουν και χρησιμοποιούν οι σύγχρονες Αστυνομίες.

Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για τους συναδέλφους, πρέπει να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε θεσμικές αλλαγές, όπως την αναγνώριση του Αστυνομικού επαγγέλματος σε Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό,που θεωρείται απ’ όλους αυτονόητο, αλλά δεν έχει γίνει πράξη.....καθώς και αυτά και ακόμη περισσότερα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, και όχι επιδόματα και διάφορα «πασαλείμματα», για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λογούς ( Είδαμε τι έγινε με το επίδομα της ελίτ της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ε.Κ.Α.Μ)

Πράξεις θέλει και όχι λόγια «φιλοσοφικού ενδιαφέροντος»!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευάγγελος
Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος του Ε.Κ.Α Θεσσαλονίκης

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis