Ευρεία συζήτηση για το προσφυγικό στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Ευρεία συζήτηση για το προσφυγικό στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Η Αθήνα έχει πράξει στο προσφυγικό τα περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαική πρωτεύουσα, αλλά έχει φθάσει στα όρια της, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που είναι σε εξέλιξη και στην οποία συζητείται το προσφυγικό.

Ο δήμος, υπογράμμισε, ο κ. Μπακογιάννης, είχε μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική πολιτική, αλλά αυτό δεν αρκεί, γιατί πρόκειται για «εθνικό πρόβλημα που απαιτεί εθνικές λύσεις». Αναφερόμενος στην πλατεία Βικτωρίας, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι ο δήμος ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και ανέλαβε τη σίτιση των ανθρώπων που είχαν εγκατασταθεί, ενώ στη συνέχεια, περίπου 650 τους μετέφερε στη δομή του «Ελαιώνα» όπου και φιλοξενούνται.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που έχει ο δήμος με το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία μιας νέας δομής προσωρινής διαμονής, εκείνων που έρχονται από τα κέντρα υποδοχής των νησιών, έχοντας το καθεστώς του πρόσφυγα. Η δομή, σύμφωνα με το δήμαρχο, θα παρέχει τις αναγκαίες προενταξιακές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ανέχθηκε ακροδεξιές αντιδράσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων, καλώντας παράλληλα τον κ. Μπακογιάννη, «να μην παγιδευτεί ο δήμος Αθηναίων στα αδιέξοδα της πολιτικής του κ. Μηταράκη». Ο κ. Ηλιόπουλος προειδοποίησε ότι πλέον «ο Ελαιώνας έχει φτάσει στα όρια του», ζήτησε τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τη μετεγκατάσταση τους στην ηπειρωτική χώρα, και να επιδειχθεί αλληλεγγύη από την Αυτοδιοίκηση. «Δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος η Αθήνα» είπε. Ακόμη, ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε ανασχεδιασμό του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαικής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, τόνισε ότι «η αθλιότητα έχει δημιουργηθεί από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ο κ. Σοφιανός ζήτησε να επιτραπεί σ΄όλους τους πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν και για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας να υπάρξουν προγράμματα στέγασης, ασφάλισης και ένταξης.

Επίσης, κατήγγειλε ότι στη δομή του «Ελαιώνα» έχουν «στοιβαχτεί 2500 άνθρωποι σε ντροπιαστικές συνθήκες» καταστρατηγώντας έτσι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πρότεινε να ανοίξουν στην Αττική ξενοδοχεία που δεν λειτούργησαν εξαιτίας της πανδημίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν. Η συζήτηση για το θέμα συνεχίζεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ