Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:04 | 12/03/2019

Να μπει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προβλέπει το ψήφισμα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που συζήτησαν ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Το κείμενο, που θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης, αν και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει σκληρή γλώσσα προς την Άγκυρα και σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις για αλλαγή τακτικής.

«Πρόκειται για παρωδία!»

«Καταπέλτης» ήταν η εισηγήτρια του φακέλου για την ενταξιακή πορεία της χώρας Κάτι Πίρι, που μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την κατάσταση στην Τουρκία.

«Έχουμε ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές. Κράτος Δικαίου δεν υπάρχει, συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι εξακολουθούν να φυλακίζονται. Γι’ αυτό επίσημα ζητάμε από την ΕΕ να αναστείλει τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας. Πρόκειται για παρωδία!», δήλωσε.

[custom:google-ads]
Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πορεία γυναικών που δέχθηκε επίθεση από το καθεστώς Ερντογάν. «Τι θα γίνει με τον Ντεμιρτάς, τον Οσμάν Καβαλά και τα άλλα μέλη του κοινοβουλίου που βρίσκονται στη φυλακή, τα μέλη των ΜΚΟ, τους χιλιάδες που καταδικάστηκαν χωρίς δίκαιη δίκη, τις θαρραλέες γυναίκες που την Ημέρα της Γυναίκας βγήκαν στους δρόμους και είχαν να αντιμετωπίσουν τις σφαίρες;», είπε. «Έχει φτάσει η στιγμή και την Παρασκευή που θα υπάρξει η συνάντηση είναι η στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η στρατηγική».

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή πορεία της»

Από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μελάνια Γκαμπριέλα Σιοτ έκανε λόγο για ανησυχία όσον αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία, καθώς και για ολίσθηση σε σχέση με το ζήτημα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Τον Ιούλιο του 2016, το Συμβούλιο καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και τάχθηκε υπέρ των δημοκρατικών Αρχών. Η Τουρκία αντιμετώπισε απειλή, αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την απόπειρα είναι δυσανάλογα. Μας οδηγεί δυστυχώς σε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Η Τουρκία απομακρύνεται από ευρωπαϊκή πορεία της», τόνισε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το Συμβούλιο τον Ιούνιο 2018 θεώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση έφτασαν σε αδιέξοδο. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κλείσουμε πόρτα στην Τουρκία, να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Να διατηρήσουμε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο γιατί εταίρος σε πολλούς τομείς, με συνεργασία προς κοινό συμφέρον, σε θέματα όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση τρομοκρατίας, η ενέργεια, το εμπόριο και άλλα».

Η ίδια υπογράμμισε ωστόσο ότι «η Τουρκία οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με Κύπρο με βάση το επιπρόσθετο πρωτόκολλο στην συμφωνία σύνδεσης». «Θα τα θέτουμε όλα αυτά τα ζητήματα σε κάθε επίπεδο και θα καταβάλουμε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε.

«Η Τουρκία να μην προβαίνει σε προκλητικές δράσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

Το λόγο πήρε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ, αλλά να μην ξεχνά ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και στηλιτεύουμε την κατάσταση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Τουρκία οφείλει να προβεί σε δέουσες μεταρρυθμίσεις. Όμως η Τουρκία είναι εταίρος και γειτονική χώρα και συνεργαζόμαστε σε πολλά θέματα. Επίσης, έχει τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό ανά τον κόσμο, υπάρχει ανάμεσά μας αγαστή συνεργασία», τόνισε.

Πάντως, ο Γιοχάνες Χαν υποστήριξε ότι «πρόσφατα υπήρξαν πολλές αλλαγές και θετικά σημάδια στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου και θα γίνει και νέα συνάντηση αργότερα αυτήν την εβδομάδα», αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει στάση για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, που κάλεσε την Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της «με όλα τα κράτη-μέλη και ειδικά με την Κύπρο. Η Τουρκική κυβέρνηση να μην προβαίνει σε προκλητικές δράσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο Γιοχάνες Χαν.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis