Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:32 | 02/10/2016

Η ενημέρωση από το σχολείο, η εφαρμογή του Νόμου για την προστασία των ζώων, και η υπεράσπιστη του πολιτισμού μέσα από την καλλιέργεια μιας κοινωνίας που θα σέβεται και μεριμνά για την καλή διαβίωση των ζώων, βρέθηκαν στο επίκεντρο εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ΕΒΕΧ με την συμμετοχή Εισαγγελέων και Αστυνομικών Αρχών.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση για τo νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ζώων, τον ρόλο της αστυνομίας για την εφαρμογή του Νόμου σε περιπτώσεις κακοποίησης, εγκατάλειψης και θανάτωσης τους, αλλά και τα ηθικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν.


Την εσπερίδα διοργάνωσαν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τα σωματεία της στην Κρήτη με την συμμετοχή της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και με την σύμπραξη του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων .


Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Στρατηγός Ανδρέας Δασκαλάκης αναφερόμενος στα λόγια του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Αλμπερτ Σβάιτσερ, επεσήμανε ότι « όποιος έχει μάθει να θεωρεί την ζωή ενός πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αντίστοιχα συμπεράσματα, θεωρώντας ευτελείς και τις ανθρώπινες ζωές». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία, στηρίζει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης φιλοζωικής συνείδησης και κουλτούρας στην χώρα μας, ενστερνιζόμενη την φιλοσοφία περι σεβασμού της ζωής.


Στα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Προστασία των Ζώων και ειδικότερα από τον νόμο 4039/12 και την τροποποίησή του με τον νόμο 4235/14 αναφέρθηκε η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθήνας και τ. Εισαγγελέας Ζώων Αθήνας Αθηνά Θεοδωροπούλου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασάφειες που υπάρχουν σε ορισμένες διατάξεις του νόμου 4039/12 δημιουργούν στην πράξη αρκετά προβλήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Φιλοζωική Ομοσπονδία, ο νόμος απαγορεύει το μόνιμο δέσιμο των ζώων, που όμως δύσκολα αποδεικνύεται και γι αυτό η Ομοσπονδία ζητά την επαναδιατύπωσή του, ώστε να μην προβάλλονται διάφορες δικαιολογίες από τις εμπλεκόμενες αρχές .Ασάφεια υπάρχει στις βεβαιώσεις ορισμένων προστίμων , όταν ο αστυνομικός δεν έχει ιδίαν αντίληψη του περιστατικού πχ εγκατάλειψη ζώου τραυματισμένου σε τροχαίο .


Στην κατεύθυνση, αυτή, την αναγκαιότητα ενημέρωσης των αστυνομικών επί των νομικών θεμάτων των τριών βασικών νομοθετημάτων και καθημερινής πρακτικής στα αστυνομικά τμήματα, επεσήμανε ο Υπαστυνόμος Α΄κ. Εμμανουήλ Φιαγκουσάκης , εκ μέρους της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ


Για την Ποινική Δίωξη και Προδικασία σε υποθέσεις ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων κατά το ισχύον νομοθετικό καθεστώς : η λειτουργική αρμοδιότητα και παρέμβαση του Εισαγγελέα μίλησε ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης ,Ειδικός Εισαγγελέας κατά της Ρατσιστικής Βίας-Υπ. ΔΝ Α.Π.Θ.
Όπως επισημάνθηκε, οι Εισαγγελικές , Αστυνομικές και Αυτοδιοικητικές Αρχές εμπλέκονται στα θέματα των ζώων βάσει του δικαιικού μας συστήματος .Στην περίπτωση κακοποίησης ενός ζώου ειδοποιείται πάντα η αστυνομία ,που θα πρέπει να μεταβεί στον τόπο της κακοποίησης , να διεξάγει ενδελεχή έρευνα ακόμη και αν ο δράστης είναι άγνωστος , να συλλάβει στα πλαίσια του αυτόφωρου τον φερόμενο ως υπαίτιο, να επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα υπηρεσίας για οδηγίες . Καταγγελία κακοποίησης ζώου μπορεί να γίνεται κατευθείαν στην εισαγγελέα υπηρεσίας . Η Πολιτεία κάτω από την πίεση των φιλοζωικών φορέων εισήγαγε πιλοτικά κατ αρχήν στην Αθήνα τον θεσμό του Εισαγγελέα για την Προστασία των Ζώων και εξετάζεται η επέκτασή του .


Σχετικά με τα δικαιώματα των Ζώων, τα νομικά και ηθικά ζητήματα μίλησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη, η οποία επεσήμανε τη συμβολή της Ομοσπονδίας που από την ίδρυση της πρότεινε ένα άλλο μοντέλο φιλοζωικής δράσης πέραν της κλασικής περίθαλψης των αδέσποτων , μοντέλο που άλλαξε μέσω της Ομοσπονδίας τον ρου του φιλοζωικού κινήματος σε όλη την χώρα.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Η κα Μπομπολάκη υπογράμμισε τον ρόλο της παιδείας και την εκπαίδευση στα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι η Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τον υπουργό Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ήδη αυτή τη στιγμή ειδική επιτροπή του ΙΕΠ επεξεργάζεται τον εμπλουτισμό ορισμένων βιβλίων με πλούσια θέματα και γνώση γύρω από το Περιβάλλον και τα Ζώα . Παράλληλα και σε εθελοντική βάση η Ομοσπονδία εδώ και χρόνια παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά της πρωτοβάθμιας και από φέτος το νέο πρόγραμμά μας ονομάζεται ” Άνθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη” .


Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθηναν ο Χαράλαμπος Ζολινδάκης, Δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, κι άλλοι εκπρόσωποι Φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εσπερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός αστυνομικών. Το παρών στην εσπερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β. Βαγιωνάκη και Αντ. Μπαλωμενάκης, δήμαρχοι του Νομού, εκπρόσωποι φιλοζωικών συλλόγων κ.α

 

Γράφει

 

Ελένη Φουντουλάκη

 

haniotika-nea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis