Εφιάλτης για τους Τούρκους το ελληνικό υποβρύχιο «φάντασμα»

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ "DYNAMIC MANTA 2020"
Εφιάλτης για τους Τούρκους το ελληνικό υποβρύχιο «φάντασμα»

Σαν τον "διάβολο από το λιβάνι" αποφεύγει και φέτος το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να αντιπαρατεθεί με ελληνικό υποβρύχιο κλάσης ''214'' στο πλαίσιο της μεγάλης ανθυποβρυχιακής άσκησης του ΝΑΤΟ "DYNAMIC MANTA 2020", η οποία άρχισε προχθες στην Κατάνια της Σικελίας.

Για μία ακόμη χρονιά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται εκεί και συμμετέχει στην άσκηση με το υποβρύχιο "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" και τη φρεγάτα "ΑΙΓΑΙΟΝ". 

Στην άσκηση η οποία είναι η μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση της Συμμαχίας στη Μεσόγειο λαμβάνουν μέρος 9 χώρες. Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Τουρκία. 5 υποβρύχια, 9 σκάφη επιφανείας, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 8 ελικόπτερα αποτελούν τη συνολική δύναμη σε θαλάσσια και εναέρια μέσα τα οποία συμμετέχουν στην "DYNAMIC MANTA 2020".

H Τουρκία έστειλε φέτος στη Σικελία τη φρεγάτα "SALIH REIS" F-246 τύπου ΜΕΚΟ αλλά και το υποβρύχιο "MART" S-355 κλάσης "PREVEZE". To "MART" θεωρείται σχετικά καινούργιο υποβρύχιο αφού κατασκευάστηκε το 1997 και ανέλαβε επιχειρησιακή δράση ένα χρόνο αργότερα όπως ακριβώς και η τουρκική φρεγάτα. Ωστόσο, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι Τούρκοι φαίνεται ότι ζήτησαν από το Συμμαχικό Στρατηγείο Allied Maritime Command(MARCOM) με έδρα το Northwood στην Αγγλία, τόσο το υποβρύχιο "MART" όσο και η φρεγάτα "SALIH REIS" να μη συμμετέχουν σε κανένα από τα σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου με αντίπαλο το Ελληνικό υποβρύχιο.

Τι είχε όμως προηγηθεί και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αποφάσισε να μην δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην πιο δύσκολη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ απέναντι στο Ελληνικό υποβρύχιο;

Το πάθημα που γίνεται εφιάλτης.

Ήταν το 2016 όταν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε για πρώτη φορά σε "DYNAMIC MANTA" υποβρύχιο τύπου ”214” και συγκεκριμένα το "ΠΙΠΙΝΟΣ". Τότε οι Σύμμαχοι κατάλαβαν για πρώτη φορά και με "οδυνηρό" τρόπο τις τρομακτικές δυνατότητες των καινούργιων Ελληνικών υποβρυχίων κλάσης "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" αλλά και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους.

Το "ΠΙΠΙΝΟΣ" σε όλα τα σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου βγήκε νικητής τόσο εναντίων υποβρυχίων όσο και σκαφών επιφανείας τα οποία μάλιστα είχαν την υποστήριξη ελικοπτέρων αλλά και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Το πλέον εντυπωσιακό όμως ήταν ότι το "ΠΙΠΙΝΟΣ" χωρίς να γίνει αντιληπτό προχώρησε δύο φορές σε εικονική προσβολή με τορπίλες έχοντας αντίπαλο το Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο "HMS AMBUSH" S-120. Το Ελληνικό υποβρύχιο έκλεψε τις εντυπώσεις και μάλιστα τότε για πρώτη φορά ονομάστηκε "υποβρύχιο φάντασμα" (Ghost Submarine).

Την επόμενη χρονιά το 2017, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε στην "DYNAMIC MANTA" το "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" μαζί με τη φρεγάτα "ΑΔΡΙΑΣ". Οι Τούρκοι έλαβαν μέρος με τη φρεγάτα "GIRESUN" αλλά αυτή τη φορά έστειλαν και υποβρύχιο το "INONU". Και μάλιστα επιδίωξαν να τεστάρουν το ελληνικό "υποβρύχιο φάντασμα" και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Το αποτέλεσμα ήταν 3 φορές ο "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" να προσβάλει εικονικά το Τουρκικό υποβρύχιο χωρίς το πλήρωμά του να αντιληφθεί το παραμικρό.

Από τότε και τα επόμενα χρόνια το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρά το γεγονός ότι στέλνει τόσο υποβρύχια όσο και φρεγάτες στην "DYNAMIC MANTA" αποφεύγει συστηματικά να λάβει μέρος σε οποιοδήποτε σενάριο το οποίο θα φέρει το πλοίο και κυρίως το υποβρύχιό του αντιμέτωπο με το "υποβρύχιο φάντασμα". Άλλωστε το μεγάλο άγχος που έχουν οι γείτονες με τα 4 Ελληνικά υποβρύχια "214" κλάσης "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" φαίνεται καθημερινά τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου τα ψάχνουν απεγνωσμένα με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και πολλές φορές τα ελικόπτερα S-70.

Το "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" πάντως και το πλήρωμά του καταδύθηκαν χθες στη θάλασσα της Σικελίας έχοντας να αντιμετωπίσουν μια ακόμα πρόκληση. Απέναντι τους θα βρεθούν το Γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο "CASABIANCA" S-603 αλλά και τα πανίσχυρα Ιταλικά κλάσης "212" υποβρύχια "ROMEO ROMEI" S-529 και "SALVATORE TODARO" S-526.

Πηγή: newpost.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λιβύη: Νεκρός Τούρκος διοικητής από δυνάμεις του Χαφτάρ