Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:55 | 19/01/2018

Φόβος και ανασφάλεια διακατέχει το τελευταίο χρονικό διάστημα τους κατοίκους σε πολλές περιοχές του νησιού, μετά τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών σε σπίτια και επιχειρήσεις. Βαρές, Βασιλικός, Κυψέλη, Καλλιπάδο, Γερακαρία, Αγιος Δημήτριος, Βανάτο, Αγ. Κήρυκος, Μουζάκι, Αγριλιά, Λιθακιά, Μπόχαλη, πόλη αλλά και στις ορεινές κοινότητες του νησιού.

Οι άγνωστοι διαρρήκτες εισβάλλουν σε σπίτια νύχτα και μέρα, ακόμη και αν οι ένοικοι βρίσκονται εντός. Ανήμποροι να αντιδράσουν, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, ζουν με το φόβο μίας νέας εισβολής, φοβούνται για τις ζωές και τις περιουσίες τους και παίρνουν μέτρα για την αυτοπροστασία τους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά οι επιτήδειοι αφαιρούν πορτοφόλια, χρυσαφικά και άλλα προσωπικά ή οικιακά είδη φροντίζοντας να μην αφήσουν κανενός είδους ίχνος ή αναστάτωση στο χώρο που θα μπορούσε να τους προδώσει.

[custom:google-ads]


Η Αστυνομία, με όσο προσωπικό διαθέτει, υπερβάλλει εαυτόν και ερευνά τις υποθέσεις, πολεμώντας ταυτόχρονα σε τόσα πολλά μέτωπα που αναπόφευκτα οι δυνάμεις διασπώνται.

 

Αδίστακτοι


Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό. Εδώ και περισσότερους από 6 μήνες έχει ξεσπάσει ένα κύμα διαρρήξεων και κλοπών σε οικίες και επιχειρήσεις, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού. Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από ένα κρούσματα εισβολών σε σπίτια και καταστήματα, πολλές φορές με τους ενοίκους να βρίσκονται εντός.


Συχνά ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους εισβολείς, ακινητοποιήθηκαν από αυτούς και υπέμειναν την εμπειρία της διάρρηξης και της λεηλάτησης του σπιτιού τους, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους.


Σε άλλες περιπτώσεις, όταν οι διαρρήκτες αντιλαμβάνονταν την παρουσία ενοίκων, τρέπονταν σε φυγή, όμως η αποτρόπαια αίσθηση της παραβίασης του οικιακού ασύλου και το αίσθημα ανασφάλειας εγκαταστάθηκαν για καλά στις συνειδήσεις των θυμάτων. Τα λάφυρα από τις διαρρήξεις είναι συνήθως κοσμήματα, μετρητά, πολύτιμα αντικείμενα και συσκευές.

 

Περιουσίες και ζωικό κεφάλαιο


Σε πολλές περιοχές, οι δράστες στοχεύουν σε ζωικό κεφάλαιο. Το ποσοστό ζωοκλοπών στα χωριά έχει εκτοξευτεί, με συνήθη θύματα αμνοερίφια, κότες και αγελάδες, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο κλοπής εξοπλισμού (λιόπανα, εργαλεία, σάκοι εργασίας), ή σοδειές όπως ελαιόλαδο και κρασί, τα οποία αφαιρούν από αποθήκες, αγροικίες και στάβλους.


Αρκετά, πάντως, είναι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου με αγνώστους να παραβιάζουν τις ιδιοκτησίες και να κλέβουν είτε τις ελιές που έχουν συγκεντρωθεί, είτε διάφορα άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αγρότες, όπως τα πανιά, τις σκάλες ή άλλα. Περιστατικά που έγιναν γνωστά είναι στη Λούχα, το Καλλιπάδο, τη Ρόξα, τα Πηγαδάκια και το Γερακάρι.


Μάλιστα όπως δηλώνουν οι αγρότες, είχαν σκεφτεί αρκετές φορές να βάλουν ακόμα και κάμερες στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τις προστατέψουν από κλέφτες, αφού δεν θέλουν να πάρουν οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους.


 


Διαφορετική μεθοδολογία


Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, οι δράστες «χτυπούν», εκμεταλλευόμενοι κατ’ αρχήν τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τις νυχτερινές ώρες. Από τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά ως και σήμερα, οι δράστες πάντα φρόντιζαν να μην αφήσουν ίχνη πίσω τους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό τους.


Τα κρούσματα είναι διάσπαρτα και οι διαρρήξεις γίνονται κάθε φορά με διαφορετικές μεθόδους, οδηγώντας τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα πως πρόκειται για διαφορετικές ομάδες διαρρηκτών, με διαφορετικές μεθοδολογίες. Αυτό δυσκολεύει το έργο της αστυνομίας, καθώς, παρά τα μπλόκα και τις περιπολίες που πραγματοποιεί, είναι αδύνατο να καλύψει πλήρως την επικράτεια του νησιού, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με τα περιστατικά διαρρήξεων τον περασμένο χειμώνα, στο Βανάτο, όπου οι δράστες «χτυπούσαν», μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή και με πολύ συγκεκριμένους τρόπους.

 

Σε όλο το νησί


Ο ακριβής αριθμός διαρρήξεων αλλάζει καθημερινά, λόγω των συνεχών νέων συμβάντων, όμως πλέον μετράται σε πολλές δεκάδες. Το βέβαιο είναι πως υπάρχει σημαντική διασπορά, από τις ορεινές κοινότητες της βόρειας Ζακύνθου, μέχρι τα παραθαλάσσια θέρετρα και τα χωριά γύρω από την πόλη, όπως το Γαϊτάνι και τους Αμπελόκηπους. Ετσι, οι έρευνες και οι δράσεις της αστυνομίας γενικότερα, δεν είναι δυνατό να επικεντρωθούν αποτελεσματικά σε μία περιοχή και αναγκαστικά διασπώνται, αφού κάθε τόσο καταγράφεται κάποιο περιστατικό σε διαφορετική περιοχή.

Αν αυτό οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο αποσυντονισμού των αστυνομικών δυνάμεων ή αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, ως αποτέλεσμα διαφορετικών εγκληματικών ομάδων, ερευνάται ακόμη από τα αρμόδια Τμήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Το σενάριο αυτό κρίνεται πως είναι και το πιθανότερο.

 

Ομάδες περιφρούρησης


Το βέβαιο είναι πως κάθε συμβάν διαφέρει εντελώς από τα προηγούμενα, σε μέθοδο και τρόπο δράσης και, σίγουρα, δεν είναι απλές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι του νησιού δεν είναι απλά αναστατωμένοι είναι κυριολεκτικά φοβισμένοι.

Σε ορισμένες περιοχές οργανώθηκαν σε ομάδες που πραγματοποιούν βάρδιες φύλαξης μιας ολόκληρης γειτονιάς, ευρισκόμενοι «στο πόδι», ολόκληρο το 24ωρο, για την αποφυγή νέων κρουσμάτων. Όπως λένε μάλιστα, αν και εμπιστεύονται τις αστυνομικές έρευνες και ευελπιστούν για αποτελέσματα και συλλήψεις των δραστών, δεν θα διστάσουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

 

Αναγκαία η συνεργασία των πολιτών


Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών και το φιλότιμο που επιδεικνύουν, σε εποχές τόσο δύσκολες για όλους μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία των πολιτών. Τα στόματα ερμητικά κλειστά σε μια σειρά υποθέσεων δεν ωφελούν. Οσοι γνωρίζουν πρέπει να μιλούν και να παρέχουν τις πληροφορίες εκείνες που θα βοηθήσουν στο έργο της αστυνομίας, δηλαδή την προστασία των ίδιων των πολιτών και τη συνολική μείωση της εγκληματικότητας.


 

Με δεμένα τα χέρια


Υποστελεχωμένη παραμένει για μια ακόμη χρονιά η Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου αφού παρά τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί για ενίσχυση μετά τα όσα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων για τις συμπληρωματικές μεταθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., ένας και μόνο αστυνομικός ήρθε στο νησί.


Επομένως όταν “ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη”, πως είναι, άραγε, δυνατόν, μόλις ένας αστυνομικός ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στο νησί, να συμπληρώσει το σοβαρό κενό υποστελέχωσης των υπηρεσιών της.
Και λογικό επόμενο να προκαλείται προβληματισμός και απογοήτευση όχι μόνο στις τάξεις των αστυνομικών αλλά και των πολιτών αν λάβει κανείς σοβαρό υπόψη πως στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου καταγράφονται πάνω από 40 κενές οργανικές θέσεις, ενώ ειδικά φέτος το καλοκαίρι ήταν από τα πιο δύσκολα σε περιστατικά και παραγωγικά σε έξαρση της εγκληματικότητας.


Υπενθυμίζουμε πως η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου ζητούσε με Επιστολή της, κατά τις έκτακτες μεταθέσεις, την άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου “με τουλάχιστον 15 νεοεξερχόμενους αστυνομικούς οι οποίοι θα ορκιστούν τους επόμενους μήνες. H κατάσταση θα χειροτερεύει διότι δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλον τρόπο το τεράστιο κενό σε προσωπικό που υπάρχει και θα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες, με την αποχώρηση κάθε έτος Αστυνομικών από την συγκεκριμένη Διεύθυνση προς άλλες Διευθύνσεις, και αν δεν υπάρξει άμεσα λύση θα είναι μη αναστρέψιμη”.


Η Ένωση ζητούσε επίσης “την άμεση ενίσχυση με αστυνομικούς, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν άλλοι 7 συνάδελφοι που έχουν υποβάλει αιτήσεις μεταθέσεων κατά τις τρέχουσες τακτικές μεταθέσεις και επιθυμούν να μετατεθούν στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου”.

 

Χωρίς λύσεις


Μέσω αυτής της διαδικασίας η Ένωση ευελπιστούσε στην ενίσχυση της Διεύθυνσης στο νησί μας και καλούσε την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ “να δώσει άμεσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα με προσωπικό που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου”, πράγμα που δεν έγινε.


Τέλος υπενθύμιζε την άσχημη κατάσταση στη Διεύθυνση, από άποψη προσωπικού κάτι για το οποίο έχει γίνει ενημέρωση με σχετικά έγγραφα το προηγούμενο διάστημα και έχει ως επακόλουθο την καταστρατήγηση σχετικών διατάξεων, Προεδρικών Διαταγμάτων, Νόμων που αφορούν ωράρια εργασίας / μέτρα ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού / μεταγωγές κρατουμένων / μεταγωγές ψυχασθενών κ.λ.π., “με τεράστιο κίνδυνο για το προσωπικό να καταλογιστεί εις βάρος του πειθαρχικό παράπτωμα / ποινικό αδίκημα στην προσπάθεια του να αντεπεξέλθει στις τεράστιες υπηρεσιακές ανάγκες”.

Πηγή: imerazante.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis