Ζήτημα ασφάλειας των Τούρκων διπλωματών θέτει η Τουρκία - Τι απαντούν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ.

EN MEΣΩ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Ζήτημα ασφάλειας των Τούρκων διπλωματών θέτει η Τουρκία - Τι απαντούν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Κανένα ζήτημα ασφαλείας Τούρκων διπλωματών στη χώρα μας δεν υφίσταται, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που σημειώνουν, πως «το έγγραφο με το οποίο οι Τούρκοι διπλωμάτες εγείρουν θέματα ασφαλείας των υπηκόων τους στη χώρα μας, εκτιμούμε πως εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της όξυνσης που παρουσιάζει η γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστικό θέμα».

Παράλληλα «κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ.» τονίζουν πως «σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία έχει εντατικοποιήσει τα μέτρα φύλαξης σε τουρκικούς στόχους για την αποτροπή τυχόν επιθέσεων», ενώ καταλήγοντας υποστηρίζουν πως «για όλες τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρονται οι Τούρκοι διπλωμάτες, υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες». Τέλος, σημειώνουν πως «οι κλοπές από οχήματα και διαρρήξεις οικιών δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την ασφάλεια των διπλωματών, καθώς εκτιμούμε πως είναι συμβάντα τυχαία και όχι στοχευμένες ενέργειες».

Το απόρρητο έγγραφο 

Η Τουρκία με απόρρητο έγγραφο θέτει ζήτημα ασφάλειας των μελών τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα!

Όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα», πρόκειται για έγγραφο που έχει παραδοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού αλλά και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όπου ζητείται με επιτακτικό τρόπο η διαλεύκανση επιθέσεων (σ.σ. μία περίπτωση αφορά τη δράση του «Ρουβίκωνα»), ενώ ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας των Τούρκων διπλωματών αλλά κι όλων των εγκαταστάσεων της γειτονικής χώρας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 11 Ιουνίου στάλθηκε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπάρχει αναφορά σε 14 περιστατικά επιθέσεων σε τουρκικούς στόχους στην Ελλάδα – την τελευταία τριετία – όπως τα κατέθεσαν Τούρκοι διπλωμάτες.

H λίστα των «ανεξιχνίαστων» υποθέσεων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο περιστατικό της τουρκικής λίστας αφορά την κλοπή – στις 22 Ιανουαρίου 2016 – του αυτοκινήτου διοικητικού στελέχους του στρατιωτικού τμήματος της πρεσβείας στο Παλαιό Φάληρο. Ακολουθεί η κλοπή του οχήματος υψηλόβαθμου στελέχους της πρεσβείας, επίσης στο Παλαιό Φαληρο, στις 31 Οκτωβρίου 2016. Ακολουθεί η διάρρηξη διαμερίσματος – στις 28 Φεβρουαρίου 2017 – όπου διέμενε άλλο σημαντικό στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στον Νέο Κόσμο από το οποίο φέρεται να αφαιρέθηκε ένας χαρτοφύλακας που περιείχε εξωτερικό σκληρό δίσκο, κινητό τηλέφωνο αλλά και πλάκα χρυσού!

Επιπλέον, καταγράφεται διάρρηξη διαμερίσματος τον Απρίλιο του 2017 ενός από τους συμβούλους της πρεσβείας στον Άλιμο με «λεία» έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφαίρεση κοσμημάτων κι άλλων «πολύτιμων αντικειμένων».

Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι δύο διαδοχικές διαρρήξεις τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2018 του οχήματος άλλου Τούρκου διπλωμάτη στο Παλαιό Φάληρο όπου φέρεται να εκλάπησαν απόρρητα έγγραφα. Ακολουθεί η διάρρηξη διαμερίσματος – στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 στη Φιλοθέη – διπλωμάτη του τουρκικού προξενείου στον Πειραιά, με μικρή λεία και μια κλοπή – τον ίδιο μήνα του 2018 – πινακίδας αυτοκινήτου άλλου διπλωμάτη στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο. Επίσης στη σχετική λίστα της Τουρκίας έχει ενταχθεί μια αναφερόμενη «είσοδος αγνώστων στην κατοικία σημαντικού τούρκου διπλωμάτη στη Ρόδο, στις αρχές του 2019», χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες αλλά θεωρείται περίεργος ένας έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκε (σ.σ. από αστυνομικούς ή λιμενικούς) τον Μάρτιο του 2017 στη Χίο, η σύζυγος σημαντικού διπλωμάτη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Επιπλέον ειδική επισήμανση υπάρχει από την τουρκική πλευρά για τον εμπρησμό οχήματος – στις 16 Φεβρουαρίου 2019 – του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. 

Ακόμη γίνεται μνεία για «διαμαρτυρία διαδηλωτών μπροστά από την πρεσβευτική κατοικία τον Μάρτιο του 2018 επί 30 λεπτά χωρίς να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας».

Του Μιχάλη Τεζάρη

newpost.gr