Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: «Η Κως είναι το 2ο μου σπίτι»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: «Η Κως είναι το 2ο μου σπίτι»

«Η Κως είναι το 2ο μου σπίτι. Πόνεσε η Κως. Ήρθαμε η ελληνική αστυνομία να βοηθήσουμε όταν είχε ανάγκη η Κως». Με αυτή την δήλωση ξεκίνησε η συνέντευξη της Αντιστράτηγου κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στο Πρώτο 91.5 σήμερα το πρωί στην Σάντυ Λαδικού.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη της Γενικής Επιθεωρήτριας Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Η αντιστράτηγος βρίσκεται στο νησί για λίγες ώρες όπου θα έχει συναντήσεις με συναδέλφους και θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής στο Πυλί προκειμένου να δει από κοντά την λειτουργία της δομής.

Μιλώντας για περίπου 1 ώρα στο Πρώτο 91.5 και απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις των ακροατών, η κυρία Τσιριγώτη ξεκίνησε λέγοντας ότι στο Hot Spot του νησιού δεν έχουν προκύψει σοβαρά περιστατικά όπως σε άλλα νησιά εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι είναι Πακιστανικής καταγωγής και έτσι, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: «Η Κως είναι το 2ο μου σπίτι. Δεν θα μεταφερθούν από Ελληνικό στην Κω μετανάστες. Το Κέντρο δημιουργείται για την γρήγορη επαναπροώθηση προς Τουρκία»

Το προαναχωρησιακό κέντρο θα δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο ώστε τα στελέχη της ΕΛΑΣ να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις που χρήζουν επιστροφής στην Τουρκία. Δεν θα υπάρχει ελευθερία στις κινήσεις των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται εκεί. 

Η αντιστράτηγος κυρία Τσιριγώτη απάντησε στις ερωτήσεις των ακροατών για την δημιουργία του νέου κέντρου. Τόνισε ότι είναι φυσιολογική η ανησυχία των κατοίκων και οι αντιδράσεις, όπως άλλωστε υπήρξαν και με την δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στο Πυλί.

« Παρόλα αυτά, έγινε το Hot Spot και έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα του νησιού καθώς δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες στο λιμάνι. Το Προαναχωρησιακό Κέντρο είναι ένα εργαλείο για την χώρα μας σε σχέση με την συμφωνία με την Τουρκία καθώς εάν τηρηθεί η συμφωνία, θα επιστρέφουν στην Τουρκία οι αλλοδαποί που θα φιλοξενούνται στο κέντρο. Ο σκοπός είναι να επιστρέφουν στην Τουρκία» δήλωσε η αντιστράτηγος.

Για το εάν καταρρεύσει η συμφωνία με την γειτονική χώρα και υπάρξουν νέα δεδομένα η κυρία Τσιριγώτη τόνισε ότι η ελληνική αστυνομία έχει πάντα εναλλακτικά στρατηγικά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο.

Φυσικά η αντιστράτηγος μίλησε και για το καλοκαίρι του 2015 και τα όσα έζησε στην Κω όπου υπήρχαν περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους του νησιού. Μάλιστα αναφέρθηκε στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δήμαρχου, Γιώργου Κυρίτση.

«Αυτό που είδα το 2015 δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είχαμε ενημέρωση για περίπου 2.000 ανθρώπους και όταν ήρθαμε στην Κω είδαμε χιλιάδες. Υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία , την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα ξεχάσω τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση που ήρθε στο στάδιο να μας βοηθήσει. Αυτά όλα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ» είπε η αντιστράτηγος, που τότε μέσα σε λίγες μόνες ημέρες κατάφερε να φέρει εις πέρας μία πρόκληση μοναδική για τα παγκόσμια δεδομένα.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είναι από τους λίγους ανθρώπου παγκοσμίως που έχει το know how του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και για αυτό το λόγο την καλούν από ολόκληρο τον κόσμο αρχές ώστε να μιλήσει και να μεταφέρει την τεχνογνωσία της ΕΛΑΣ.

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η αντιστράτηγος θα επιστρέψει στην Κω μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τζανέτο Φιλιππάκο, τον διευθυντή του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης κ. Δανιήλ Εσδρά και κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ και ενδεχομένως εκπρόσωπο της πρεσβείας του Πακιστάν , προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθεί ο ρυθμός αλλά και αριθμός επιστροφών στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά τα προαναχωρησιακά κέντρα , η αντιστράτηγος δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν ανάλογες δομές και στα υπόλοιπα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής ώστε να διευκολυνθεί η δουλειά της αστυνομίας.

Για τις επιστροφές δήλωσε ότι από την Κω έχουν ήδη επιστρέψει 120 άτομα στην Αλικαρνασσό και άλλοι πολλοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο προαναχωρησιακό της Μυτιλήνης που ήδη λειτουργεί και από εκεί στην Τουρκία.

Η κυρία Τσιριγώτη απαντώντας σε ερώτηση ακροατή για νέο Hot Spot κατηγορηματικά ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία επέκταση του ήδη υπάρχοντος ούτε νέο Κέντρο Υποδοχής. Θα δημιουργηθεί μόνο ένας μικρός χώρος για τις ανάγκες της αστυνομίας.

Για το κόστος ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίπου 25 κοντέινερ για 25 άτομα και έκανε αναφορά σε λειτουργικά έξοδα, προσωπικό κ.α.

Σε ότι αφορά την μεταφορά μεταναστών από το Ελληνικό στην Κω η αντιστράτηγος δήλωσε ότι: « Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί από το Ελληνικό στην Κω κόσμος καθώς όσοι βρίσκονται στο παλαιό αεροδρόμιο δεν εμπίπτουν στην συμφωνία με την Τουρκία».

Για την μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα η κυρία Τσιριγώτη είπε στο Πρώτο 91.5 ότι η ίδια προσωπικά έκανε προσπάθειες και μάλιστα έκανε συναντήσεις στην Άγκυρα για αυτό το θέμα αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε αυτή η πρόταση.

Για το εάν το κέντρο θα επηρεάσει την τουριστική Κω, είπε ακόμη μία φορά ότι η Κως είναι το 2ο μου σπίτι. « Στόχος είναι να πάει τουριστικά καλά η Κως και θα πάει» .

Για τις επιφυλάξεις των πολιτών για τον χρόνο παραμονής καθώς το Κέντρο Υποδοχής θα φιλοξενούσε τους μετανάστες για 72 ώρες κάτι που τελικά δεν έγινε η αντιστράτηγος εξήγησε ότι τα σύνορα με άλλες χώρες ήταν ανοικτά κάτι που άλλαξε στην συνέχεια καθώς έκλεισαν τα σύνορα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην χώρα πρόσφυγες και μετανάστες.

Κλείνοντας, η αντιστράτηγος ανανέωσε το ραντεβού της με τους ακροατές του Πρώτο 91.5 για την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου όπου μετά τις συναντήσεις με αρμόδιους θα υπάρξει και μία καλύτερη εικόνα για το Προαναχωρησιακό κέντρο.

Σε λίγο, θα ανέβει το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη .

Για την Kosvoice.gr, Σάντυ Λαδικού

 

 www.kostoday.com