Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:59 | 12/03/2016

Οριακή είναι, πλέον, η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανυπόφορες για τους χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονται στη λάσπη και τις σκηνές, τα σύνορα είναι ερμητικά κλειστά, ενώ σήμανε "συναγερμός" από κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο. Οι βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες μέρες στον προσφυγικό καταυλισμό, μετέτρεψαν τους χώρους όπου στοιβάζονται οι μετανάστες σε έναν απέραντο λασπότοπο, ενώ πλέον υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.

 Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση μοιράζοντας στους μετανάστες φυλλάδια μεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, ενώ όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης όπου, παρά το διχασμό στην "καρδιά" της Ευρώπης, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Τα φυλλάδια της εκκένωσης

Οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να εφαρμόσουν το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης - καθώς η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα - μοιράζοντας φυλλάδια στους μετανάστες, στα οποία τους δίνονται οδηγίες για να μετεγκατασταθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς.

Το κείμενο που διανέμεται σε τρεις γλώσσες - στα αραβικά, παστούν και φαρσί - ενημερώνει τους απελπισμένους πρόσφυγες ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και να μεταφερθούν, για όσο μείνουν εδώ, σε κάποια από τις δομές φιλοξενίας.  

Το κείμενο στα ελληνικά λέει:
«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει.
Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ., όπως και δομές φιλοξενίας. Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθείτε στους εν λόγω χώρους φιλοξενίας».

Εντούτοις, οι άνθρωποι «στις λάσπες» αρνούνται να απομακρυνθούν, καθώς μοναδική τους επιθυμία είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται περισσότεροι από 12.000, ενώ συνολικά στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 22.833 πρόσφυγες και μετανάστες

Κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη

Κρούσμα ηπατίτιδας Α εντοπίστηκε χθες από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, με το περιστατικό να αντιμετωπίζεται άμεσα και ο ασθενής να μεταφέρεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Παράλληλα, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 70 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. 

Η κρίσιμη Σύνοδος στις 17 Μαρτίου

Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, με τις όποιες αποφάσεις παρθούν από κοινού με την Τουρκία να πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση δίχως το πολιτικό κόστος να αποβεί "μη αναστρέψιμο", δεδομένου του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα. Το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στην έκτακτη Σύνοδο της περασμένης Δευτέρας και την αντιπαράθεση για το Διάδρομο των Βαλκανίων αλλά και το πακέτο της συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να κάνουν τις διαπραγματεύσεις οριακές.

Αλέξης Τσίπρας: Διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση

Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στο σταυροδρόμι των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση εργασίας, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης.

 

Τούρκοι τοποτηρητές στα ελληνικά νησιά

Ρόλο παρατηρητή θα έχει ο Τούρκος αξιωματούχος που θα βρίσκεται σε κάθε ελληνικό νησί, καθώς θα είναι ο υπεύθυνος για να υπογράψει το πρωτόκολλο επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο CNN Greece.

Ο Τούρκος αξιωματούχος θα έχει το ρόλο του συνδέσμου και η επικύρωση της διαδικασίας δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις επαναπροώθησης ή επιστροφής μεταναστών ακόμη και στις χώρες προέλευσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, Τούρκος αξιωματούχος θα τοποθετηθεί πιλοτικά στη Μόρια Μυτιλήνης και στη συνέχεια το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί με την αποστολή και άλλων αξιωματούχων από την Άγκυρα στα υπόλοιπα νησιά που υπάρχουν hot-spot και μετανάστες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis