Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:53 | 08/03/2017
Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Για τη Δύση ίσως κάποιοι θεωρούν ότι η πάλη για τα δικαιώματα της γυναίκας έχει τελειώσει. Αν έχει όμως τελειώσει πράγματι και τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων είναι ένα μεγάλο ερώτημα. 

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποτελεί μεταξύ πολλών άλλων η θέση της γυναίκας στο στρατό. Σε αντίθεση με τις γυναίκες του παρελθόντος οι γυναίκες σήμερα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι γυναίκες βρίσκονται μάλιστα σε θέσεις - κλειδιά, γεγονός το οποίο αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι τα καταφέρνουν στα παραδοσιακά ‘’αντρικά’’ επαγγέλματα.  Παρόλα αυτά σε τι ποσοστό υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες είναι επίσης μια άλλη ιστορία. 



Σύμφωνα με το epthinktank.eu στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών το 4% του συνολικού προσωπικού είναι γυναίκες. 

Το 2015 μόλις το 10,8% του στρατιωτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν γυναίκες. Ακόμα, περίπου 4 με 20% του προσωπικού των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του ΝΑΤΟ αποτελείται από γυναίκες. Παράλληλα το ίδιο έτος οι αιτήσεις γυναικών σε στρατιωτικές σχολές και ακαδημίες ήταν πάρα πολλές. 




Σε πολλές περιοχές του κόσμου όμως η γυναίκα ακόμη παλεύει για τα δικαιώματα της. Ο ΟΗΕ μεταξύ άλλων οργανώσεων στον κόσμο προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο τη μάχη της γυναίκας  με την ανισότητα που επικρατεί παγκοσμίως ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες. Εκεί που δείχνουν ότι η μάχη έχει τελειώσει τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. 




Καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πετύχει την ισότητα;

Η Πουμζίλε Μλάμπο- Ενγκούκα, εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ  δήλωσε ότι παρότι γίνονται προσπάθειες επί δεκαετίες για ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πετύχει την ισότητα των δύο φύλων, με κάποιες να σημειώνουν προόδους σε κάποιους τομείς ενώ παράλληλα υποχωρούν σε άλλους. Η Μλάμπο-Ενγκούκα χαρακτήρισε τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που παγκοσμίως είναι στο 24%, «τον μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών.

Νέα παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Ο ΟΗΕ πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των διαφορών αυτών στη διάρκεια μιας συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Όμως σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως είναι η βία.


Μία στις τρεις έχει υποφέρει από σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής της, ενώ οι μισές γυναίκες που είναι θύματα ανθρωποκτονίας δολοφονούνται από τους συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, περίπου ένα στα δέκα, έχουν υποστεί σεξουαλική βία. 

Tονίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο καθώς διερευσαν γυμνές φωτογραφίες πεζοναυτών στο Facebook. Οι έρευνες εστιάζουν σε έναν άντρα πρώην πεζοναύτη ο οποίος χρησιμοποιήσε φωτογραφίες από το Istagram και έπειτα τις ανέβασε ξανά ''γυμνές''.

«Προφανώς, η τάξη και η περιοχή βοηθούν κάποιες γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό διαφορετικά, όμως παντού σε όλο τον κόσμο το μεγάλο θέμα της βίας κατά των γυναικών είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι πλούσιες ή φτωχές, είτε ζουν σε μια ανεπτυγμένη ή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», τόνισε η Μλάμπο- Ενγκούκα.

«Ακόμη και χώρες που έχουν τους υψηλότερους δείκτες αναφορικά με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως η Ισλανδία, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών», πρόσθεσε.

Η Μλάμπο- Ενγκούκα, η οποία από το 2013 είναι επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και της ενίσχυσης των γυναικών, επεσήμανε ότι η πρόοδος παγκοσμίως αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανομοιόμορφη.

Βίντεο: Οι γυναίκες στο στρατό


  

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  epthinktank.eu 

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis