Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:35 | 27/10/2019

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Η 28η Οκτωβρίου μας φέρνει ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής, που όρισε και καθόρισε το μέλλον της Χώρας μας. Θυμίζει και αναβλύζει ιστορικά συναισθήματα, αισθήματα υπερηφάνειας και ηθικής επιβεβαίωσης ενός ολόκληρου έθνους, που το 1940 απέδειξε τη μεγαλοσύνη του, τις ηθικές αξίες με τις οποίες είναι ενδεδυμένο, το σθένος που το διακρίνει.

Μέγιστος συμβολισμός, υψηλό χρέος, ιστορική μνήμη, τιμητική επέτειος!

[custom:google-ads]

Η ιστορική πορεία του Ελληνικού Λαού συμπυκνώνεται στην ξεχωριστή και ιδιαιτέρως συμβολική εικόνα της Ελληνίδας Μάνας, που ακολουθώντας τα καραβάνια, σκαρφάλωνε με κόπο τα χιονισμένα βουνά, προκειμένου να βοηθήσει τον ανεφοδιασμό και τη σίτιση των μαχόμενων φαντάρων. Μια εικόνα που φέρνει στο νου μας τον αδιάκοπο και διαχρονικό αγώνα του Ελληνικού Λαού, για να κατακτήσει την κορυφή, τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του, την αξιοπρέπειά του.

Έτσι και σήμερα, ο ελληνικός λαός βγαίνει νικητής μέσα από ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας μια ανοδική αναπτυξιακή πορεία με χαρακτηριστικά κοινωνικής συνοχής, ειρήνης, ομαλότητας και σταθερότητας.

Και ως πραγματικός νικητής απολαμβάνει δημοκρατικές συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου, ενώ, παράλληλα, λέει «ΟΧΙ» στην οπισθοδρόμηση, τη μισαλλοδοξία και την υποβάθμιση, αρνούμενος να υποδουλωθεί και να συμβιβαστεί σε ολοκληρωτικές μεθόδους, σε αναχρονιστικές αντιλήψεις, σε στερεότυπα και σε ρατσιστικά φαινόμενα απολυταρχικού χαρακτήρα.

Θριαμβευτικά ο ελληνικός αγώνας του 1940 αναδεικνύει την ηρωϊκή αντίσταση των Ελλήνων και τη διατήρηση της ελευθερίας του έθνους και της ακεραιότητας της Χώρας. Η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων δεν κάμπτεται και δε λυγίζει στις συνεχιζόμενες τρομερές πιέσεις, ενώ το Ελληνικό πνεύμα μένει ατάραχο και αδέσμευτο, δικαιωμένο μπροστά στην ανθρώπινη λαχτάρα της ελευθερίας και το θρίαμβο της Αρετής, θεμελιώνοντας ένα εγκόσμιο μεγαλείο πολιτισμού.

Ενώπιον των ηρώων, που πολέμησαν και έπεσαν στα βουνά της Πίνδου για το Έθνος, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, στις καρδιές μας θεμελιώνονται εξιδανικευμένες αρετές, το εύψυχο θάρρος και η απόλυτη πίστη στα μεγάλα ιδανικά, ενώ το παράδειγμά τους μας υπενθυμίζει εμφαντικά το χρέος και την ευθύνη μας ως αστυνομικοί. Μία υποχρέωση, που δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ιστορική της συνέχεια, το ιστορικό της υπόβαθρο, την ιστορική της μνήμη.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας γαλουχείται στο πνεύμα του όρκου, «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Να υπερασπίζω με πίστη και αφοσίωση μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός μου τις σημαίες…», κληροδοτώντας του ως πλούσια παρακαταθήκη αρχές υπερηφάνειας, τιμής, ανδρείας, αφοσίωσης, αποφασιστικότητας για την επιτέλεση του καθήκοντός του.

Όλοι μας πρέπει να έχουμε βαθιά στις ψυχές μας τους στίχους του Κωστή Παλαμά

«Αυτό το λόγο θα σας πω
δεν έχω άλλο κανένα,
μεθύστε με το αθάνατο
κρασί του Εικοσιένα!»

Να διακρίνεστε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες για το θάρρος, το ζήλο, τη γενναιότητα, την αδιάπτωτη επιθυμία για προσφορά στο έθνος, στην πατρίδα, στον πολίτη.

Μη σταματάτε να προσφέρετε.

Μη λησμονείτε να ενδιαφέρεστε για τον άνθρωπο.

Πορευθείτε δίπλα στον πολίτη.

Παραμείνετε πιστοί στο καθήκον σας.

Μην ξεχνάτε τη γενναιοψυχία του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, που ισοδυναμεί με τη γενναιότητα κατά την επιτέλεση του καθήκοντος.

Να γίνετε αυτοί, που θα συμβάλλετε καθοριστικά στην αναπτυξιακή κοινωνική πορεία, στην ευημερία, στη διαμόρφωση νοοτροπίας και περιβάλλοντος ασφάλειας.

Να είστε υπερήφανοι λειτουργοί στην υπηρεσία του πολίτη, στην υπηρεσία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του, στην υπηρεσία του δικαίου και του ανθρωπισμού.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 με δεσπόζουσα μορφή την Παναγία μας και τη Λευτεριά μάς θυμίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Οι Έλληνες είναι πολλοί, αλλά η ψυχή της Ελλάδας είναι μία και μοναδική, και είναι γενναία, άφοβη και υπερήφανη. Ας γίνουμε κομμάτι της ιστορίας με τη διαφύλαξη βαθιά μέσα μας των αρετών και των ύψιστων αξιών του ηρωϊκού «ΟΧΙ».

Χρόνια Πολλά.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis