Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:52 | 02/04/2017

Την Παρασκευή  31 Μαρτίου 2017 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής & ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (ΣΕΕΠΠ) μετά από πρόσκληση του Δήμου Λαυρεωτικής συνδιοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού» στην αίθουσα Μηχανουργείου του Λαυρίου Αττικής (Πλατεία Καμινευτών). Στην Ημερίδα παρευρέθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και του δημοτικού συμβουλίου, τοπικοί επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών του Λαυρίου. Στόχος της εκδήλωσης, αλλά και πρωταρχικό κίνητρο των συνδιοργανωτών ήταν η ευαισθητοποίηση και η επιστημονική ενημέρωση θορυβημένων πολιτών από κρούσματα παιδικής βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Αρχικά, την ημερίδα χαιρέτισε ο αστυνομικός Βαγγέλης Μπούζας, μέλος της Ένωσης  Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής και αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ ευχαριστώντας το Σύλλογο Εγκληματολόγων για την αποδοχή της πρόσκλησης και την επιστημονική συνδρομή τους στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στον τόπο του Λαυρίου, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικές είναι η παρουσία και συμμετοχή όλων, γονέων, εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, η Αξιωματικός ΛΣ και Πρόεδρος του Συλλόγου Εγκληματολόγων Παντείου, Εγκληματολόγος, κ. Ερασμία Μπίτσικα, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ένωσης, αστυνομικό, κ.Γεώργιο Καλιακμάνη για την τιμητική πρόσκληση και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ.Βαγγέλη Μπούζα και Ιόλη-Κατερίνα Γεροπάνου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, τοποθετήθηκε επιστημονικά στο φαινόμενο του εκφοβισμού στα παιδιά και τους εφήβους. Συγκεκριμένα έθιξε τις φοβερές επιπτώσεις του φαινομένου όχι μόνο στην προσωπικότητα των νεαρών θυμάτων αλλά και στη συνοχή και ποιότητα των δεσμών που συνάπτουν με το οικείο και κοινωνικό περιβάλλον και τόνισε την σημασία της πρόληψης μέσω ομάδων υποστήριξης και διαμεσολάβησης στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και την ανάγκη πρόσληψης εγκληματολόγων σε φορείς και όργανα του κράτους προς όφελος των πολιτών.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Αλεξάνδρας Κατσούλη, Ψυχιατρικής Νοσηλεύτριας, Ψυχολόγου – Εγκληματολόγου και μέλους ΔΣ ΣΕΕΠΠ με θέμα «Θύτες και Θύματα του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι κοινό τους ενώνει?», ξεκαθαρίζοντας τα όρια των πρωταγωνιστών σε επεισόδια εκφοβισμού, τα κοινά τους χαρακτηριστικά σημεία, καθώς και τον τρομερό κύκλο του εκφοβισμού που αναπαράγει κοινωνικούς ρόλους μαθητών μέσα από τον φόβο και την σιωπή.

Επίσης, την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο έμπειρος ιδιωτικός ερευνητής κ. Γεώργιος Τσούκαλης , ο οποίος ανέλυσε «Τα αίτια του Φαινομένου του Σχολικού Εκφοβισμού» και μοιράστηκε τις οδυνηρές, προσωπικές του εμπειρίες σε υποθέσεις εκφοβισμού, όπως αυτή του Άλεξ και προσφάτως του Γιακουμάκη, συγκινώντας το κοινό και δίνοντας έμφαση στο βαθμό ευθύνης της οικογένειας και των εκπαιδευτικών ως προς την έγκαιρη διαπίστωση και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Καλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής με θέμα « Το Νομοθετικό πλαίσιο για την Ενδοσχολική Βία και η Αντιμετώπιση της από τις διωκτικές αρχές» εγείροντας ζητήματα μειωμένης καταγγελτικότητας στις αστυνομικές αρχές, αλλά και υπογραμμίζοντας την σημασία πρόσληψης από την πολιτεία ειδικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων και εγκληματολόγων, για την καταλυτική αντιμετώπιση φαινομένων βίας, όπως αυτό του εκφοβισμού.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση της κ. Θεώνης Σπαθή, Υπ. Δρ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλους ΔΣ ΣΕΕΠΠ, η οποία ανέλυσε το θέμα « Κυβερνοεκφοβισμός : Μια νέα μορφή Βίας που βρίσκεται ανάμεσα μας». Στη διάλεξή της έγινε πασίδηλα αντιληπτό σε όλους η δύναμη του διαδικτύου όχι μόνο ως προς την ανωνυμία των δραστών και το μέγεθος των εγκληματικών πράξεων, αλλά και ως προς τις μεθόδους πρόληψης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, καταλήγοντας σε χρήσιμους τρόπους ασφαλούς πλοήγησης πάντα με την φυσική παρουσία των γονέων.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Λαυρεωτικής και Εκπαιδευτικού κ. Λουκά Δημήτριου με θέμα  «Η βία στο Σχολείο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών», ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Εγκληματολόγων Παντείου και την Πρόεδρό του για την διάθεσή τους να συνεισφέρουν επιστημονικά σε θέματα αντιμετώπισης σχολικής βίας στο Λαύριο, μοιράστηκε τις εμπειρίες του από την εκπαιδευτική διαδικασία δίνοντας το στίγμα του φαινομένου εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Τέλος,  τα μέλη ΔΣ ΣΕΕΠΠ κ.Παναγιώτα Μακρυσοπούλου Εκπαιδευτικός- Εγκληματολόγος και κ. Ιόλη – Κατερίνα Γεροπάνου, Κοινιωνιολόγος- Εγκληματολόγος τοποθετήθηκαν στο θέμα «Στατηγικές Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού: Η συνεργασία Σχολείου και Οικογένειας» αναλύοντας τρόπους καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά και τους εφήβους, ως απαραίτητη θωράκιση απέναντι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αλλά και εργαλείο διαχείρισης περιστατικών βίας στην ενήλικη ζωή τους.

Η επιστημονική εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση επί ερωτήσεων που έθεσαν οι πολίτες, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και ευχαρίστησαν εγκάρδια τους συνδιοργανωτές, καθώς ένιωσαν ότι είναι απόλυτα αναγκαία η παρουσία ειδικών στις τοπικές κοινωνίες ιδιαιτέρως σε θέματα βίας και εγκληματικότητας.

Εκ μέρους της Ε.Α.Υ.Ν.Α.Α                          Εκ μέρους του Σ.Ε.Ε.Π.Π

          Ο Πρόεδρος            Ο Γ.  Γραμματέας               Η Πρόεδρος         Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Καλιακμάνης  Μαρίνος Κακκαβάς    Ερασμία Μπίτσικα    Θεώνη Σπαθή

 

seeppgr.wordpress.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis