Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:38 | 16/01/2017

Η οχύρωση της τοποθεσίας Μπέλλες – Νέστος την περίοδο 1936-1940, θεωρήθηκε έργο τιτάνιο, ασύλληπτου κόστους και τεράστιας εθνικής σημασίας. Το μέγεθος του έργου είναι δυσθεώρητο, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του. Μέσα σε σχεδόν τέσσερα χρόνια διανοίχτηκαν σε δυσπρόσιτα σημεία της ελληνο-βουλγαρικής μεθορίου- υπόγειες στοές συνολικού μήκους 24 χλμ. και υπόγεια καταφύγια μήκους περίπου 13 χλμ., ενώ για την προσέγγιση στις περιοχές των οχυρών είχε κριθεί απαραίτητη η διάνοιξη 174 χλμ. οδικού δικτύου.

Με μέτριους υπολογισμούς το συνολικό κόστος ξεπέρασε το 1,5 δισ. δραχμές (1936). Ο στρατιωτικός σχεδιασμός του έργου έγινε από αξιωματικούς του Πεζικού και του Πυροβολικού, ενώ η κατασκευή ανατέθηκε σε αξιωματικούς του Μηχανικού. Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κυρίως για την αντοχή του τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε.

Κάθε οχυρό αποτελεί ουσιαστικά ένα δαιδαλώδες και αθέατο για τον εξωτερικό παρατηρητή συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από υπόγειες στοές και καταφύγια. Σε αυτές περιλαμβάνονταν επιμέρους επίγειες οχυρές κατασκευές, παρατηρητήρια, πυροβολεία, πολυβολεία κ.λπ., καθώς και μια τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, ζωνών αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος, σε διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης.

Κατά τον Β’ Π.Π. όταν ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποίησε τα οχυρά για να αποκρούσει τη γερμανική στρατιά, αποδείχτηκε ο σπουδαίος ρόλος της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπέλλες – Νέστος αφού παρά τη λυσσαλέα επίθεση οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να την παρακάμψουν προκειμένου να καταλάβουν την Θεσσαλονίκη. Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των λιγοστών υπερασπιστών τους, προκάλεσε την έκπληξη του εχθρού, αλλά και τον θαυμασμό των συμμάχων.

Για πρώτη φορά, 72 σχεδόν χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Π.Π,, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και συγγραφείς θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες για την οχύρωση της παραμεθορίου ζώνης και την εποποιία που ακολούθησε με τη «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Παράλληλα θα προβληθούν δράσεις που υλοποιούν ο δήμος Σιντικής και η Κοιν.Σ.Επ Άγκιστρο Δράση –σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- και στοχεύουν στην προώθηση και στην ανάδειξη της θρυλικής οχυρωματικής γραμμής και της ιστορίας της.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 στις 18:00 στο αμφιθέατρο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Πάνου Καμμένου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα στο zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis