Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:47 | 28/04/2019
Ενας 19χρονος έκανε ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο, τη στιγμή που ήταν γεμάτη πιστούς που είχαν προσέλθει για το Εβραϊκό Πάσχα, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρή μια γυναίκα και να τραυματίσει άλλους τρεις ανθρώπους.
 
Ο νεαρός δράστης, που είχε οπλοπολυβόλο, διέφυγε με αυτοκίνητο και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα, χωρίς να προβάλει αντίσταση. Η επίθεση έγινε στη συναγωγή Σαμπάντ της πόλης Πόγουεϊ, 37 χλμ. βόρεια από το κέντρο του Σαν Ντιέγκο. Το νέο αιματηρό περιστατικό έγινε έξι μήνες μετά την επίθεση ενόπλου σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια, όπου ο δράστης είχε σκοτώσει 11 ανθρώπους φωνάζοντας «Ολοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν.
 
[custom:google-ads]
 
 
Νεκρή μια ηλικιωμένη
 
Από τους πυροβολισμούς έχασε τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα. Οι τραυματίες, δύο ενήλικοι άνδρες και μια ανήλικη κοπέλα νοσηλεύονται και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σταθερή, δήλωσε ο σερίφης.
 
Η επίθεση έγινε περίπου στις 11:30 το πρωί, τοπική ώρα. Ο 19χρονος μπήκε στη συναγωγή και άρχισε να πυροβολεί με ένα οπλοπολυβόλο AR-15, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Εκείνη την ώρα, περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KGTV, ο ραβίνος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δέχθηκαν τα πυρά του δράστη και τραυματίστηκε στο χέρι.
 
Ένας άνδρας που ζει κοντά στη συναγωγή, ο Κρίστοφερ Φολτς, δήλωσε στο CNN ότι άκουσε έξι με επτά πυροβολισμούς, έπειτα έναν άνδρα να φωνάζει και στη συνέχεια ακόμη έξι με επτά πυροβολισμούς.
 
Ο δράστης εμπνεύστηκε από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία
 
Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης είναι ο 19χρονος Τζον Ερνεστ και φέρεται να συνέταξε ένα μανιφέστο.
 
Σε αυτό, υποστηρίζει ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ένα γειτονικό τέμενος πριν από ένα μήνα, δηλώνοντας ότι άντλησε έμπνευση από τον λευκό εθνικιστή, δράστη του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία.
 
Ο σερίφης του Σαν Ντιέγκο, Μπιλ Γκορ, δήλωσε ότι η αστυνομία και το FBI ερευνούν πιθανή εμπλοκή του Ερνεστ στον εμπρησμό του Ισλαμικού Κέντρου στο Εσκοντίτο, 24 χλμ. βόρεια από τη συναγωγή, που έγινε στις 24 Μαρτίου. Ο 19χρονος έχει λευκό ποινικό μητρώο.
 
Ένα ασυνάρτητο, μακροσκελές κείμενο με βίαιες αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις, ο συντάκτης του οποίου φέρει το όνομα Τζον Έρνεστ, βρέθηκε αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο αποθήκευσης κειμένων Pastebin και στον ιστότοπο αποθήκευσης αρχείων Mediafire.
 
Διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στους δύο αυτούς ιστοτόπους αναρτήθηκαν στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους.
 
Τραμπ: Εγκλημα μίσους η επίθεση
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε έγκλημα μίσους την ένοπλη επίθεση και καταδίκασε τον αντισημιτισμό.
 
«Απόψε, η καρδιά της Αμερικής είναι με τα θύματα αυτής της φρικτής ένοπλης επίθεσης σε μια συναγωγή (…) Ολόκληρο το έθνος μας πενθεί και προσεύχεται για τους τραυματίες και στέκεται αλληλέγγυο στην εβραϊκή κοινότητα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
 
«Καταδικάζουμε έντονα τον αντισημιτισμό και το μίσος που πρέπει να ηττηθούν», πρόσθεσε ο Τραμπ.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis