Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:39 | 30/08/2021

Είναι ο επίλογος μιας τραγωδίας, η στιγμή που καθένας απεύχεται: να συνοδεύσει τη σορό συναδέλφου του στην τελευταία του κατοικία.

Όμως αυτό αποκτά ξεχωριστή, ιδιαίτερη σημασία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν χάνεις και αναγκάζεσαι να αποχαιρετήσεις τον άνθρωπο που πιθανά κάποτε σου έσωσε τη ζωή…

που σ’ αυτόν στηρίχτηκες για να καλύπτει την πλάτη σου…

που μαζί του έφερες σε πέρας δύσκολες αποστολές τις οποίες οι περισσότεροι ίσως δεν θα μάθουν ποτέ…

που μοιράστηκες τα υπάρχοντά σου κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αυτά αποτυπώνονται στα πρόσωπα των Αμερικανών στρατιωτών που συνόδεψαν στην πατρίδα τα φέρετρα 11 συστρατιωτών τους, τυλιγμένα στην αστερόεσσα, την αμερικανική σημαία. Των συναδέλφων τους που έχασαν στην τρομοκρατική επίθεση των φανατικών ισλαμιστών του ISIS-K την περασμένη Πέμπτη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

 

 

 

 

 

Το Πεντάγωνο έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 θυμάτων της επίθεσης. Οι πέντε από αυτούς ήταν μόλις 20 ετών, γεννήθηκαν δηλαδή την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ, το 2001. Η ιστορία μιας 23χρονης στρατιωτίνας έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στη χώρα, αφού μόλις μία εβδομάδα πριν πέσει νεκρή είχε φωτογραφηθεί με ένα μωρό στην αγκαλιά της, κατά τη διάρκεια της χαοτικής επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ.

Η θλίψη είναι ανείπωτη και στις ιδιαίτερες πατρίδες των θυμάτων. Το πένθος είναι πάνδημο. Πολίτες όλων των ηλικιών κρατούν ενός λεπτού σιγή ή ψάλλουν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ και συλλυπούνται τους οικείους τους.

 

 

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν παρών στη βάση Ντόβερ του Ντελάγουερ, όταν έφτασαν τα φέρετρα με τις σορούς των 11 Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και πολλοί ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν, σε στάση προσοχής και χαιρετώντας στρατιωτικά, καθώς Αμερικανοί στρατιώτες μετέφεραν τα φέρετρα των συναδέλφων τους έξω από το C-17. Οι σοροί των δύο άλλων στρατιωτών μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ με ιδιωτικά μέσα, κατόπιν αιτήματος των συγγενών τους.

Όμως η χαοτική διαχείριση αυτής της επιχείρησης και ο βαρύς απολογισμός της επίθεσης της Πέμπτης προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση του Μπάιντεν.

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική, στην ιστορία της Αμερικής», κατήγγειλε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. «Ήταν χειρότερα και από τη Σαϊγκόν», το 1975 «επειδή όταν εγκαταλείψαμε τη Σαϊγκόν δεν απέμεναν Βιετναμέζοι τρομοκράτες που να σκόπευαν να μας επιτεθούν εδώ, στο έδαφός μας», πρόσθεσε ο Μακόνελ, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της αποχώρησης από το Αφγανιστάν από την εποχή μάλιστα που διαπραγματευόταν με τους Ταλιμπάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis