Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:45 | 27/01/2015

 

Η επιτροπή απονομής χάριτος της Τζόρτζια αρνήθηκε να μετατρέψει σε ισόβια κάθειρξη τη θανατική καταδίκη ενός διανοητικά καθυστερημένου άνδρα ο οποίος πρόκειται να εκτελεστεί σε λίγες ώρες.

ΟΓουόρεν Χιλ θα εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στις 02:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο σωφρονιστικό κατάστημα του Τζάκσον, εκτός αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναστείλει την διαδικασία. 

Αλλεπάλληλες αναβολές

 

 

Ο 54χρονος θανατοποινήτης Γουόρεν Χιλ

Ο 54χρονος θανατοποινήτης Γουόρεν Χιλ

 

 

Το σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει την εκτέλεση διανοητικά καθυστερημένων ατόμων. Η εκτέλεση του Χιλ, που σύμφωνα με πολλές ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες πάσχει από νοητική καθυστέρηση, έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Ο 54χρονος Γουόρεν Χιλ καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί το 1990 σκότωσε έναν συγκρατούμενό τουχτυπώντας τον με μια σανίδα με καρφιά. Τότε εξέτιε ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς πέντε χρόνια νωρίτερα είχε σκοτώσει και τη σύντροφό του.

Ο δικηγόρος του Χιλ, Μπράιαν Κάμερ, δήλωσε: «Δεν μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση του Χιλ. Είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος για προστασία από την κοινωνία ενός προσώπου που πάσχει από αναπτυξιακά προβλήματα».

Το 1986 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση των ανθρώπων που πάσχουν από νοητική υστέρηση, όμως κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να βασίζεται στους δικούς της νόμους για να αποφασίζει ποιος μπορεί να επωφελείται από την απαγόρευση αυτή. Στην Τζόρτζια η νομοθεσία ορίζει ότι η νοητική υστέρηση του κατηγορουμένου θα πρέπει να αποδεικνύεται «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» ώστε να γλιτώσει από την εκτέλεση.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis