Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:28 | 25/06/2016

Πέρυσι τέτοια εποχή η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.Το Grexit ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο όπως αποδείχτηκε απ΄ όσα αποκαλύφθηκαν,η Γερμανία των Μέρκελ-Σόϊμπλε πίεζε αφόρητα και μας “τιμώρησε” όσο πιο σκληρά μπορούσε για το αποτέλεσμα του δημοσψηφίσματος. Εκείνη τη περίοδο όλοι είχαμε στρέψει το ενδιαφέρον σε κάθε δήλωση και κίνηση γινόταν από τις ΗΠΑ.Δηλώσεις έγιναν πολλές.Κίνηση ουσίας,καμία.Η αμερικανική “συμβουλή” ήταν πολύ συγκεκριμένη: “μπορεί να έχετε δίκιο για τη λάθος συνταγή αλλά μείνετε στο ευρώ”.

Η περίπτωση του Brexit είναι από πολλές πλευρές διαφορετική από το Grexit. Άλλες χώρες Ελλάδα και Βρετανία,άλλα μεγέθη,άλλη δύναμη και κυρίως μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία έχει το δικό της νόμισμα.Όμως εκτός απ΄ όλα αυτά από χθες είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ,εκτός από δηλώσεις στήριξης προς το Λονδίνο,παρέχει πλήρη κάλυψη στον πιο στενό της σύμμαχο στην Ευρώπη.Η Ουάσινγκτον δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την σύγκρουσή της με την Γερμανία η οποία εξακολουθεί να διεκδικεί έναν αυτονομημένο ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη που οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποδεχτούν.Ο πόλεμος βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη. Κι επειδή όπου παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν συνήθως τα βατράχια,θα πρέπει να ΄χουμε το νου μας.

Οι αμερικανικές προθέσεις για την Ευρώπη και τον ρόλο της Γερμανίας έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται εδώ και πολύ καιρό με αφορμή την ελληνική κρίση και την επιμονή του Βερολίνου να “χώνει” τη μύτη του σε μια περιοχή που οι ΗΠΑ θεωρούν “δική” τους: ταΒαλκάνια.

Από τις αρχές ακόμη της ελληνικής κρίσης οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να είναι καχύποπτοι για τον πιο “πιστό” τους σύμμαχο στην Ευρώπη. Η Γερμανία, ο τοποτηρητής στον οποίο είχαν εμπιστευθεί την Γηραία ήπειρο ,αφού οι ΗΠΑ είχαν ρίξει όλο το βάρος από την πλευρά του Ειρηνικού, είχε από το 2010 αρχίσει να προκαλεί ερωτήματα.

Από τον Μάρτιο του 2010 ακόμη το αμερικανικό think tank Stratfor έγραψε “για τον κίνδυνο «επιστροφής της Mitteleuropa» ,που σημαίνει επιστροφή στην πολιτικήγερμανικού ηγεμονισμού στην Ευρώπη όπως είχε εκδηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα. «Η Γερμανία όχι μόνο έχει βρει τη φωνή της, αλλά αρχίζει να την εκφράζει και να διεκδικεί το εθνικό της συμφέρον” έγραφαν από τότε.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν έγινε σαφές ότι η Γερμανία θεώρησε ότι ήταν περίπου καθήκον της να αναδιαμορφώσει τους κανόνες της ευρωζώνης και να επιβάλλει τους νέους. Μ΄ έναν τρόπο που δικαιολογημένα θύμισε την Mitteleuropa.Τη γερμανική ηγεμονία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τα Βαλκάνια χώρο ζωτικής σημασίας .Δεν  είναι ανάγκη να γίνουν ιδιαίτερες αναλύσεις για τους λόγους.Αυτή τη περιοχή δεν υπάρχει περίπτωση να την “χαρίσουν” στου; Γερμανούς,οι οποίοι μην ξεχνάμε ότι “έβαλαν” μπροστά τις ΗΠΑ στην καταστροφική επιλογή της διάλυσης της Γερμανίας.

Ο Economist έχει γράψει ότι «η Αμερική ασκούσε συχνά διακριτική πίεση στους Ευρωπαίους συμμάχους να αποφύγουν τη σύγκρουση με την Ελλάδα, περισσότερο λόγω γεωπολιτικού παρά οικονομικού ενδιαφέροντος». Και πρόσθετε επικαλούμενος τονWayne Merry, από το Συμβούλιο Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής:

«Ο αμερικανικός φόβος “να χαθεί” η Ελλάδα είναι υπαρκτός, αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με τη στρατιωτική της αξία αλλά περισσότερο με τον ευρύτερο φόβο αμυντικού παροπλισμού. Το όποιο ρήγμα στο ανάχωμα θα προκαλέσει κακό, ιδιαίτερα όταν οι ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής».

Οι ΗΠΑ σε περιπτώσεις που αντιλαμβάνονται ότι οι σύμμαχοί τους,ακόμη και οι “πιστοί” Γερμανοί τους οποίους έσωσαν μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο,κάνουν “φάουλ” ,δεν διστάζουν να βγάλουν “κίτρινες” κάρτες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί κυβερνήσεων Σημίτη,του πρωθυπουργού που έβαλε τελείως απροετοίμαστη τη χώρα στην περιπέτεια του ευρώ,η Γερμανία είχε χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως “ορμητήριό” της για να ασκήσει “πολιτική οικονομικού εθνικισμού” στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ την σταμάτησαν ξεσκεπάζοντας πολλές “παρατυπίες”σε συμφωνίες που είχαν επιτύχει ή “κυνηγούσαν” να πετύχουν γερμανικές εταιρείες στα Βαλκάνια.

Η Γερμανία με τον Σόϊμπλε να είναι ο πρωταγωνιστής του πολιτικού και οικονομικού“επεκτατισμού” σ΄ όλη την Ευρώπη,έγινε εξαιρετικά αλαζονική. Ο Σόϊμπλε έδειξε ότι έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο της αλαζονείας του όταν την περίοδο που “παιζόταν” η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ απαντώντας στις παραινέσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ.Λιου για “σωτηρία της Ελλάδας”,του είπε “να βάλουν” οι ΗΠΑ 50 δις για να “σώσουν την Ελλάδα,αν το επιθυμούν”! Πρέπει να έχεις απίστευτο θράσος για να ζητάς από τους αμερικανούς που μετά τον πόλεμο έδωσαν ζεστό χρήμα στην Ελλάδα κι όχι απλά νούμερα στους υπολογιστές,για να συνέλθει από τις απίστευτες καταστροφές που είχαν κάνει οι Γερμανοί!!!

Η Γερμανία και ο Σόϊμπλε δεν φαίνεται ότι πήραν το μήνυμα της αμερικανικής ενόχλησης ούτε μετά από τη βόμβα της VW! Η εξαπάτηση εκατομμυρίων αγοραστών σ΄ όλο το πλανήτη από την γερμανική φίρμα-σύμβολο αποκαλύφθηκε από τις ΗΠΑ.Κι όπως λένε οι φήμες που κυκλοφορούν θα υπάρξει ανάλογο χαστούκι και σ΄ άλλο σημαντικό κλάδο της γερμανικής οικονομίας,αν το Βερολίνο εξακολουθήσει να τραβά τον δικό του δρόμο.

Σ΄ ότι μας αφορά το θέμα κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι.Στα …μέρη μας η σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας είναι διακριτή σε πολλούς τομείς.Η δυναμική επάνοδος των ΗΠΑ στο Αιγαίο και μέσω ΝΑΤΟ αλλά και απ΄ευθείας με την αποστολή ενός -προς το παρόν πλοίου- είναι ένα από τα μηνύματα με τα οποία οι ΗΠΑ υποδηλώνουν την απόφασή τους να ενισχύσουν την παρουσία τους.Στον χώρο των εξοπλισμών των ελληνικών ΕΔ η αμερικανική παρουσία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής πλέον.

Έχοντας πάντα στο μυαλό μας το όπου παλεύουν τα βουβάλια, τη «ζημιά» την πληρώνουν τελικά τα βατράχια εκ των πραγμάτων θα πρέπει κάποια στιγμή αν αυτός ο “πόλεμος” εξελιχθεί,να πάρουμε θέση.Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “κατηγορείται” από κάποιους για “φιλοαμερικανισμό”. Σ΄ αυτή την Ευρώπη ,μ΄ αυτή την Γερμανία και μ΄ αυτή τη πολιτική κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν που αναζητά συμμαχίες αλλού. Ο φόβος μας είναι άλλος: έχει κατασταλάξει η ελληνική κυβέρνηση προς τα που πάμε,με ποιον θα είμαστε για να έχουμε πιθανότητες κάτι να κερδίσουμε ως χώρα; Πολύ φοβόμαστε πως είμαστε σε μια λογική ένα βήμα μπροστά δύο πίσω και βλέπουμε.Και με τέτοια περπατησιά εύκολα γίνεσαι …βατράχι.

Militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis