Συγκεκριμένα, τέσσερις Πολιτείες ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής χρήσης μαριχουάνας.

Στην Αριζόνα, τη Μοντάνα, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νότια Ντακότα, οι σχετικοί νόμοι έγιναν πιο ελαστικοί, ενώ το Όρεγκον προχώρησε ακόμα περισσότερο. Εκεί, οι ψηφοφόροι πέρασαν τον πρώτο κρατικό νόμο στις ΗΠΑ που επιτρέπει την κατοχή σκληρών ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της ηρωΐνης, της κοκαΐνης και του LSD, καθώς και τη θεραπευτική χρήση ψυχεδελικών μανιταριών. Το μέτρο, που υποστηρίζεται από ομάδες μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης, αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των φυλακών, επεκτείνοντας την πρόσβαση στη θεραπεία.

Στην Αριζόνα επιτρέπεται πλέον η κατοχή έως και μιας ουγγιάς μαριχουάνας για ενήλικες, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα αδειοδότησης για τις λιανικές πωλήσεις, το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Οι ψηφοφόροι στη Νότια Ντακότα ενέκριναν προτάσεις για τη νομιμοποίηση τόσο της ιατρικής όσο και της ψυχαγωγικής μαριχουάνας, μια σημαντική αλλαγή αφού το κράτος είχε απορρίψει το ενδεχόμενο πριν από τέσσερα χρόνια.

Η πρωτοβουλία του Όρεγκον θα επιτρέψει στους ανθρώπους που συνελήφθησαν με μικρές ποσότητες σκληρών ναρκωτικών να αποφύγουν τη δίκη και τον πιθανό χρόνο φυλάκισης, καταβάλλοντας πρόστιμο 100 δολαρίων και παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα καταπολέμησης εθισμού. Τα κέντρα θεραπείας θα χρηματοδοτηθούν από έσοδα της νομιμοποιημένης μαριχουάνας, η οποία εγκρίθηκε στο Όρεγκον πριν από αρκετά χρόνια.

Πηγή:  reader.gr