Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:35 | 04/01/2020

Καιρός: Το βαρομετρικό χαμηλό «Ηφαιστίων» βρίσκεται προ των πυλών και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αυτή θα είναι η πιο σφοδρή κακοκαιρία του φετινού χειμώνα. Αυτές τις ώρες όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε τις προετοιμασίες μας και ειδικά όσοι έχουν την ευθύνη προστατευόμενων μελών ή πρόκειται να ταξιδέψουν πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν τις προετοιμασίες που πρέπει ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δύσκολες καταστάσεις που τυχόν θα αντιμετωπίσουν.

Πόσο έτοιμοι είμαστε; Πόσες γνώσεις έχουμε και πόσο μας βοηθούν οι εμπειρίες μας αλλά και οι συμβουλές των ειδικών; Το ethnos.gr επικοινώνησε με έμπειρους διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, μηχανικούς αλλά και ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί να επιβιώνουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τις σημαντικότερες και γενικότερες συμβουλές που μας έδωσαν τις καταγράψαμε και σάς τις παρουσιάζουμε:

Όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο...

1. Πριν ξεκινήσετε τα ταξίδι σας ή την περιήγησή σας σε σημεία που υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, φορτίστε το κινήτο σας τηλέφωνο και πάρτε πληροφορίες για την κακοκαιρία και για την διαδρομή που θέλετε να διανύσετε.

2. Ενημερώστε τους οικείους σας, ακόμα και τις αρχές όταν πρόκειται κατ΄ ανάγκη να κινηθείτε σε περιοχές που υπάρχουν σε εξέλιξη έντονα καιρικά φαινόμενα.

3. Ασφαλίστε τον εξοπλισμό σας και το αυτοκίνητό σας.

4. Μην έχετε μαζί σας παιδιά ή άτομα που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση. Εάν δε μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, ενημερώστε τους πάντες για τις προθέσεις σας αλλά και για τις δύσκολες συνθήκες του ταξιδιού. Να είστε ευχάριστος, οπλισμένος με υπομονή και γεμάτος με αυτοπεποίθηση.

5. Ελέγξτε τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου σας πολλές ώρες πριν το ταξίδι σας.
 
6. Προμηθευτείτε εγκαίρως αλυσίδες ελαστικών ή αντιολισθητικό σάκο ελαστικών ή χιονολάστιχα.

7. Κάντε από την προηγούμενη ημέρα πρόβα για να τοποθετήσετε τις χιονοαλυσίδες στα ελαστικά σας.

8. Τοποθετήστε αλυσίδες στην ρεζέρβα, ώστε να είστε έτοιμος να την τοποθετήσετε  άμεσα μόλις παραστεί ανάγκη. Προμηθευτείτε δεύτερη ρεζέρβα και τοποθετήστε τις αλυσίδες πριν το ταξίδι. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνετε την ταλαιπωρία της τοποθέτησης αλυσίδων όταν παραστεί ανάγκη. Θα χρειαστεί μόνο να αλλάξετε τους τροχούς. Μόλις επιστρέψετε σε δρόμο χωρίς χιόνι και πάγο αφαιρέστε τις δύο ρεζέρβες με τις αλυσίδες ή τα χιονολάστιχα και τοποθετήστε πάλι τους τροχούς με τα κανονικά ελαστικά.

9. Η αλλαγή των τροχών γίνεται σε ασφαλές σημείο, μακριά από Λωρίδες Εκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α. - που βρίσκονται δεξιά του δρόμου) και πάντα σε στέρεα και ίσια επιφάνεια ώστε να πατήσει καλά ο ανυψωτικός γρύλος του αυτοκινήτου.

10. Πριν το ταξίδι, ελέγξτε την πίεση του αέρα στα ελαστικά και έχετε πάντα γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου.

11. Σε περίπτωση που δεν έχετε αλυσίδες και είναι μεγάλη ανάγκη να διανύσετε μικρή απόσταση σε παγωμένη ή χιονισμένη επιφάνεια πιέστε τις βαλβίδες του αέρα ώστε να αφαιρεθεί αέρας από τα ελαστικά. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής στο οδόστρωμα και θα μπορείτε να μετακινηθείτε μέχρι να φτάσετε σε ένα ασφαλές σημείο. Προσοχή: Χωρίς την κανονική πίεση αέρα στα ελαστικά δεν πρέπει να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις.

12. Βάλτε εγκαίρως αντιψυκτικό στο ψυγείο και προμηθευτείτε αντιψυκτικό για τις κλειδαριές του αυτοκινήτου.

13. Μην ρίχνετε ποτέ ζεστό νερό στις παγωμένες κλειδαριές ή στα τζάμια του αυτοκινήτου που είναι χιονισμένα και παγωμένα.

14. Σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες ώστε τα λάστιχα τους να μην εφάπτονται στα παρμπρίζ.

15. Ελέγξτε τη δύναμη της μπαταρίας του αυτοκινήτου και υπολογίστε πως σε χαμηλές θερμοκρασίες η επιβάρυνση είναι τεράστια. Αντικαταστήστε ή φορτίστε τις αδύναμες μπαταρίες.

16. Έχετε πάντοτε μαζί σας «ψαλίδια» ρεύματος και αν είναι δυνατόν αυτόματους φορτιστές μπαταρίας.

17. Όταν το αυτοκίνητό σας είναι καλυμμένο από χιόνι, βάλτε μπροστά τη μηχανή του και σταδιακά ανοίξτε το καλοριφέρ. Ρυθμίστε τη θέρμανση στους υαλοπίνακες (τζάμια, φώτα, καθρέπτες). Καθαρίστε με στεγνό και καθαρό πανί τις πηγές φωτοκυττάρων.

19. Έχετε μαζί σας δύο ζευγάρια γάντια ειδικά για την υγρασία, ιμάντα ρυμούλκησης, τρίγωνο, φαρμακείο, εμφιαλωμένο νερό, ξηρούς καρπούς και σοκολάτες.

20. Έχετε πάντα στο αυτοκίνητο ένα μικρό ραδιόφωνο μπαταρίας.

21. Έχετε μία δεύτερη μικρή εφεδρική τηλεφωνική συσκευή για να καλέσετε για ώρα ανάγκης εάν η βασική σας συσκευή μείνει από μπαταρία ή πάθει βλάβη ή δεν έχει σήμα. Προσοχή, το εφεδρικό τηλέφωνο να έχει διαφορετικό πάροχο από την βασική σας συσκευή, ώστε να περιορίσετε τις πιθανότητες έλλειψης σήματος. Έχετε περασμένα στη μικρή συσκευή τα βασικά τηλέφωνα επικοινωνίας συγγενών, φιλικών προσώπων και των Αρχών.

22. Έχετε πάντοτε μαζί σας στο αυτοκίνητο ένα μεγάλο στρογγυλό κερί σπιτιού (όχι τύπου ρεσό). Να θυμάστε πως ακόμα και στην περίπτωση που χρειαστεί να μείνει εγκλωβισμένοι, χωρίς λειτουργία της μηχανής, ένα κερί στη μέση της καμπίνας του αυτοκινήτου, μαζί με υπομονή και θετική ψυχολογία θα σας κρατήσουν ζεστούς για πολλές ώρες.

23.Οδηγείτε με πολύ χαμηλές ταχύτητες στην χιονοθύελλα ή στην ομίχλη, κάνοντας χρήση των ανάλογων προβολέων για κάθε περίπτωση.

24. Διατηρείτε μεγάλες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα και μην στέκεστε πλάι σε μεγάλα οχήματα διότι ο κίνδυνος ντεραπαρίσματος είναι μεγάλος.

25. Εάν μέσα σε χιονοθύελλα ή ομίχλη ακινητοποιηθείτε ξαφνικά σε δρόμο υψηλής κυκλοφορίας ανάψτε αλάρμ και εκτιμήστε γρήγορα πως δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει πάνω σας όχημα που ακολουθεί με ταχύτητα.

26. Ασφαλίστε το αυτοκίνητό σας σε κάποιο πάρκινγκ ή σε ασφαλές σημείο του δρόμου που δεν υπάρχουν μεγάλες κλίσεις, μακριά από μεγάλα δέντρα, καμινάδες, ταμπέλες και άλλες αυθαίρετες κατασκευές και περιμένετε όσο χρειαστεί για να κινηθείτε πάλι με ασφάλεια.

Όταν είστε στο σπίτι...

27. Στο σπίτι ελέγξτε προσεκτικά όλες τις υδραυλικές συνδέσεις από το ρολόι του παρόχου μέχρι τις βρύσες του σπιτιού.

28. Σε σημεία που οι σωλήνες βρίσκονται εκτεθειμένες στον αέρα τοποθετήστε μονωτικό υλικό.

29. Όσο διαρκεί η κακοκαιρία και το θερμόμετρο πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου αφήστε λίγο ανοικτή μία βρύση του σπιτιού για να υπάρχει ροή του νερού. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τις πιθανότητες να παγώσει το νερό στις σωλήνες.

30. Ελέγξτε τις σωλήνες του ηλιακού θερμοσίφωνα για διαρροή.

31. Ελέγξτε το επίπεδο του αντιψυκτικού υγρού στο κλειστό κύκλωμα και συμπληρώστε εάν χρειάζεται

32. Ελέγξτε τους σωλήνες σύνδεσης και βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν συστραφεί ή λυγίσει.

33. Ανάψτε τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αφήστε λίγο ανοικτή τη βρύση που φέρνει ζεστό νερό για να μην παγώσει το νερό στη σωλήνα.

34. Καλύψτε τους υαλοπίνακες του ηλιακού θερμοσίφωνα με ένα μεγάλο πανί ή με χαρτόνι για να μην σπάσουν ειδικά όταν οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

35. Προμηθευτείτε φτυάρι χιονιού, ψηλές μπότες κήπου και γάντια.

36. Σε περίπτωση ακραίων φαινομένων και υψηλής χιονόστρωσης αφαιρέστε από την πρίζα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια εξωτερικού χώρου για την αποφυγή βραχυκυκλώματος και ηλεκτροπληξίας.

37. Σε περίπτωση καταιγίδας και όσο διαρκούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα (κεραυνοί) σβήστε τις τηλεοράσεις και κυρίως αφαιρέστε τις κεραίες από τις τηλεοράσεις και τους αποκωδικοποιητές.

38. Μην κάνετε μπάνιο και μην είστε εκτεθειμένοι στο νερό. Μην κάθεστε κάτω από πολυελαίους ή πολύφωτα. Μην κάθεστε κοντά σε μπαλκονόπορτες. Φοράτε πάντα αθλητικά παπούτσια.

39. Εάν το σπίτι που σας φιλοξενεί σας είναι άγνωστο, παλιό και κυρίως ξύλινο μην φορτώνετε το τζάκι γιατί από τις κακοσυντηρημένες καμινάδες υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Οταν είστε στην ύπαιθρο...

40. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα (κεραυνοί) ή θυελλώδεις άνεμοι προστατευτείτε μέσα σε αυτοκίνητο ή στέρεη κατασκευή.

41. Ποτέ μην κάθεστε κάτω από δέντρα και ειδικά δέντρα με μεγάλους κορμούς.

42. Αφαιρέστε χρυσές ή ασημένιες αλυσίδες που φοράτε στο λαιμό ή στους καρπούς σας, μεταλλικά ρολόγια, ακόμα και βέρες και βάλτε τα πολύτιμα αντικείμενα στην τσέπη σας όσο διαρκεί η καταιγίδα . Μην βγάζετε το κατοικίδιο σας βόλτα με σιδερένια αλυσίδα ή σιδερένιο περιλαίμιο.

43. Μην επιχειρείτε τη διάβαση από σημεία που έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος υδάτων και κυρίως όταν υπάρχει ορμητική ροή υδάτων. Αλλάξτε και προσαρμόστε την πορεία σας ανάλογα με την ασφάλεια σας.

44. Κρατείστε την επικοινωνία σας με τους γείτονες και διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Οπλιστείτε με υπομονή. Πολεμήστε τον πανικό.

45. Βοηθήστε όπου παραστεί ανάγκη αφού προηγουμένως εκτιμήσετε την δική σας ασφάλεια.

46. Εάν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ενημερώστε τους συγγενείς σας και τις Αρχές και έχετε σε ετοιμότητα την φαρμακευτική σας αγωγή.

47. Εάν βρίσκεται σε άγνωστο μέρος φροντίστε να προσανατολιστείτε ακόμα και μέσω του GPS του τηλεφώνου σας. Ενημερωθείτε για τις θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες. Πάρτε πληροφορίες από ντόπιους για τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που κρύβει η περιοχή. Μην ρισκάρετε τη ζωή σας και μην εκθέτετε σε κίνδυνο προστατευόμενα μέλη.

48. Μην δημιουργείτε αυτοσχέδια μαγκάλια για να ζεσταθείτε σε κλειστούς χώρους και μην χρησιμοποιείτε παλιές και φθαρμένες συσκευές αερίου ή ντιζελομηχανές γιατί οι αναθυμιάσεις έχουν μοιραία αποτελέσματα.

49. Σε ακραίες συνθήκες επιβίωσης οι ενήλικες μην κοιμηθούν τις ίδιες ώρες αλλά εκ περιτροπής.

50. Ενημερώνεστε συνεχώς από τα δελτία ειδήσεων και τα δελτία καιρού και ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis