Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:18 | 17/09/2015

Διπλή ή «κρυφή» ατζέντα φαίνεται πως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελληνική Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, κάτι που έχει αναστατώσει τους ένστολους και τους συνδικαλιστικούς φορείς τους, οι οποίοι εμφανίζονται μπερδεμένοι για το ποιο από αυτά θα τεθεί σε ισχύ.

Άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα οι ένστολοι συνδικαλιστές του, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα φέρνει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους αστυνομικούς και οι ένστολοι συνδικαλιστές του τα... απαλείφουν ή τα εξωραΐζουν για να μην ξεσηκώσουν αντιδράσεις, «χαϊδεύοντας αυτιά» πριν την εκλογική διαδικασία.  

 

 

 

 

Στο σχέδιο των 130 σελίδων του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που αναρτήθηκε την Τρίτη στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, περιλαμβάνονται με σαφήνεια οι θέσεις του για μια... Light Ελληνική Αστυνομία, που περιλαμβάνει την κατάργηση των ΜΑΤ, εμφανίζει ως δεδομένη την ύπαρξη νεοναζιστικών θυλάκων της Χρυσής Αυγής στο εσωτερικό της και τονίζεται η πρόθεση αλλαγής των βαθμών, της οργάνωσης και των στολών, τα οποία χαρακτηρίζονται «στρατοκρατικά κατάλοιπα».

Και συνδικακαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ το... δικό τους πρόγραμμα

Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το συνδικαλιστικό τμήμα των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω, παρουσίασε ένα δικό του πρόγραμμα από το οποίο είχαν «εξαφανιστεί» τα επίμαχα σημεία του προγράμματος του κόμματος.

Στην παρουσίαση του προγράμματος του συνδικαλιστικού τομέα συμμετείχε ένας πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Βασίλης Μαστρογιάννης, μέχρι πρότινος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και τώρα υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών, ο οποίος αγνοούσε τις «εμπρηστικές» προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Έκπληκτος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., κ. Γιάννης Κατσιαμάκας, ο οποίος δήλωσε: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου περιλαμβάνεται το κυβερνητικό του πρόγραμμα, στις θέσεις αυτές περιλαμβάνονται σημεία τα οποία δεν αναφέρθηκαν στην χθεσινή επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για τα σώματα ασφαλείας από τμήμα ενστόλων του ΣΥΡΙΖΑ, στο πνευματικό κέντρο του Αιγάλεω, όπου είχαμε προσκληθεί και παρεβρεθήκαμε μαζί με άλλους προέδρους ομοσπονδιών. Δεν γνωρίζω αν τελικά υπάρχουν δύο προγράμματα ή πρόκειται για κρυφή ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε διευκρινήσεις από το επίσημο κόμμα για το τι ακριβώς ισχύει προκειμένου να τοποθετηθούμε ως υπεύθυνοι θεσμικοί φορείς. Αν όντως ισχύει αυτό που εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, δηλαδή οι θέσεις περί ύπαρξης θυλάκων της Χρυσής Αυγής στο Σώμα, η κατάργηση των ειδικών δυνάμεων, κατάργηση βαθμών κλπ, πρόκειται για σημεία του προγράμματος που μας βρίσκουν αντίθετους και επιφυλασόμεθα να αντιδράσουμε ανάλογα».

«Άμεση διάλυση των νεοναζιστικών θυλάκων της Χρυσής Αυγής που παραμένουν στα σώματα Ασφαλείας. Έμφαση, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, στις προσπάθειες συγκρότησης νεοναζιστικών πυρήνων και της δράσης τους, στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας» γράφει το αναρτημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βαθμοί, η οργάνωση και οι στολές της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται ως «στρατοκρατικά κατάλοιπα», τα οποία πρέπει να αλλάξουν. «Η ΕΛ.ΑΣ. θα απαλλαγεί σταδιακά από όλα τα στρατοκρατικά κατάλοιπα (βαθμοί,   οργάνωση,   εμφάνιση,  εκπαίδευση)  και   θα  μετατραπεί  σε πολιτική υπηρεσία υψηλής ειδίκευσης με δικές της επιστημονικές υπηρεσίες, διατηρώντας, βέβαια, την πειθαρχία που απαιτείται για σώματα με ιδιαίτερα καθήκοντα» γράφεται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ευθέως υπονοείται η κατάργηση των ΜΑΤ στο σημείο του προγράμματος με θέμα «αστυνόμευση και αστυνομοκρατία»: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων θα ενταχθεί στα Α.Τ. ή θα συγχωνευτεί με την ταχυκίνητη αστυνομία (…) Απαγορεύεται η χρήση μέσων που είναι επικίνδυνα για την υγεία (π.χ. χημικά, εκτοξευτήρες νερού κτλ)».

Στην άλλη παρουσίαση των ένστολων συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ η «κατάργηση» παρουσιάζεται ως εξής: «... απαιτείται αναδιοργάνωση και των ειδικών δυνάμεων και ένταξή τους σε Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ακραίας Εγκληματικότητας και Διαχείρισης Κρίσιμων Περιστατικών, με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό και φιλοσοφία δράσης». Επισημαίνουν επίσης πως η «στην πράξη η ατζέντα της εσωτερικής ασφάλειας και η ατζέντα των δικαιωμάτων , ενδέχεται να βρίσκεται σε ένταση κατά περίσταση, αναγνωρίζει όμως το ζητούμενο μιας ισορροπίας που ικανοποιεί και τις δύο ανάγκες».

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis