Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:38 | 12/12/2016

Την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ή τον «Επαναστατικό Αγώνα» θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ ως βασικούς «υποψήφιους» για την ανάληψη της ευθύνης για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Στελέχη των αρχών ασφαλείας μιλούν ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ενέργεια έχει σημαντικές επιχειρησιακές ομοιότητες (βόμβα σε σακίδιο, παρόμοια εκρηκτική ύλη, ίδιες αναφορές και παραχωρούμενος χρόνος αντίδρασης στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ίδια χρονική περίοδος δράσης) με εκείνη στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος, τον Νοέμβριο του 2015, που είχε αναλάβει η ΟΛΑ. Ωστόσο δεν αποκλείουν η συγκεκριμένη ένοπλη ενέργεια να ήταν μία προσπάθεια εντυπωσιακής επανεμφάνισης του «Επαναστατικού Αγώνα», της καταζητούμενης αναρχικής Πόλας Ρούπα με κτύπημα στην «καρδιά της Αθήνας», όπως είχε συμβεί με την επίθεση, την άνοιξη του 2014, στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής.

 
Οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι η ίδια οργάνωση, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Μαζιώτη, είχε «στοχεύσει τον Ιούνιο του 2005, την προηγούμενη έδρα του Υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα ενδεχόμενα όπως να είναι έργο των ένοπλων ομάδων «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ή των «Πυρήνων» που είχαν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ένοπλες επιθέσεις στην Γαλλική Πρεσβεία και στην κατοικία δικαστικής λειτουργού στα Εξάρχεια. Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση εμφάνισης μίας νέας οργάνωσης, λόγω και της αποτυχίας του εγχειρήματος. Με κύριο ωστόσο προβληματισμό της ΕΛ.ΑΣ ότι οι ένοπλες ομάδες πραγματοποιούν, το τελευταίο διάστημα, διαρκώς κτυπήματα στο κέντρο της πόλης.
 
Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σακίδιο που άφησαν, στις 1.20 τα ξημερώματα, άγνωστοι που επέβαιναν πιθανόν σε ΙΧ και το οποίο σταμάτησε μπροστά από το υπουργείο. Ο αστυνομικός φρουρός που βρισκόταν στην στοά ανέφερε ότι δεν αντελήφθη την εναπόθεση της βόμβας και πίστεψε ότι το σταματημένο όχημα αφορούσε πιθανόν κάποιους θαμώνες γειτονικών μπαρ. Λίγο μετά την τοποθέτηση της βόμβας άγνωστος τηλεφώνησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός και η βόμβα θα εκραγεί σε 40 λεπτά. Ο φρουρός του κτιρίου ειδοποιήθηκε για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος και εντόπισε το σακίδιο. Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή. Όταν παρήλθε το χρονικό περιθώριο κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με το ειδικό ρομπότ και επί αρκετή ώρα προσπαθούσαν να διασπάσουν με ελεγχόμενες εκρήξεις τον ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό που υπήρχε στο εσωτερικό του.
 
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες η βόμβα βρισκόταν σε πλαστικό κουτί και περιείχε ποσότητα άνω των δέκα κιλών ANFO και ζελατοδυναμίτιδας που υπολογίζεται ότι θα προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή αν είχε εκραγεί. Οσον αφορά το λάθος στην συνδεσμολογία που οδήγησε στην αποφυγή της έκρηξης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν κάποιον «πειραματισμό» νέων κατασκευαστών. Υπενθυμίζοντας ότι τέτοιου είδους «λάθος» είχε υπάρξει και στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, στις 14 Μαρτίου του 2004, από τον «Επαναστατικό Αγώνα» σε υποκατάστημα της τράπεζας Citibank στο Νέο Ψυχικό. Και τότε η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο.
 
Ηδη εξετάζονται τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού για τυχόν εντοπισμό αποτυπωμάτων ή δειγμάτων DNA. Σημαντικό τμήμα της έρευνας αφορά και την προέλευση ή τον εντοπισμό του ΙΧ που χρησιμοποίησαν οι δράστες τα στοιχεία του οποίου ήδη αναζητούνται από τις κάμερες κυκλοφορίας.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η βομβιστική επίθεση συσχετίζεται με τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά θέματα και τους συνταξιούχους. Όμως συνεκτιμάται ότι είναι σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες σε βάρος αναρχικών.
 
Η οργάνωση ΟΛΑ είχε εμφανισθεί στις αρχές του 2013 με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού και ακολούθησαν άλλες στην πρεσβεία του Ισραήλ, στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι και αλλού. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η ΟΛΑ έχει «κοινά πρόσωπα» με τον Επαναστατικό Αγώνα του συλληφθέντα από το 2015 αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη αλλά και με τους επονομαζόμενους «ενόπλους του Διστόμου» που είχαν προχωρήσει σε σειρά ληστειών και είχαν καταλύματα στη Φθιώτιδα και στη Μαγνησία. Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι 2-3 μελή της εν λόγω οργάνωσης, έχουν μείνει αλώβητα από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ένοπλες οργανώσεις που εξακολουθούν να δρουν στην χώρα μας να έχουν «κοινή επιχειρησιακή ομάδα» και ίσως σε μερικές περιπτώσεις να υπάρχει υποβοήθηση από τον ποινικό χώρο.
 
Πάντως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι ίσως υπάρξει καθυστέρηση στην ανάληψη της ευθύνης (στην επίθεση στην οδό Ξενοφώντος η ΟΛΑ έστειλε κείμενο 32σελίδων μετά από 40 ημέρες) ή να υπάρξει «δίδυμο» κτύπημα.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis