Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:53 | 26/10/2016

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μετά τη σημερινή (στις 17:30) συνεδρίαση του ΣτΕ με αντικείμενο τον νόμο Παππά, για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό ο οποίος αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ακόμη και εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, (Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι και το προσεχές Σάββατο) παρά τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού ότι έχει ξεχάσει το θέμα.

Ήδη ο κ. Τσίπρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα με διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου επιχειρεί προσπαθεί να λύση το γρίφο του ανασχηματισμού, να βγάλει μπροστά την προεδρική φρουρά των 40άρηδων άμεσων συνεργατών του, μα «τρέξει την αξιολόγηση και να υπερβεί τα κομματικά εμπόδια.

Παράλληλα επιχειρεί να κλείσει μέτωπα όπως η χθεσινή αιφνίδια συνάντησή του με το  υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και η κοινή του παρουσία του ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Αϊ Στράτη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. 

Ωστόσο, τα προβλήματα του κ. Τσίπρα αντί να μειώνονται, αυξάνουν και το συνέδριο του κόμματος αντί να κλείσει θέματα άνοιξε. Ο πρωθυπουργός καλείται πλέον να τετραγωνίσει στην κυριολεξία τον κύκλο αφού εντός του νέου κυβερνητικού σχήματος πρέπει να «χωρέσει» τον μείζονα για τον ίδιο στόχο της γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και τη σαφής πλέον διαφοροποίηση των «53+» που έσπευσαν να στηρίξουν τον κ. Σκουρλέτη στον «αγώνα» του κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Άλλωστε η ισχυροποίηση του Ευκλ. Τσακαλώτου, η επιβράβευση, από τους συνέδρους, προσώπων όπως ο Ν. Φίλης και ο Π. Σκουρλέτης, η επιβεβαίωση της εσωκομματικής επιρροής του Ν. Βούτση, η ενίσχυση της Ρένας Δούρου, το «κόψιμο» από τα μέλη της ΠΓ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του στενού συνεργάτη και φίλου του Πρωθυπουργού, πανεπιστημιακού Αριστείδη Μπαλτά από το Πολιτικό Συμβούλιο και το κόψιμο των Δρίτσα, Σκουρλέτη από την ΠΓ από τον Τσίπρα, δείχνουν ότι η επιβολή των όποιων αποφάσεων δεν θα είναι εύκολη δουλειά για τον πρωθυπουργό.

Όλα τα σενάρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός έχει διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Αυτό που έχει παραδεχθεί μέχρι τώρα η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι ότι ο ανασχηματισμός θα είναι «δομικός» και θα αναβαθμιστεί το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής λόγω της σημασίας και της έντασης της προσφυγικής κρίσης ενώ το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) δεν μπορεί να αλλάξει εν μέσω διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Το τελευταίο σενάριο, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θέλει την τοποθέτηση του Ν. Παππά στο υπουργείο Ανάπτυξης σε ρόλο άτυπου υπερυπουργού ώστε να συντονίσει το ζητούμενο του «οδικού χάρτη» Τσίπρα, το πέρασμα στην ανάπτυξη. 

Πολλοί εντός της κυβέρνησης δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να επιλέξει το μοντέλο της δημιουργίας θεματικών κύκλωνπροκειμένου να φέρει στα υπουργεία τη νέα γενιά συνεργατών του υπό την εποπτεία-ορισμό υπεύθυνων «υπερυπουργών» παρά το πρωθυπουργό, π.χ τον Ν. Παππά στον τομέα της Ανάπτυξης, τον Γιάννη Δραγασάκη στον  κύκλο της Οικονομίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, τον Αλέκο Φλαμπουράρη στον συντονισμό των Μεγάλων Έργων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου αποτελεί τον προάγγελο του ανασχηματισμού καθώς αναφέρουν ότι όπως στο κομματικό όργανο επέλεξε να αναδείξει νέα στελέχη π.χ. Δ. Τζανακόπουλος, Ρ. Σβίγγου, έτσι και στην κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει υπουργικούς ρόλους σε στελέχη της γενιάς των 40άρηδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη γραμμή των επιλογών του Πρωθυπουργού για το νέο υπουργικό συμβούλιο από την  γενιά των 40άρηδων φαίνεται να είναι ο νυν διευθυντής του γραφείου του, Δ. Τζανακόπουλος, ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης κ. Κρέτσος, ο γενικός γραμματέας για θέματα διαφθοράς κ. Βασιλειάδης και από την κοινοβουλευτική ομάδα οι κ.κ. Βέττας, Φάμελλος, Μαντάς, Σαντορινιός, ο γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Ζαχαριάδης, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Συρμαλένιου, Αραχωβίτη, Ηγουμενίδη, Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου.

Βασικός κορμός του νέου υπουργικού σχήματος θα είναι το οικονομικό επιτελείο με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη που παραμένουν αμετακίνητοι, καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τον Γ. Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παππάς αναμένεται να αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων προκειμένου να συντονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη επενδύσεων στην Ελλάδα ή από το εξωτερικό. Ο κ. Σκουρλέτης μετά τη χθεσινή συνάντησή με τον πρωθυπουργό αναμένεται να παραμείνει στην κυβέρνηση αλλά θεωρείται δύσκολο να μείνει στο υπουργείο του. Στοίχημα αποτελεί η παραμονή στην κυβέρνηση του νυν υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη ο οποίος έχει δηλώσει από το παρελθόν ότι είναι κουρασμένος και ότι θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ενώ το κόψιμο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα από την ΠΓ θεωρείται προάγγελος της εξόδου του από το κυβερνητικό σχήμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ..σπάσει το  Εσωτερικών που σε τέσσερα υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών), ενώ εκτιμάται ότι θα καταργηθεί η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σενάριο εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί η κ. Γεροβασίληαναλαμβάνοντας την ευθύνη του Εσωτερικών και της Διοικητικής Ανασυγκρότησης ενώ ο Π. Κουρουμπλής φέρεται υποψήφιος για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis