Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 09/05/2019

Όπως φέρεται να δήλωσε η αρμόδια Υπουργός το ποσό της «13ης σύνταξης» (σ.σ. προεκλογικού επιδόματος-δώρου) θα υπολογίζεται µε βάση τη μεικτή κύρια σύνταξη. Έτσι πρέπει να γίνεται.

Όμως εδώ γεννάται το ερώτημα: Ποιό είναι σήμερα το ποσό της κύριας σύνταξης. Για σχεδόν τρία χρόνια δεν έχουν εκδοθεί κύριες συντάξεις. Οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ο Στρατηγός-Αρχηγός παίρνει 1.018,00 ευρώ. Ως γνωστό με το Νόμο Κατρούγκαλου έγινε (;) επανυπολογισμός των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων.

Ποιες είναι αυτές; Η Κυβέρνηση «κρύβει» τα ενημερωτικά σημειώματα και δεν έχει κοινοποιήσει τις νέες πράξεις. Και αυτό αποτελεί στέρηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας και «διοικητική αλητεία», όπως γράψαμε στο παρελθόν.

Ως γνωστόν ο Στρατηγός-Αρχηγός είχε πριν το νόμο Κατρούγκαλου μεικτή σύνταξη 2.720,00 ευρώ περίπου (πληρωτέο 1.420,00 ευρώ περίπου). Ποια είναι η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό; Κανείς από τους συνταξιούχους δεν ξέρει. Άραγε «ξέρει» ο ΕΦΚΑ; Γιατί οι πληροφορίες λένε, ότι και εκεί επικρατεί χάος. Με βάση την παλαιά σύνταξη το «δώρο» θα έπρεπε να είναι (2720Χ30%) 816,00 ευρώ (προ φόρων). Τι θα μας δώσουν αύριο με βάση τη νέα σύνταξη; Αν μας δώσουν για παράδειγμα 450,00 ευρώ (προ φόρων), σημαίνει ότι η νέα μεικτή σύνταξη είναι 1.500,00 ευρώ. Και εδώ έρχονται τα αποκαλυπτήρια για το ψαλίδι (σφαγή) στις συντάξεις!

[custom:google-ads]

Εξάλλου η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα είναι εμφανής. Η εσπευσμένη ανακοίνωση των μέτρων ήθελε να αλλάξει την ατζέντα και να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης. Και η προτεινόμενη κλιμάκωση δημιουργεί αδικίες και παραδοξότητες. Για παράδειγμα αυτός που παίρνει 500,00 ευρώ σύνταξη θα πάρει 500,00 ευρώ «δώρο», ενώ εκείνος που λαμβάνει 510,00 ευρώ σύνταξη θα πάρει 357,00 ευρώ κ.ο.κ.

Τελικά τι θα κάνει η Κυβέρνηση; Θα κάνει τα αποκαλυπτήρια; Προβλέπουμε στο τέλος το «δώρο» («13η σύνταξη») να υπολογίζεται επί του πληρωτέου ποσού. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα γυρίσει μπούμερανγκ!

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης

Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α., Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ., Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis