Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:13 | 14/08/2015

Το Άουσβιτς έχει περάσει στην ιστορία ως ένα από τα μέρη όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι και έχει γίνει συνώνυμο του πόνου και του ρατσισμού. 
Οι φυλακισμένοι έκαναν τα πάντα προκειμένου να επιβιώσουν και να αποφύγουν το «μονόδρομο ταξίδι στους θαλάμους αερίων». Μία από αυτούς ήταν και η Έλενα Σιτρόνοβα, που τελικά κατάφερε να σώσει την οικογένεια της με την βοήθεια ενός φρουρού των SS που μισούσε.

Παρά το γεγονός ότι κοιμήθηκε με τον σωτήρα της, τον Wunsch, παραδέχθηκε ότι τελικά έτρεφε βαθιά αισθήματα αγάπης γι αυτόν. Η απαγορευμένη σχέση της Έλενας δημιουργήθηκε μόνο γιατί ήθελε να μείνει ζωντανή στο πιο τρομακτικό μέρος στη Γη.

Η Εβραία από τη Σλοβακία, η Έλενα, εργάστηκε στη γιγαντιαία αποθήκη – που είχε το όνομα «Καναδάς» – του στρατοπέδου. Εκεί γνώρισε τον Wunsch το 1942. Η σχέση τους είδε το φως της δημοσιότητας από το αμερικανικό δίκτυο PBS σε ένα πρόγραμμα για το στρατόπεδο θανάτου στο οποίο τουλάχιστον 1.2 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους.

elena-sitronova-500

«Η σχέση μεταξύ του στρατιώτη των SS Φραντς Wunsch και της Εβραίας Έλενα Σιτρονόβα είναι σίγουρα σοκαριστική. Ποιος θα μπορούσε να κατανοήσει ότι, σε ένα μέρος όπως το Άουσβιτς, έναν τόπο γεμάτο από θάνατο, πόνο και σαδισμό, ένα συναίσθημα τόσο καθαρό όπως είναι η αγάπη, θα μπορούσε να επιβιώσει.

Αν δεν ήταν για τη μοιραία στιγμή όταν η Έλενα κλήθηκε να τραγουδήσει για τα γενέθλια του Wunsch, δεν θα είχε επιζήσει. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Ο Wunsch της έστειλε μπισκότα, και σημειώματα που έγραφαν “Αγάπη μου – είμαι ερωτευμένος μαζί σου”».

Χρόνια μετά, στο Ισραήλ, η Έλενα δήλωσε: «Όταν ήρθε στο στρατώνα όπου δούλευα, μου πέταξε το σημείωμα. Το κατέστρεψα εκείνη τη στιγμή, αλλά είδα τη λέξη “Αγάπη” και τη φράση “Είμαι ερωτευμένος μαζί σου”. Θα προτιμούσα να πεθάνω πάρα να τα βρω με έναν άνδρα των SS. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά υπήρχε μόνο το μίσος. Δεν μπορούσα καν να τον κοιτάξω.»

Αλλά παραδέχτηκε ότι τα συναισθήματά της για τον Wunsch αλλάξαν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν η αδελφή της και τα παιδιά της έφτασαν στο Άουσβιτς. Η Έλενα έμαθε ότι επρόκειτο να σταλεί στο θάλαμο αερίων και ο θαυμαστής της από τα SS προσπάθησε να τους βοηθήσει.

Ο Wunsch

Ο Wunsch

«Μου είπε: “πες μου γρήγορα το όνομα της αδελφής σου πριν είναι πολύ αργά”. Εγώ του απάντησα: “Δεν θα είσαι σε θέση να βοηθήσεις. Ήρθε με δύο μικρά παιδιά”. Εκείνος απάντησε: “Παιδιά, αυτό είναι διαφορετικό. Τα παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν εδώ”. Γι “αυτό έτρεξε στο κρεματόριο και βρήκε την αδελφή μου.

Ο Wunsch ήταν σε θέση να σώσει την αδελφή της Έλενα λέγοντας ότι εργάστηκε μαζί του στον Καναδά, αλλά δε μπορούσε να κάνει τίποτα για τα παιδιά. Η Έλενα και η αδελφή της επέζησαν από το Άουσβιτς, και παρόλο που η σχέση της με τον Wunsch δεν πήγε παρακάτω, η ίδια κατέθεσε για λογαριασμό του μετά από χρόνια, στη δίκη όπου κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου.

Η Έλενα, η οποία πέθανε το 2005, δήλωσε σε συνέντευξή της στον Βρετανό σκηνοθέτη Laurence Rees : «Εδώ έκανε κάτι σπουδαίο. Υπήρχαν στιγμές που ξεχνούσα ότι ήμουν Εβραία και ότι αυτός δεν ήταν Εβραίος και, ειλικρινά, στο τέλος τον αγάπησα. Αλλά αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό».

Σε ένα άλλο πρόγραμμα που έγινε για την Ισραηλινή τηλεόραση με τον τίτλο «Μια διαφορετική αγάπη» είπε η Έλενα: «Δεν έχω ξεχάσει ούτε ένα λεπτό, θυμάμαι τα πάντα … Ήμουν κάτι το διαφορετικό, και όλοι ήξεραν την ιστορία. Υπήρχε ένας “λεκές” πάνω μου – Ήταν άνδρας των SS.

Η Έλενα (αριστερά) με την αδερφή της

Η Έλενα (αριστερά) με την αδερφή της

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μου σώθηκε, χάρη σε αυτόν. Δεν το επέλεξα αυτό, απλά συνέβη. Ήταν μια σχέση που θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε ένα τέτοιο μέρος – σε έναν άλλο πλανήτη.»

Επιζώντες από το στρατόπεδο περιέγραψαν τον Wunsch, ο οποίος πέθανε πριν από έξι χρόνια, ως έναν άνθρωπο που μισούσε τους Εβραίους εκ φύσεως, που μερικές φορές εξυπηρετούσε και στον διαβόητο «διάδρομο» – επιλέγοντας αν οι τρόφιμοι που έφταναν από τα τρένα από όλη την κατεχόμενη Ευρώπη θα ζούσαν ή θα πέθαιναν.

Στη δίκη στη Βιέννη το 1972, στο δικαστήριο άκουσαν πόσο σκληρός ήταν με τους κρατουμένους, χτυπώντας το ίδιο άνδρες και γυναίκες. Τουλάχιστον μία φορά, και ίσως πιο συχνά, ήταν στους θαλάμους αερίων, όπου έριξε τα θανατηφόρα σφαιρίδια Zyklon-B που σκότωναν τους κρατούμενους.

«Η επιθυμία άλλαξε τη βάναυση συμπεριφορά μου», είπε. «Ερωτεύτηκα την Έλενα Σιτρονόβα και αυτό με άλλαξε. Έγινα άλλο άτομο λόγω της επιρροής της».

Αριστερά ο Wunsch και δεξιά ο Χέρμαν Γκέρινγκ

Αριστερά ο Wunsch και δεξιά ο Χέρμαν Γκέρινγκ

Παρά το γεγονός ότι ο δικαστής κατέληξε σε «μια συντριπτική απόδειξη ενοχής», όσον αφορά τη συμμετοχή στη μαζική δολοφονία, αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες, λόγω της παραγραφής που διέπουν τα εγκλήματα πολέμου στην Αυστρία. Η Έλενα και η αδελφή της τάχθηκαν υπέρ του στη δίκη.

http://www.koolnews.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis