Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:47 | 14/04/2019

Η Άμεση Δράση ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1959. 
Το πρώτο ασυρματικό κέντρο το πασίγνωστο έκτοτε «100» εγκαταστάθηκε αρχικά σε γραφείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας, ενώ αργότερα μεταστεγάστηκε, μαζί με την Διεύθυνση στην οδό Σταδίου 10.

Tον Σεπτέμβριο του 1959, άρχισε η κυκλοφορία στην Αθήνα των πρώτων τεσσάρων ασυρματοφόρων αυτοκινήτων, με πλήρωμα σε κάθε περιπολικό αυτοκίνητο έναν Αρχιφύλακα, ως επικεφαλή, τον οδηγό και έναν συνοδό Αστυφύλακα.

Σήμερα την Άμεση Δράση αποτελούν η ομάδα ΔΙΑΣ, η ομάδα Ζ και τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. Η νέα γενιά των αστυνομικών έχει μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου και οι περισσότεροι έχουν μεγαλώσει στις περιοχές που αστυνομεύουν.

Πως λειτουργεί
Η αποστολή της Άμεσης Δράσης επικεντρώνεται στη νυχθημερόν, άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες σε ολόκληρη την Αττική, όπως και στην Καλλιθέα. Καθ' ομολογία έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ η Καλλιθέα είναι ασφαλής πόλη. 

Σε κάθε περιοχή, ύψιστη προτεραιότητα για τα πληρώματα των περιπολικών, και τους αστυνομικούς των ομάδων Ζ και ΔΙΑΣ αποτελεί η άμεση επέμβαση, οι συνεχείς περιπολίες για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, η επιτήρηση και προστασία ζωτικών εγκαταστάσεων, η πρόληψη κατά πάσης φύσεως εγκλήματος και η καταστολή του.

Πάντα παντού
Τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος τα οποία οι πολίτες αναγγέλλουν με τα τηλεφωνήματα τους στο 100, ιεραρχούνται ανάλογα με την σπουδαιότητα τους και διαβιβάζεται άμεσα το περιεχόμενο στους αστυνομικούς που περιπολούν. Η διάθεση αστυνομικών δυνάμεων γίνεται πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής και τα σήματα που δίνει το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μεταξύ των συμβάντων τα οποία επιλαμβάνεται η Άμεση Δράση είναι διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, έλεγχοι υπόπτων ατόμων και οχημάτων, επεισόδια, τροχαία ατυχήματα, παροχή βοήθειας και συνδρομής σε πολίτες, συναγερμοί σε οικίες και εγκαταστάσεις.

Είναι Υπηρεσία πρώτης γραμμής και από τις πιο μαχητικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και στην διαδρομή της μέχρι σήμερα έχει θρηνήσει την απώλεια σημαντικού αριθμού Αστυνομικών της που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, κατακτώντας έτσι την αναγνώριση και εμπιστοσύνη των πολιτών.

Για όσους Αστυνομικούς υπηρετούν στην Άμεση Δράση η υπηρεσία αυτή αποτελεί μια σταθερή αξία και ένα διακριτό Αστυνομικό θεσμό με επιτυχημένη κοινωνική προσφορά στον τομέα της ασφάλειας.

Δίπλα στους πολίτες
Ωστόσο, το έργο της Άμεσης Δράσης δεν είναι μόνον αστυνομικό, η προσφορά της υπηρεσίας αυτής στην κοινωνία είναι τεράστια.

Είναι δεκάδες τα περιστατικά στα οποία συντονίζονται εν ριπή οφθαλμού δεκάδες αστυνομικοί σε ολόκληρη την Αθήνα ανοίγοντας δρόμο για να μεταφερθούν ακαριαία σε μαιευτήρια ετοιμόγεννες γυναίκες, ή σε νοσοκομεία παιδιά που έχουν τραυματισθεί σοβαρά και κινδυνεύει η ζωή τους.

Οι Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έχουν γυρίσει στο σπίτι ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης τους οποίους εντοπίζουν στον δρόμο, έχουν αποτρέψει αυτοκτονίες και κινητοποιούνται συλλήβδην σε εξαφανίσεις ανηλίκων.

Σε άλλες περιπτώσεις οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έχει χρειασθεί να συνδράμουν μια γιαγιά η οποία τηλεφώνησε στο 100 ζητώντας λίγο φαγητό ή κάποιο παιδί που τους κάλεσε να του κάνουν παρέα στο σπίτι καθώς οι γονείς του έλειπαν και φοβόταν.

“Άμεση Δράση”
Πάντως, όλα αρχίζουν από το τηλεφώνημα το οποίο θα κάνει ένας πολίτης στο 100. Η Άμεση Δράση έχει σχεδιασθεί ακριβώς για να δρα ακαριαία. Έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιό ακριβής είναι η περιγραφή ενός συμβάντος τόσο πιό σύντομη είναι η σύλληψη των δραστών, καθώς το Κέντρο Επιχειρήσεων διαχέει αμέσως την πληροφορία όχι μόνο στους σταθμούς κάθε περιοχής αλλά και σε περιπολικά, ομάδες Ζ και ΔΙΑΣ σε γειτονικές περιοχές.

Όταν οι πολίτες δίνουν ακριβή χαρακτηριστικά για ένα συμβάν (πχ. περιγραφή προσώπου και σωματότυπου δράστη, εκτιμώμενη ηλικία, τι φορούσε, τι κρατούσε, κάποιο πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ατόμου ή του οχήματος με το οποίο διαφεύγει, κ.α.) η σύλληψη είναι θέμα χρόνου γιατί όλη αυτή η πληροφορία καθιστά άκρως ευάλωτο τον δράστη κατά τις αναζητήσεις, καθώς οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έχουν εκπαιδευθεί να εντοπίζουν άτομα σε οποιεσδήποτε συνθήκες (κακές καιρικές συνθήκες, νύχτα, μαζική κίνηση, φυσικές καταστροφές, κ.α.).
Παρακολουθήστε

 

this 006 pub


this 005 pub

this 003 pub

this 007 pub

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης
Κάμερα: Θάνος Αρώνης
Φωτογραφία: Ελεάνα Φλασκή
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis