Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:58 | 16/10/2015

Την άρνηση της Ελληνικής πλευράς να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια τελετής δωρεάς 12 μηχανημάτων Eurodac για την καταγραφή προσφύγων-μεταναστών από τον πρεσβευτή της Γερμανίας κ. Peter Schoof, στο κτίριο της Λ. Κατεχάκη.

 

 

 

 

Ο κ. Τόσκας τόνισε στις δηλώσεις του πως γίνεται προσπάθεια με ήπιους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ η επίλυσή του πρέπει να γίνει στις εστίες πολέμου, ενώ σημείωσε την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ και την αύξηση με υλικοτεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό τις χώρες διέλευσης.


Ο γερμανός πρέσβης δήλωσε πως «Ελλάδα και Γερμανία έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών.Βλέπαμε στην τηλεόραση εικόνες και θεωρούσαμε ότι ήταν κάτι πολύ μακρινό αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Σήμερα είναι μέρος των κοινωνιών μας, στις χώρες μας, στην Ευρώπη. Από τις αρχές του χρόνου στην Ελλάδα έχουν διέλθει 400.000 μετανάστες ενώ στη Γερμανία κατ’ εκτίμηση ο αριθμός αυτός είναι 800.000 με 1.000.000». Ο κ. Schoof έδωσε συμβολικά ένα μηχάνημα καταγραφής στον αρμόδιο υπουργό και εκείνος πήρε έναν ασημένιο κλάδο ελιάς.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι η δωρεά των μηχανημάτων είχε προκύψει μετά από συνομιλία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το σύστημα Eurodak παρέχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα να βοηθάνε στην ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο, καθώς και των ατόμων που έχουν συλληφθεί για παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε..

Μέσω της σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να προσδιορίσουν κατά πόσο ο αιτών άσυλο ή ο αλλοδαπός υπήκοος που βρίσκεται παράνομα σε μία χώρα της ΕΕ έχει ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα, ή εάν ο αιτών άσυλο έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύστημα αυτό αποτελείται από μια κεντρική μονάδα την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και ηλεκτρονικά μέσα διαβίβασης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της κεντρικής βάσης δεδομένων. Πέραν των δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι χώρες της Ε.Ε περιλαμβάνουν τη χώρα καταγωγής, το φύλο του ατόμου, τον τόπο και την ημερομηνία υποβολής αίτησης ασύλου ή σύλληψης του ατόμου, τον αριθμό αναφοράς, την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων και την ημερομηνία διαβίβασης των στοιχείων στην κεντρική μονάδα.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis