Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:58 | 21/04/2020

Συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, που οργάνωσε ομάδα Αξιωματικών του Στρατού, καταλύοντας τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε κι επιβάλλοντας επταετή δικτατορία, η οποία έγραψε μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Συλλήψεις, διώξεις και βασανιστήρια πολιτικών, ενστόλων και δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Κήρυξη στρατιωτικού νόμου επ’ αόριστον, περιορισμός ελευθεριών, λογοκρισία, απαγόρευση πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, έκτακτα στρατοδικεία, μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων, καθώς και πολλές άλλες αποτρόπαιες ενέργειες.

Το τέλος της δικτατορίας ακόμα πιο τραγικό. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η άτακτη φυγή από την εξουσία των πραξικοπηματιών, χωρίς κανένα λαϊκό έρεισμα, διδάσκει για ακόμα μία φορά ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός έχει συνδεθεί άρρηκτα με όλες τις εθνικές συμφορές του 20ου αιώνα. Η δημοκρατία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με αγώνες και θυσίες. Η αντίσταση του λαού στο τέλος πάντα επικρατεί και τερματίζει τέτοιες πολιτικές εκτροπές οδηγώντας τους υπευθύνους στασιαστές ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ευτυχώς, οι λίγοι νοσταλγοί της επταετίας έχουν σήμερα αποκαλυφθεί και δεν μπορούν πλέον να εξαπατήσουν το λαό. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με αρκετούς κεκαλυμμένους οπαδούς ολοκληρωτικών κι αυταρχικών καθεστώτων, που επιβουλεύονται δημοκρατικές ελευθερίες και λαϊκά δικαιώματα. Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών με την ιστορική της ευθύνη, ως συνέχεια δημοκρατών Αξιωματικών, που διώχθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, αποτίει φόρο τιμής σε όσους μετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, εμπνεόμενη από τις πράξεις και το έργο τους, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων.

Με γνήσια συνδικαλιστική δράση συνεχίζουμε δυναμικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, σε μία εποχή που το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου τεθούμε απέναντι σε τυχόν μέτρα, που θα έχουν επιπτώσεις σε εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis