Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:45 | 11/02/2015

 

Βαριές ποινές, μεγάλο ποσοστό κρατουμένων για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και υπερπληθυσμός είναι τα τρία βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα των ελληνικών φυλακών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα νέα στατιστικά δεδομένα που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Βάσει αυτών των στοιχείων, που αφορούν τα έτη 2012 και 2013, περισσότεροι από τρεις στους δέκα κρατούμενους στην Ελλάδα βρίσκονται στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών. Πριν από μία εξαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο. Παρά τη μείωσή του, η Ελλάδα παραμένει ψηλά στη σχετική λίστα, με την Ιταλία και τη Μάλτα μόνο να την ξεπερνούν σε αναλογία κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα που διενήργησε για το Συμβούλιο της Ευρώπης το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας και Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, δείχνει ότι στη Γερμανία το ποσοστό των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (14,2% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,9%). Η χώρα μας κατέχει πρωτιές στο θέμα της αυστηρότητας των ποινών. Εχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρατουμένων στην Ευρώπη με ποινές φυλάκισης από 20 έτη και πάνω (18,6%) και ισόβιας κάθειρξης (10,4%).

Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας Ζαν Λουί Ντεμπρέ ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος συνέδεσε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές με την οικονομική κρίση. Τα νέα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν. Την περίοδο 2007- 2013 ο αριθμός των κρατουμένων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,7% ενώ στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και άλλες βαλκανικές χώρες που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 20%.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι βασική αιτία της συμφόρησης των ελληνικών φυλακών ήταν η τάση αναγωγής πλημμελημάτων σε κακουργήματα, γι’ αυτό και θα επιδιώξει ελάφρυνση ποινών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ποινικού Κώδικα. Βάσει των στοιχείων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα κατείχε την πέμπτη θέση στην Ευρώπη στη συμφόρηση των φυλακών πίσω από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και το Βέλγιο. Βρισκόταν όμως στην κορυφή της λίστας των χωρών που ξοδεύουν τα λιγότερα χρήματα ημερησίως ανά κρατούμενο με το ποσό να μην ξεπερνά τα 3,5 ευρώ, ενώ η Αλβανία δαπανά 15 ευρώ. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δαπανούσε μικρότερο ποσό ήταν η Ρωσία με 2,17 ευρώ ανά κρατούμενο. Εξι στους δέκα κρατούμενους του συνολικού πληθυσμού των φυλακών στην Ελλάδα είναι μετανάστες και εξ αυτών τέσσερις στους δέκα είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το Λουξεμβούργο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών σε κρατουμένους και η Φινλανδία τις περισσότερες αποδράσεις είτε μέσα από τη φυλακή είτε κατά τη διάρκεια μεταγωγών. Η Ελλάδα δεν παρείχε σχετικά στοιχεία γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες.

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis