Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:00 | 03/06/2015

Σε πορεία ''νέων αδιεξόδων'' βρίσκονται τα ''Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα'' (ΕΑΣ-πρώην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ) καθώς στα μέσα του 2016 τελειώνουν τα διαθέσιμα της εταιρίας και ο κίνδυνος να επιστρέψουν οι κακές μέρες του 2013 είναι υπαρκτός. 

Το ανησυχητικό αυτό περίγραμμα δίνουν στελέχη της κρατικής εταιρίας που έχουν γνώση όχι μόνο των δεδομένων της, αλλά και της αγοράς γενικότερα.

Η εταιρία, υποστηρίζουν, λειτουργεί κυρίως με  την χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί για την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και για αυτό τον λόγο δεν είχε θεωρηθεί νέα κρατική επιδότηση. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης από τον  Ιανουάριο του 2015 η εταιρία θα έπρεπε να είχε προσθέσει προσωπικό ορισμένου χρόνου για να ανταποκριθεί στις αυξημένες συμβατικές της υποχρεώσεις και να αυξήσει τα έσοδά της με βάση το πρόγραμμα παραγωγής που θα είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2014.

Που κινδυνεύει η εταιρία

Έξι μήνες μετά,το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης έχει ουσιαστικά ακυρωθεί χωρίς να έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο, υπογραμμίζουν. Μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ήδη η εταιρία :
- 'Εχει μπει σε περίοδο νέων καθυστερήσεων στις συμβατικές της υποχρεώσεις, 
-'Εχει σημαντικές απώλειες προβλεπόμενων εσόδων, και
-Αποτυγχάνει στον στόχο για λειτουργικά κέρδη από το 2015.

Προς νέα επιδότηση το 2016;
'Ολα αυτά δείχνουν πεντακάθαρα, λένε, ότι στα μέσα του 2016 θα χρειαστεί να δοθούν στα ΕΑΣ νέες κρατικές επιδοτήσεις αν και το πρόβλημα της νομιμότητας των επιδοτήσεων της περιόδου 2004-2011 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανοιχτό.
Τα στελέχη που, με άγχος για την συνέχεια, μας μετέφεραν τους προβληματισμούς τους αυτούς, αναφέρουν ότι γι αυτούς είναι φανερό ότι η εταιρία οδεύει σε σοβαρά αδιέξοδα τους επόμενους μήνες λόγω της άρνησης των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν τα κύρια και επείγοντα προβλήματα της : Και αυτά, τονίζουν, είναι η ελλειμματική της λειτουργία και η άρνηση υλοποίησης της επωφελούς, όπως λένε, συμφωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις κρατικές επιδοτήσεις της περιόδου 2004-2011. Βεβαίως τα ζητήματα αυτά πιθανώς να έχουν και άλλες προσεγγίσεις οι οποίες πάντως ούτε ακούγονται ούτε ζυμώνονται επί πραγματικών δεδομένων. Οι εργαζόμενοι με κάθε τρόπο εκφράζουν την αγωνία τους.

Τι έχει πει το Υπουργείο Άμυνας
Για μια πληρέστερη εικόνα να παραθέσουμε δηλώσεις που έκανε προ περίπου μιας εβδομάδας ο  αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ Ήσυχος ( ρεπορτάζ σε ''Εφημερίδα Συντακτών'' 29/5) που σχετικά με την αμυντική βιομηχανία  γενικά  είπε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για να επιτευχθούν οι στόχοι της εξωστρέφειας είναι  οι εργαζόμενοι  «Εχουμε κάνει σειρά από επισκέψεις με σκοπό να εμπνεύσουμε με το όραμά μας τους εργαζόμενους, οι οποίοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν ως πρόσφατα εθίστηκαν στην ιδέα πως ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι με συνέπεια αρκετοί από αυτούς να φτάσουν στο: Όποιος προλάβει να φύγει. Έτσι έφυγε εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό με συνέπεια να έχουμε πρόβλημα στην εκτέλεση παραγγελιών.»Για να το αντιμετωπίσουμε θα κάνουμε νέες και λίγες προσλήψεις, ενώ στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, που θέλουμε να έχουν οι εργαζόμενοι, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει η δημιουργία ενός φορέα υπό τον οποίο θα ενοποιηθούν οι αμυντικές βιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες θα είναι αλληλοεξαρτώμενες και αλλητροφοδοτούμενες και δεν θα επικαλύπτει η μια την άλλη. Ετσι θα αποφύγουμε το κλείσιμο μονάδων και οι εργαζόμενοί τους θα κρατήσουν τις θέσεις τους.Αυτό το διάστημα, εξάλλου, η διοίκηση της ΕΑΣ διενεργεί διαγνωστικό έλεγχο ώστε να προσδιοριστούν οι δυνατότητες των εργοστασίων της ενώ παράλληλα έχει εντολή να ετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξή της. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εκμεταλλεύτηκαν καθώς ήταν εναρμονισμένες στις μνημονικές επιταγές. Η διάσωση όμως της αμυντικής βιομηχανίας δεν γίνεται ούτε με εκποιήσεις, ούτε με ειδικές εκκαθαρίσεις, ούτε με ξεπουλήματα, ούτε με υπερεργολαβίες που δεν είναι αναγκαίες».

Σχετικά δε με  τον κίνδυνο να επιβληθεί στη χώρα πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ύψους 1 δισ. ευρώ για δήθεν παράνομη κρατική ενίσχυση της εταιρείας, η ηγεσία του υπουργείου - πάντα κατά το προαναφερθέν ρεπορτάζ -πρόκειται να το αντιμετωπίσει με τη δημιουργία ενιαίου φορέα και κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία οι μονάδες θα μπορούν να ενταχθούν στο άρθρο 346 της συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο επιτρέπεται να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία εταιρειών ουσιωδών συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.Μάλιστα η νομική υπηρεσία του υπουργείου ετοιμάζεται ώστε να αποδείξει ότι όλες οι μονάδες είναι αναγκαίες για την αμυντική βιομηχανία, αφού στην Κύμη εκτός από τα είδη ένδυσης κατασκευάζονταν αλεξίσφαιρα γιλέκα και το εσωτερικό προστατευτικό για τα κράνη, ενώ στο Κεφαλόβρυσο εκτός από τα κέρματα του ευρώ παράγονται και οι βάσεις των βλημάτων.
Βεβαίως όλα αυτά -που  με την μια ή την άλλη διατύπωση έχουν αναφερθεί και στις επισκέψεις στα εργοστάσια της ηγεσίας του ΥΕΘΑ - δεν φαίνεται να αίρουν τους προβληματισμών στελεχών των ΕΑΣ που προαναφέραμε. 

Παρέμβαση Ομοσπονδίας Χημ. Βιομηχανίας
Παρέμβαση πάντως έκανε  και η ''Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας'' η οποία επισημαίνει ότι παρά τις ανακοινώσεις της νέας ηγεσίας ότι '' κλείσιμο εργοστασίων δεν θα γίνει και θα εφαρμοστεί μια διαφορετική στρατηγική για την ανάπτυξη εθνικής αμυντικής βιομηχανίας (...) με έκπληξη όμως οι εργαζόμενοι στο Συγκρότημα Εργοστασίων Ελευσίνας ( σ.σ. ΕΑΣ Ελευσίνας) διαπιστώνουν ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας, που πρέπει να εφαρμόζει την κυβερνητική εντολή για ακύρωση του προηγούμενου καταστροφικού σχεδίου, εξέφρασε απόψεις που κινούνται στα βήματα των αποφάσεων της απελθούσας διοίκησης. Απόψεις- τονίζουν - που είναι επικίνδυνα αντίθετες με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΕΘΑ, που πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των εξαγγελιών για βιώσιμη ανάπτυξη των ΕΑΣ χωρίς κλείσιμο εργοστασίων''.

http://www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis