Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 11/05/2018

Σε μία κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ», που αποδείχθηκε μικρή από το πλήθος των παρευρισκομένων μελών μας, την Τετάρτη 09/05/2018, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας. Την Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, ο προϊστάμενος του κλάδου διοικητικής υποστήριξης και ανθρωπίνου δυναμικού Υποστράτηγος κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ανδρέας, ως εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού, ο προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομικού και πληροφορικής Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. ΝΤΖIΟΒΑΡΑΣ Παναγιώτης, η Πρόεδρος και Διοικητής του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κα. ΧΑΡΩΝΗ Παναγιώτα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων: κα. ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ Παναγιώτα βουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ο Αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Κωστής, οι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.κ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ Μιλτιάδης και ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Μάξιμος, η βουλευτής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κα. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Εύη, ο βουλευτής του ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, ο συντονιστής του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ Γεώργιος,  ο κ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Βασίλειος Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. Ε.Α. και πολιτευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι πολιτευτές της Ν.Δ. κα. ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ Ιωάννα και κ. ΚΟΝΤΑΡΙΔΗΣ Χρήστος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης, με τους Γ.Γ. κ. ΒΕΛΛΙΟ Ανδρέα, τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗ Αριστείδη, τον ταμία κ. ΑΘΑΝΑΣΑΤΟ Πέτρο και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗ Αθανάσιο, ΚΟΥΚΟΥΦΙΚΗ Σταύρο, ΓΡΑΜΜΕΝΟ Ιωάννη, ΓΟΥΣΙΑ Θεόδωρο και ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ Αρθούρο, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΑ κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος, με τον Αντιπρόεδρο κ. ΜΠΕΤΑ Δημήτριο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Νοτίου Αιγαίου κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ευθύμιος, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών κ. ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ Στυλιανός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗΣ Αναστάσιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ηπείρου κ. ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ Θεόδωρος με το Γ.Γ. ΚΟΛΙΟ Χριστόφορο, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πελοπονήσσου κ. ΑΞΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ Ηλίας με τον Πρόεδρο κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Δυτικής Ελλάδος κ. ΠΛΕΣΣΙΑΣ Ανδρέας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ιονίων Νήσων κ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Ματθαίος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κ. ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ Γεώργιος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών κ. ΝΤΟΥΜΑΣ Βασίλειος με τον Γ.Γ. κ. ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟ Ευστράτιο.

    Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης από τον Πρόεδρο της Ένωσής μας ΒΡΑΝΤΖΑ Βασίλειο, αλλά και από τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ Ιωάννη, τέθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν το Σώμα και τους εργαζομένους σ' αυτό, αλλά και προτάσεις προς επίλυση αυτών, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων και τον εκπρόσωπο του κ. Αρχηγού να καταθέτουν τις θέσεις και προτάσεις των, επί των θεμάτων που ετέθησαν.

          Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Γ.Σ. όπου ο Γ.Γ. της Ένωσης ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κανέλλος ανέγνωσε το διοικητικό απολογισμό έτους 2017 και ο ταμίας της Ένωσης τον οικονομικό απολογισμό έτους 2017 και τον προϋπολογισμό έτους 2018 , τα οποία εγκρίθηκαν ομοφώνως. Στη συνέχεια συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν το Σώμα και τους εργαζομένους σ' αυτό ( θεσμικά- οικονομικά- ασφαλιστικά) και εξεδόθη ομοφώνως το παρακάτω ψήφισμα:

Εμείς οι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής που συμμετείχαμε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας που πραγματοποιήθηκε την 09/05/2018 στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία μας για την συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών και των δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων που πλήττουν την Αστυνομική οικογένεια, τον Αστυνομικό οργανισμό και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα, μέλος της οποίας είναι και ο Έλληνας Αστυνομικός..

Σ’ αυτό το ιδιόμορφο και ζοφερό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, που διαλύει τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή, η θωράκιση-ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ, κυρίως για λόγους κοινωνικοοικονομικής στρατηγικής, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο νευραλγικό της ρόλο, στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών και τις υψηλές προσδοκίες του Έλληνα Πολίτη, για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών ασφαλείας, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση των θεσμών, στην κοινωνική συνοχή, στην αλληλεγγύη του κοινωνικού συνόλου και στην διαμόρφωση ευδόκιμου οικονομικά, περιβάλλοντος ομαλότητας και ασφάλειας, προϋποθέσεις βασικές για την επανεκκίνηση της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της Χώρας.

Καταθέτουμε παράλληλα την αγωνία μας για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας, καθ’ όσον οι υφιστάμενες πολιτικές της παρατεταμένης λιτότητας και η οικονομική ύφεση ενέχει τον κίνδυνο της διάλυσης του Κοινωνικού Ιστού και τη χρησιμοποίηση των εργαζομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως κυματοθραύστη των κοινωνικών αντιδράσεων και ελατήριο απορρόφησης των λαϊκών κραδασμών οργής και αγανάκτησης, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.

Κρίνουμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να εκπληρωθούν τα παρακάτω θεσμικά, οικονομικά και ασφαλιστικά μας αιτήματα, που αποτελούν προϊόντα σοβαρού προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου κατά την διαδικασία της Γ.Σ., για την υλοποίηση των οποίων δηλώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

gen syn 2018

 

Α΄.ΘΕΣΜΙΚΑ

Απαιτούμε:

 

1. Την δομική μεταρρύθμιση του οργανισμού της ΕΛ.ΑΣ., που θα συγκρούεται με χρόνιες παθογένειες και πελατειακές λογικές και θα έχει ως στόχο την ορθολογική κατανομή του αστυνομικού προσωπικού σε επιχειρησιακούς τομείς δράσης πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, κυρίως αυτής που απασχολεί τον πολίτη και τον κάνει να αισθάνεται ανασφαλής ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι(κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, εισβολές σε σπίτια κτλ.). Άμεση ενίσχυση με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή των Α.Τ. και Τ.Α., υπηρεσιών που είναι το κύτταρο της τοπικής αστυνόμευσης και πρώτα σε αυτές προστρέχει ο πολίτης για τα προβλήματα που τον απασχολούν.

2. Την ριζική αναμόρφωση του ισχύοντος Συστήματος Κρίσεων – Προαγωγών προκειμένου να εξασφαλιστεί αξιοκρατία – διαφάνεια και κατ’ ελάχιστον τριαντακονταετή παραμονή στο Σώμα όλων των Αξιωματικών, με την παράλληλη συμμετοχή εκπροσώπων μας στα Συμβούλια Κρίσεων – Προαγωγών.

3. Την ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των Αστυνομικών Σχολών και την σύσταση επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων μας, που θα εξετάσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες, στην κατεύθυνση των σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας. Ποιοτική αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα και τα γνωστικά αντικείμενα, από την  Σχολή μέχρι και τις περαιτέρω μετεκπαιδεύσεις,κατά την ενεργό υπηρεσία.

4. Την νομική και θεσμική θωράκιση του Διοικητή: α) Αναγνώριση του δύσκολου και νευραλγικού του ρόλου, τόσο με την χορήγηση σημαντικών κινήτρων Διοίκησης, όσο και με την «ντε φάκτο» απόδοση ποινικής και πειθαρχικής ευθύνης αποκλειστικά και μόνο στον κάθε υπαίτιο αστυνομικό, χωρίς να ερμηνεύεται αυτή και ως παράλειψη του Διοικητή. β) Θεσμοθέτηση ελάχιστου χρόνου παραμονής έκαστου Διοικητή, έχοντας παράλληλα το δικαίωμα επιλογής των άμεσων συνεργατών του, εξασφάλιση ευελιξίας κινήσεων, απαλλαγή του από πάρεργα (μέτρα τάξης και ασφαλείας εκτός της τοπικής του αρμοδιότητας) και ανάδειξη του ρόλου του ως μάνατζερ της υπηρεσιακής μονάδας που διοικεί, με ανάλογη οικονομική ανταμοιβή.

5. Τον καθορισμό ενός ανθρώπινου, εργασιακού ωραρίου για τον Διοικητή-Διευθυντή εκάστης Υπηρεσίας, που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας όλο το 24ωρο ,χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα.

6. Την αναπλήρωση  των Διοικητών Αξιωματικών από τον Υποδιοικητή ή  άλλον Αξιωματικό ήάλλο βαθμοφόρο της Υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση που αυτοί διατίθενται με διαταγή σε μέτρα εκτός της εδαφικής περιοχής ευθύνης της Υπηρεσίας τους ή συμμετέχουν σε Συμβούλια, Υπηρεσιακές Επιτροπές, εκπαιδεύσεις ως διδάσκοντες, διότι είναι βιολογικά αδύνατο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε δύο ρόλους ταυτόχρονα.Ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με δεύτερο Αξ/κο-Υποδιοικητή (όπου δεν υπάρχει), ώστε αφενός να διευκολύνεται η αναπλήρωση των Διοικητών, αφετέρου να επιμερίζεται το δύσκολο έργο της διοίκησης.

7. Την εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας, με την άμεση αποσυμφόρηση των κρατητηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Ο αυξημένος αριθμός των κρατουμένων και οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές δεν αποτελούν μόνο προβλήματα υπηρεσιακής φύσεως, αλλά συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

8. Τον χαρακτηρισμό του αστυνομικού επαγγέλματος ως “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ”.

9. Τον σεβασμό και την εφαρμογή των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων τόσο για τις πειθαρχικές ποινές όσο και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που δικαιώνει το αστυνομικό προσωπικό. Απεμπλοκή από το Ν.4093/2012 σχετικά με την υποβολή αυτοδίκαιης αργίας, καθόσον η πειθαρχική διαδικασία στην Ελληνική Αστυνομία κινείται με γοργούς ρυθμούς και ολοκληρώνεται χωρίς καθυστερήσεις.

10. Την διαβούλευση και την παγίωση της συμμετοχής των συνδικαλιστικών μας οργάνων στη λήψη ουσιαστικών, κρίσιμων αποφάσεων για το Σώμα και τις επιμέρους λειτουργίες του (πειθαρχικό δίκαιο, ασφαλιστικό, κρίσεις, προαγωγές, σύστημα μεταθέσεων κλπ) αλλά και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των Κανονισμών του Σώματος, με ταυτόχρονη κωδικοποίησή τους.

11. Μοριοδότηση των διοικητών Υπηρεσιών, η οποία θα προσμετράται στις τακτικές μεταθέσεις και στις κρίσεις – αξιολογήσεις αυτών.

12. Τον εξορθολογισμό του βαθμολογίου των Ανθυπαστυνόμων του Σώματος, προς άρση αδικιών και στρεβλώσεων, που έχουν προκύψει από προηγούμενους νόμους.

 

Β΄.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 

Διεκδικούμε:

 

1.Την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, περί αποκατάστασης του μισθολογίου μας στα επίπεδα του 2012, με την θέσπιση ενός μισθολογίου που να ενσωματώνει τις αρχές της αξιοκρατίας και επιβράβευσης του καθενός εργαζομένου, αναλόγως των προσόντων του, της θέσης ευθύνης που κατέχει και της εν γένει υπηρεσιακής του απόδοσης.

2. Την καταβολή επιδόματος διοίκησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Γ ΄. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

 

Απαιτούμε :

 

1. Την κατάργηση του αντιασφαλιστικού Νόμου 4387/2016, που μειώνει τις συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 30%.

2. Να μην υπάρξει ουδεμία περαιτέρω μείωση των μερισμάτων του Μ.Τ.Σ. και των Επικουρικών Ταμείων. Εξυγίανση των οικονομικών τους, με αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και χωρίς περαιτέρω αύξηση των μηνιαίων παρακρατήσεων των εν ενεργεία αστυνομικών.

3 Την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της πράξης συνταξιοδότησης.

4. Την προσαύξηση κατά τρία επιπλέον έτη του δικαιώματος των αστυνομικών για αναγνώριση της ¨μάχιμης πενταετίας¨, ήτοι σε οκτώ χρόνια συνολικά, με τις ίδιες εισφορές-κρατήσεις αναλογικά του σήμερα, για την αναγνώριση περισσότερων χρόνων υπηρεσίας από όσους το επιθυμούν, εξαιτίας της αντίστοιχης υποχρεωτικής αύξησης των ετών θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 25 σε 40 έτη, καθόσον έτσι προκύπτει συμπλήρωση από την έκτη μέρα εργασίας του αστυνομικού στη βδομάδα, όχι 5 αλλά ¨8 μάχιμα έτη¨ κατά αναλογία, στο διάστημα αυτό.

 

Καταγγέλλουμε:

 

Τις βάρβαρες και αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν στόχο την μισθολογική και συνταξιοδοτική μας ισοπέδωση και την επαναφορά των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων των εργαζομένων στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος μέχρι την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

 

enaxia proedros grammateas

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis