Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:54 | 19/08/2016

Φόβους μαζικών καταλήψεων σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και ξενοδοχεία της Αθήνας με την ταυτόχρονη εγκατάσταση τουλάχιστον 4.000 προσφύγων και μεταναστών εκφράζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι εμφανίζονται άτολμοι να τις αποτρέψουν μετά τα όσα ακολούθησαν τις αστυνομικές επιχειρήσεις «αδειάσματος» των κατηλειμμένων χώρων της Θεσσαλονίκης. Εκείνες οι προσαγωγές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, αναγκάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, σαν άλλος... Γιάννης Πανούσης να εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί!

Παρότι τα αστυνομικά σχέδια για την εκκένωση των χώρων που βρίσκονται ήδη σε κατάληψη ήταν στα «σκαριά» προς υλοποίηση, οι αλλεπάλληλες κομματικές αντιδράσεις και η σειρά πύρινων επιθέσεων σε εκκλησιαστικούς στόχους ανέκοψαν την όποια πολιτική απόφαση εφαρμογή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο χώροι, στο Μαρούσι και το Αιγάλεω, παρότι οι δικαστικές αρχές τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχουν στείλει σειρά εγγράφων στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για την εκκένωση τους, μετά από προσφυγές των ιδιοκτητών, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ανταπόκριση της αστυνομίας, σε βαθμό που κινδυνεύει να μπει στη θέση του «κατηγορουμένου».

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια βρίσκονται υπό κατάληψη, τουλάχιστον 15 κτίρια, στα οποία έχουν καταλύσει περίπου 1.500 άτομα, με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν την ανησυχία τους, πως αν συνεχιστεί η κυβερνητική ανοχή, τα κτίρια υπό κατάληψη θα γίνουν τουλάχιστον 100 τους χειμερινούς μήνες με τον αριθμό των καταληψιών πολλαπλάσιο. «Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, το Ελληνικό, το Σχιστό βρίσκονται σε στάδιο αυτόβουλης ‘μετεγκατάστασης’ σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας» επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Πολύ πρόσφατα, στις 27 Ιουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε διακρίνει αυτή την πρόθεση και είχε εκφράσει την αντίθεσή του μετά την κατάληψη του νοσοκομείου Πατησίων, τονίζοντας ότι ο δήμος, δεν πρόκειται να ανεχθεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε ιστορικά κτίριά του.

Ανακοίνωσε επίσης, την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά -όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις- περιμένοντας «επιτέλους να δω, ποια θα είναι η αντίδραση της Πολιτείας» όπως ανάφερε. Ο κ. Καμίνης που κατήγγειλε ότι έως τώρα δεν έχει αντιδράσει «κανείς και κυρίως το υπουργείο, που έχει και την ευθύνη», επισήμανε, ότι οι συνθήκες σε αυτά τα κτίρια είναι άθλιες. «Οι άνθρωποι αυτοί, δεν αξίζουν αυτή την τύχη αλλά ούτε και η πόλη αυτή την υποβάθμιση και αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση» υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε, ότι «ο δήμος Αθηναίων δεσμεύεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει οποιονδήποτε πρόσφυγα έχει ανάγκη. Αλλά αυτό, πρέπει να γίνεται με ευθύνη, με οργάνωση και με μέθοδο».


Ανάμεσα στα κτίρια που έχουν καταληφθεί, είναι το ξενοδοχείο City Plaza, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Κατριβάνου, το ξενοδοχείο Όνειρο στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57, και άλλα κτίρια στην οδό Βεραντζέρου 16-28, Μάρνης 32, Σολωμού 78, Νικηφόρου 7, Σωκράτους 7, Πειραιώς 12, Μαιζώνος 28, Σατωβριάνδου, Μαυρομιχάλη 47, Νικηταρά 12, Χαλκοκονδύλη 58, Γ’ Σεπτεμβρίου 64, Αγίου Κωνσταντίνου 17, Νεοφύτου Μεταξά και Δεληγιάννη. Αυτά όμως είναι «σταγόνα στον ωκεανό», σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, καθώς τα κτίρια υπό κατάληψη είναι περισσότερα από 100 και ένα-ένα πέφτουν στα χέρια των καταληψιών, με τους ιδιοκτήτες να εμφανίζονται ανήμποροι να πάρουν πάλι στην κατοχή τους την περιουσία τους. 

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis