Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:16 | 08/02/2018

Το δεύτερο συνέδριο Game Changer in Women of Influence, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία της 24MEDIA, του μεγαλύτερου δικτύου ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα και της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Γ. Τσομώκος ΑΕ.

Σημείο αναφοράς και αφετηρίας και του φετινού Συνεδρίου υπήρξε η ανάγκη, να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία, που εμποδίζει την πρόσβασή τους σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους.

Μέσα από τις ομιλίες ανδρών και γυναικών σε θέσεις "κλειδιά" της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας, αγοράς και δράσης, αναδείχτηκαν όσα ακόμα και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και επαγγελματική εξέλιξη ικανών γυναικών.

Το συνέδριο μετά την περσινή του επιτυχία, επιχείρησε να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία και παράλληλα να συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας που εμποδίζει την πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους.

Ο χώρος που επιλέχθηκε ήταν η υπέροχη αίθουσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία ήταν γεμάτη από την έναρξη του συνεδρίου, με τους παρευρισκομένους να περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τις σπουδαίες ομιλίες.

Ο Νικόλας Πεφάνης, CEO της 24MEDIA, άνοιξε με την ομιλία του στο δεύτερο Game Changer in Women of Influence τονίζοντας την σημασία της ύπαρξης ίσως ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ όπως είπε: "Στην 24MEDIA είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες μάλιστα κατέχουν το 53% των διοικητικών θέσεων στην εταιρεία μας".

Παράλληλα, χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από το χώρο του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του τένις. Μας θύμισε τον συγκλονιστικό αγώνα του 1973 ανάμεσα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Μπίλι Τζιν Κινγκ και τον πρώην Πρωταθλητή Μπόμπι Ριγκς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως η ''Μάχη των Φύλων'' κι έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή, οπτικοποιημένα αθλητικά event όλων των εποχών.

"Η ιστορία έγραψε πως η Μπίλι Τζιν Κινγκ κέρδισε, οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο άθλημα άρχισαν να μικραίνουν, ενώ σήμερα, 45 χρόνια μετά, στο Αυστραλιανό Όπεν, άνδρες και γυναίκες κέρδισαν τα ίδια χρήματα", ανέφερε ο κ. Πεφάνης.

 

Με πείσμα και προσήλωση στον στόχο

Η πρώτη θεματική του συνεδρίου με τίτλο, "Women pioneers: Defying gender roles", φιλοξένησε γυναίκες που εδώ και πολλά χρόνια έχουν μάθει να ξεχωρίζουν σε δύσκολους κλάδους, ανδροκρατούμενους, στους οποίους χρειάζεται πολλή μεγάλη προσπάθεια για να πετύχεις.

Τέτοια γυναίκα είναι και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ανέφερε πως "Δεν μας αντιμετώπιζαν επί ίσοις όροις. Προσωπικά, λόγω χαρακτήρα και προσωπικότητας, επειδή βλέπετε είμαι και από τη Μάνη, σε όλες τις υπηρεσίες  δεν δέχθηκα ποτέ να έχω μια διαφορετική μεταχείριση, Το 1969 ο χώρος της αστυνομίες άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες και είχαν προσλάβει τότε μόλις 45 για βοηθητικό προσωπικό. Σιγά σιγά, η κατάσταση άλλαξε και πλέον τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά".

Η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να μπει σε έναν διεθνή οργανισμό, η Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ανέτρεξε στο παρελθόν και θυμήθηκε τις τρεις συμβουλές που τις έδωσε η μητέρα της, τις οποίες και ακολούθησε στη δουλειά της:

"Μου είπε, μην αφήσεις ποτέ να σου στραπατσάρουν την αξιοπρέπεια. Να έχεις αυτοπεποίθηση και όποιο στόχο βάλεις μην αφήσεις τίποτε να μπει ανάμεσα σε εσένα και το στόχο σου". Όπως πρόσθεσε: "Τρεις λέξεις λένε οι Αμερικανίδες. Να είσαι Motherly, Bitchy και Sexy".

H Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Γενική Γραμματέας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και από τους ιδρυτές και CEO της Ε.VI.A. IP ltd, ξεκίνησε την ομιλία της φέρνοντας ως παράδειγμα την μαντάμ Κιουρί, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, "θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες".

"Τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν πρέπει να τις υπολογίζουμε. Να καταλαβαίνουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιζόμαστε γι' αυτό που θέλουμε".

Το μικρόφωνο πέρασε στην Σοφία Κουνενάκη–Εφραίμογλου, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας ΑΡΔΗΤΤΟΣ Α.Ε. η οποία τόνισε πως "θα πρέπει οι γυναίκες να έχουν ξεκάθαρους στόχους και να τους κυνηγούν με πείσμα. Το ρίσκο χρειάζεται πάντα στην επιχειρηματικότητα. Οι γυναίκες μάλιστα είναι καλύτερες στη διαχείριση ρίσκων, γιατί χρησιμοποιούν και την διαίσθησή τους".

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε ο Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ σχετικά με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας. "H ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών προέρχεται από την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Η συμμετοχή στην πολιτική βέβαια, είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα σκοράρει πάρα πολύ χαμηλά, γι' αυτό πέφτουμε στο συνολικό ranking.

Σεβασμό. Αυτό νιώθω απέναντι στις γυναίκες. Κάνει την πιο δύσκολη δουλεία στην κοινωνία. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παιδιών, των ανδρών και φυσικά συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα και ευημερία της κοινωνίας".

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis