Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 11/07/2017

Στο Αμβούργο για τη σύνοδο του G20 βρέθηκε η ελληνική Αντιτρομοκρατική. Στις βίαιες διαδηλώσεις κατά της συνόδου, εξάλλου, πήραν μέρος αναρχικοί και από την Ελλάδα. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να στείλει στο Αμβούργο Ελληνα αστυνομικό που υπηρετεί στην Αντιτρομοκρατική, με εντολή να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των λεγόμενων «ειδικών» υπηρεσιών Ελλάδας και Γερμανίας. Το αίτημα των Γερμανών είχε επίσημο χαρακτήρα και διαβιβάστηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας αρκετά εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, την Πέμπτη. Παρότι αρχικά υπήρξε μια δυστοκία στην ικανοποίησή του, η ηγεσία της Αστυνομίας έδωσε εντολή να ταξιδέψει στο Αμβούργο Ελληνας αξιωματικός από τον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, προκειμένου να υπάρχει άμεση επικοινωνία και γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας και Γερμανίας.

Αρμόδια πηγή διευκρίνισε στην «Κ» ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι ελληνικές υπηρεσίες διαβίβασαν στις αντίστοιχες γερμανικές πληροφορίες για τους Ελληνες αντιεξουσιαστές που μετέβησαν στο Αμβούργο και προσέθεσε ότι σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτούσαν, ο Ελληνας «σύνδεσμος» θα ενημέρωνε σε πραγματικό χρόνο την Αντιτρομοκρατική για τυχόν προσαγωγές Ελλήνων. Αλλη πηγή ενημέρωσης διευκρίνισε, μιλώντας στην «Κ», ότι ο αριθμός των γνωστών –στις Αρχές– Ελλήνων αναρχικών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ήταν μικρός, διαψεύδοντας πληροφορίες από τη Γερμανία ότι τα έκτροπα προκάλεσαν Ελληνες και Ισπανοί αναρχικοί. Προσέθεσε μάλιστα ότι ουδείς Ελληνας προσήχθη ή συνελήφθη από Γερμανούς αστυνομικούς στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν το Αμβούργο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Γερμανίας, στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων κατά της συνόδου των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, συνελήφθησαν 186 άτομα και προσήχθησαν 225. Στα αστυνομικά μέτρα αντίστοιχα συμμετείχαν 20.000 αστυνομικοί, από τους οποίους 470 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αναρχικούς. Η Μέρκελ δέχθηκε κριτική για την επιλογή της να φιλοξενήσει τη σύνοδο στο Αμβούργο, πόλη με ισχυρό «πυρήνα» αναρχικών, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπιελ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι μια πανευρωπαϊκή ομάδα έρευνας θα αναλάβει να ταυτοποιήσει και άλλους υπόπτους για συμμετοχή στα επεισόδια. Παρόμοιες παρενέργειες είχαν προκαλέσει τα επεισόδια που είχαν προξενήσει αναρχικοί στο Μιλάνο στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης «Μιλάνο 2015». Τότε, πάντως, είχαν προσαχθεί 14 Ελληνες αναρχικοί και λίγους μήνες μετά η ιταλική Δικαιοσύνη είχε ζητήσει την έκδοση πέντε εξ αυτών για συμμετοχή σε βανδαλισμούς και συγκρούσεις με την αστυνομία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Πηγή:  www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis