Η απάντηση της Αεροπορίας στις προκλήσεις Ερντογάν

ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ: "ΤΙΜΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ"
Η απάντηση της Αεροπορίας στις προκλήσεις Ερντογάν

Με τον δικό της αεροπορικό τρόπο «αντέδρασε» η Πολεμική Αεροπορία στις προκλήσεις των Τούρκων κατά την άφιξη του προέδρου της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του στη χώρα μας.

Στις 10:15 σήμερα το πρωί το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος, τύπου Airbus A330-200, πέρασε στο FIR Αθηνών από σημείο νοτίως της Χίου. Όσο το αεροσκάφος πετούσε στον FIR Κωνσταντινουπόλεως συνοδευόταν από δύο μαχητικά F-16C των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων τα οποία όμως έσπευσαν και πέρασαν και αυτά παρανόμως το FIR Αθηνών πραγματοποιώντας μία παράβαση των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.

Τα τουρκικά μαχητικά απομακρύνθηκαν αμέσως και επέστρεψαν στο δικό τους FIR Κωνσταντινουπόλεως, ευθύς μόλις είδαν να προσεγγίζουν το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος τα τρία ελληνικά F-16 της ιστορικής 337 Μοίρας, που τους είχε ανατεθεί το καθήκον της τιμητικής συνοδείας, όπως επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο και για λόγους αποδόσεως τιμής στον εκάστοτε υψηλό επίσημο, αλλά και για λόγους ασφαλείας!

Τότε ο κυβερνήτης του προεδρικού αεροσκάφους, που ανήκει στη δύναμη των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων, ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τον επικεφαλής του τιμητικού σμήνους να…απομακρυνθεί γιατί «δεν ήθελε συνοδεία».

Συμφώνως με τις πληροφορίες μας, ο επικεφαλής του δήλωσε ότι πετά εντός του FIR Αθηνών και ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον υπεύθυνη για την ασφάλεια του προεδρικού αεροσκάφους.

Μετά από αυτό, τα τρία ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το προεδρικό αεροσκάφος από απόσταση περίπου δύο ναυτικών μιλίων δεξιά και αριστερά αυτού μέχρι που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Ωστόσο, σε μία ένδειξη «αεροπορικής απαξίας και δυσαρέσκειας» από πλευράς των Ελλήνων πιλότων, που εκδηλώθηκε μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους του Ερντογάν, τα τρία ελληνικά μαχητικά ΔΕΝ πραγματοποίησαν την τιμητική αποχαιρετιστήρια διέλευση σε κλειστό σχηματισμό πάνω από τον ξένο επίσημο, όπως είθισται και όπως είχαμε παρακολουθήσει και κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην Αθήνα.

Όπως μας έλεγε δε ένας φίλος αεροπόρος, με εκατοντάδες αναχαιτίσεις στο Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο, ανωνύμως φυσικά γιατί είναι εν ενεργεία: «Δεν είναι δυνατόν να αποδώσεις αεροπορικές τιμές σε κάποιον ο οποίος διατάζει τους πιλότους του να προβαίνουν σε τέτοιες προκλήσεις στο Αιγαίο, να έχουμε θρηνήσει συναδέλφους και συμμαθητές οι οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο Αιγαίο, και ο οποίος ακριβώς την προηγουμένη λέει ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ στη συνέντευξή του ότι οι Έλληνες πιλότοι παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο τους και αυτοί αναγκάζονται να μας…αναχαιτίζουν. Τον συνοδεύσαμε όπως επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο και οι διαταγές που λάβαμε, αλλά μέχρι εκεί. Τιμούμε αυτούς που αξίζουν την Τιμή».

Πηγή:  www.parapolitika.gr