Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:45 | 16/04/2018

Μοιάζει με πλοκή ταινίας του Τομ Χανκς. Ένας Σύρος άνδρας ισχυρίζεται πως έχει παγιδευτεί σε ένα αεροδρόμιο της Μαλαισίας για πάνω από ένα μήνα, αλλά δεν μπορεί να φύγει ή να ταξιδέψει σε άλλες χώρες, λόγω περιορισμών που επιβάλλονται σε πολίτες της χώρας του.

Ο Χασάν αλ-Κοντάρ έφυγε από τη Συρία το 2006 για να αποφύγει την στρατολόγησή του και μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για εργασία, σύμφωνα με το BBC, που μίλησε μαζί του.

[custom:google-ads]

Ωστόσο, η κατάσταση του Κοντάρ άλλαξε δραστικά μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας το 2011.

Ο Κοντάρ έχασε την άδεια εργασίας του στα ΗΑΕ το 2016 και απελάθηκε από τις αρχές σε κέντρο κράτησης και παραμονής στη Μαλαισία τον Ιανουάριο του 2017. Η Μαλαισία είναι μία από τις λίγες χώρες που προσφέρει βίζα κατά την άφιξή τους σε πολίτες της Συρίας.

Του δόθηκε τρίμηνη τουριστική βίζα και προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα για να μεταβεί στον Ισημερινό, που δεν απαιτεί βίζα. Εκλεισε μαι πτήση με την Turkish Airlines για την χώρα της Νότιας Αμερικής, αλλά απορρίφθηκε στην πύλη και δεν του επετράπη η επιβίβαση. Το εισιτήριό του είχε προφανώς ακυρωθεί.

Με περιορισμένους πόρους και ελάχιστες επιλογές, ο Κοντάρ έκανε κράτηση για την Καμπότζη, η οποία χορηγεί βίζα στους κατοίκυος της Συρίας, στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν έφτασε του απαγορεύτηκε να εισέλθει στη χώρα και του πήραν το διαβατήριό του, είπε στο BBC. Οι αξιωματούχοι της Καμπότζης είπαν στην εφημερίδα Phnom Penh Postπως οι Σύριοι που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, απελαύνονται.


Το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Φωτογραφία: AP

Ο Κοντάρ αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Kuala Lumpur 2, τον τερματικό σταθμό χαμηλού κόστους στις 7 Μαρτίου. Λέει πως η Μαλαισία τον έκανε να πληρώσει πρόστιμο για την καταπάτηση της τουριστικής του βίζας και στη συνέχεια μπήκε στη «μαύρη λίστα», κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φύγει από τον τερματικό σταθμό και να εισέλθει στη χώρα.

Από τότε έχει μπει σε ένα διπλωματικό κενό, καταγράφοντας τους αγώνες του στο Twitter.

Ο Κοντάρ, όπως λέει στο BBC, επιβιώνει με φαγητό από τις αεροπορικές εταιρείες και κοιμάται στο πάτωμα του τερματικού σταθμού. Λέει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στη Συρία επειδή έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

«Είμαι απελπισμένος για βοήθεια, δεν μπορώ να ζω άλλο σε αυτό το αεροδρόμιο. Η αβεβαιότητα με τρελαίνει. Νιώθω πως η ζωή μου έχει πιάσει πάτο» δήλωσε στο BBC.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis