Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 24/09/2018

Πρόκειται για µια αναρχική συλλογικότητα ανοιχτή, που στρατολογεί µέλη όχι µόνο από τον αντιεξουσιαστικό, αλλά από όλους τους πολιτικούς χώρους, και η δράση της ενέχει στοχευµένη επικοινωνιακή στρατηγική και αποσκοπεί στην όσο το δυνατό µεγαλύτερη προβολή της».

Η περιγραφή αυτή αφορά τον Ρουβίκωνα και έχει γραφτεί από αξιωµατικό της Ελληνικής Αστυνοµίας.

Περιλαµβάνεται σε πολυσέλιδη απόρρητη αναφορά που διαβιβάστηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας, που έχουν αναλάβει την «υπόθεση Ρουβίκωνας», προς την ιεραρχία του Σώµατος αµέσως µετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Στην έκθεση αυτή περιγράφονται µε λεπτοµέρειες τα χαρακτηριστικά αυτής της συλλογικότητας, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντιµετώπιση των «επιθέσεων» των µελών της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας που συνέταξαν την αναφορά αυτή δεν δείχνουν να θεωρούν τον Ρουβίκωνα οµάδα που µπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα ασφάλειας, καθώς, όπως αναφέρουν, «…η δράση της οµάδας αυτής επιφέρει λιγότερο “ποσοτικές” και περισσότερο “ποιοτικές” συνέπειες», τονίζοντας ότι οι δράσεις των µελών του έχουν κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα! Μάλιστα, σηµειώνουν µε ιδιαίτερη έµφαση τη συνεπή και συχνή παρουσία του ιδρυτικού µέλους της συλλογικότητας Γιώργου Καλαϊτζίδη στο Facebook, µε σχεδόν καθηµερινές αναρτήσεις, που θεµατικά ξεκινούν από αιχµηρά πολιτικά σχόλια, ανάληψη ευθύνης για διάφορες δράσεις, και φτάνουν µέχρι και στην αποκάλυψη επόµενου στόχου, όπως έγινε την περασµένη εβδοµάδα, µε ανάρτηση µάλιστα φωτογραφιών της βρετανικής πρεσβείας ως απάντηση σε δήλωση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

[custom:google-ads]

Σε αυτό το κεφάλαιο της απόρρητης αναφοράς αναφέρεται επίσης ότι οι δράσεις του Ρουβίκωνα κλιµακώνονται ως προς τον ποινικό τους χαρακτήρα από το «µη αξιόποινο, όπως οι απλές παρεµβάσεις µε ρίψη φέιγ βολάν σε κοινόχρηστους χώρους, από τις οποίες δεν στοιχειοθετείται αδίκηµα, µέχρι τον βαθµό του απλού πληµµελήµατος, την πρόκληση φθορών µε ρίψη µπογιάς σε δηµόσιο ή ιδιωτικό χώρο».

Αστυνοµικοί στους οποίους έχει ανατεθεί ο χειρισµός της υπόθεσης επισηµαίνουν: «Κατασπαταλούνται οι ανθρώπινοι πόροι µε το να κυνηγάµε τον Ρουβίκωνα, µε αποτέλεσµα να έχουν µείνει πίσω σηµαντικές και πολύ σοβαρές υποθέσεις εσωτερικής ασφάλειας. Μην ξεχνάµε ότι στη χώρα µας πιθανόν να βρίσκονται ανάµεσα σε πρόσφυγες και µετανάστες εξτρεµιστές που στις χώρες τους δεν εκτόξευαν φέιγ βολάν µε συνθήµατα», απάντησαν µε νόηµα.

Οσον αφορά τις κατηγορίες που δέχονται οι αρµόδιες υπηρεσίες ασφαλείας για το ότι δεν µπορούν να προλάβουν τα µέλη του Ρουβίκωνα πριν από τις επιθέσεις, στην απόρρητη έκθεση υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο για τις επιχειρησιακές αδυναµίες αντίδρασης.

Οπως αναφέρεται, οι δράσεις της οµάδας κινούνται στα όρια του αξιόποινου, µε αποτέλεσµα σε πολλές περιπτώσεις να µην µπορούν να σχηµατιστούν δικογραφίες, το ιδιαίτερα ευρύ «θεµατολόγιο» βάσει του οποίου σχεδιάζονται οι δράσεις καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόβλεψη του επόµενου στόχου, είναι δύσκολη η επιτήρηση του «στρατηγείου» του Ρουβίκωνα, της κατάληψης ΒΟΞ στην καρδιά των Εξαρχείων, για τον ίδιο… γεωγραφικό λόγο είναι επίσης δύσκολη η παρακολούθηση των ηγετικών στελεχών του.

Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας που µίλησαν στη Realnews αποκαλύπτουν ότι για να υπάρξει αποτελεσµατική παρακολούθηση των µελών του Ρουβίκωνα θα πρέπει η Ασφάλεια να µην ασχολείται µε τίποτε άλλο! Και αυτό γιατί, όπως λένε, «για την αποτελεσµατική παρακολούθηση ενός αντιεξουσιαστή, που κινείται κυρίως στα Εξάρχεια, χρειάζονται πέντε άτοµα ανά βάρδια, δηλαδή -µαζί µε τα ρεπό του προσωπικού- είκοσι άτοµα ανά “ύποπτο” την ηµέρα».

Σύµφωνα µε την απόρρητη αναφορά για τη δράση του Ρουβίκωνα, το περιεχόµενο της οποίας είναι στη διάθεση της «R», οι αστυνοµικές Αρχές από το 2015, οπότε και αρχίζει η ακτιβιστική δράση της οµάδας, έχουν ταυτοποιήσει 134 µέλη της, έχουν σχηµατίσει 63 δικογραφίες και έχουν πραγµατοποιήσει 140 συλλήψεις, µε τη σηµείωση ότι µέλη του Ρουβίκωνα έχουν συλληφθεί πολύ περισσότερες από µία φορές.

ΘΑΝΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 

real.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis