Η αστυνομία πλήρωσε καταδικασμένο βιαστή ανήλικης για να διεισδύσει σε σπείρα παιδοφίλων - Σκάνδαλο στη Βρετανία

"ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ"
Η αστυνομία πλήρωσε καταδικασμένο βιαστή ανήλικης για να διεισδύσει σε σπείρα παιδοφίλων - Σκάνδαλο στη Βρετανία

Δεκαοχτώ μέλη μιας συμμορίας κρίθηκαν ένοχα για την επί σειρά ετών διακίνηση και σεξουαλική κακοποίηση ευάλωτων εφήβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών στην βόρεια Βρετανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι διωκτικές αρχές.

Οι δράστες, κυρίως Ασιάτες, από 30 έως 50 ετών, παρέσυραν τα θύματά τους σε πάρτι στο Νιούκαστλ χορηγώντας τους παρά τη θέλησή τους ναρκωτικά και αλκοόλ πριν τις βιάσουν και τις κακοποιήσουν σεξουαλικά. Κάποια από τα θύματα βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση που κακοποιούνταν ενώ ήταν αναίσθητες.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει τις ανησυχίες για παρόμοια περιστατικά στην Βρετανία, με τις κατά τόπου αρχές να κατηγορούνται ότι φοβούνται να εμπλακούν στις έρευνες τέτοιων υποθέσεων για να μην κατηγορηθούν για ρατσισμό.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική ορθότητα εδώ», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νορθάμπρια, ο Στιβ Άσμαν.

«Είναι εγκληματίες και δεν υπήρξε κανένας ενδοιασμός στην σύλληψή τους και στην στοχοθέτησή τους με την χρήση όλων των μέσων που είχαμε στην διάθεσή μας», πρόσθεσε.

«Εναπόκειται στις μεμονωμένες κοινότητες να αναρωτηθούν κατά πόσον κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαλείψουν τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές».

Οι διωκτικές αρχές δήλωσαν ότι τα μέλη της συμμορίας, 17 άνδρες και μία γυναίκα, είχαν βάλει στο στόχαστρό τους 13 λευκά κορίτσια και γυναίκες, ηλικιών 15 έως 20 ετών στην πόλη του Νιούκαστλ στην βορειοδυτική Βρετανία, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 και 2014.

Οι δράστες κρίθηκαν ένοχοι, έπειτα από τέσσερις δίκες, η τελευταία εκ των οποίων έληξε χθες Τρίτη. Τρεις οδηγήθηκαν στην φυλακή και οι υπόλοιποι περιμένουν την ποινή τους.

Ο Άσμαν δήλωσε ότι η «Επιχείρηση Καταφύγιο», η ευρύτερη αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην περιοχή, ήταν η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση της αστυνομίας που έχει διεξαχθεί ποτέ.

Συνολικά, οι αρχές συνέλαβαν 461 άτομα, 93 εξ αυτών έχουν καταδικαστεί, τόνισε.

«Οι περισσότεροι από τους δράστες δεν είναι λευκοί. Προέρχονται από ποικίλες ομάδες, είναι άτομα από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, Κούρδοι, Τούρκοι, Αλβανοί, ανατολικοευρωπαίοι», σημείωσε.

Ο Άσμαν υπερασπίστηκε την απόφαση των αστυνομικών αρχών, που επικρίθηκε σφόδρα από μια οργάνωση για την προστασία των παιδιών, να πληρώσουν έναν καταδικασθέντα βιαστή παιδιών περίπου 10.000 λίρες για να δράσει ως πληροφοριοδότης. Ο αρχηγός της αστυνομίας υποστήριξε ότι ο πληροφοριοδότης βοήθησε την αστυνομία να αποτρέψει και να εντοπίσει σοβαρά εγκλήματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Νιούκαστλ ανέφερε ότι περισσότερα από 700 θύματα ταυτοποιήθηκαν κατά την «Επιχείρηση Καταφύγιο».

«Δεν πιστεύουμε ότι τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν στην πόλη μας είναι τα μοναδικά», τόνισε η Πατ Ρίτσι, η διευθύνουσα σύμβουλος του Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι: «Δυστυχώς, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης σε κάθε πόλη στην χώρα».

Η έρευνα για ιστορικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην Βρετανία. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ