Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:21 | 27/07/2018

Η Αστυνομία της Κύπρου αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για την Europol και η Κύπρος γενικότερα διατηρεί χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε η Διευθύντρια της Europol Catherine De Bolle, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και σήμερα είχε συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

[custom:google-ads]

Παράλληλα, επεσήμανε πως στον τομέα του εγκλήματος του κυβερνοχώρου, η Κύπρος είναι για την Europol ένας από τους σημαντικότερους εταίρους και σημείωσε την πρόσφατη επιτυχημένη επιχείρηση σε υπόθεση διαδικτυακού εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην οποία η Κύπρος είχε ουσιαστική συμβολή.

Όπως είπε αρχικά η κ. De Bolle, η Europol έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για την ασφάλεια των κρατών μελών και την ασφάλεια των πολιτών για αυτό «είναι σημαντικό να πραγματοποιώ επισκέψεις στα κράτη και να ακούω για τις ανάγκες και τις προσδοκίες».

«Η Europol δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τις κυπριακές αρχές στον αγώνα της κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του εγκλήματος του κυβερνοχώρου», είπε και ευχαρίστησε τον Αρχηγό για τις παραγωγικές συζητήσεις που είχαν σήμερα. «Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο κατά τη σύνοδο των αρχηγών Αστυνομίας που διοργανώνει το Σεπτέμβρη η Europol», πρόσθεσε.

Η κ. De Bolle, αφού είπε πως η Κύπρος αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο της Europol με χαμηλή εγκληματικότητα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχημένη επιχείρηση των γερμανικών αρχών για πάταξη μιας υπόθεσης διαδικτυακού εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στην οποία συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η Κύπρος.

Όπως εξήγησε, με βάση πληροφορίες από τα κράτη μέλη αλλά και τη Europol, είχαμε επιχειρησιακές συναντήσεις και επιχειρήσεις σε εννέα διαφορετικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ενώ ο κύριος δράστης της σπείρας συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

«Η καλή συνεργασία με την Europol και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία συνεργασίας και είμαστε αποφασισμένοι να ενδυναμώσουμε αυτή τη συνεργασία στο μέλλον, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης και του οικονομικού εγκλήματος», είπε.

Σε σχέση με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η κ. De Bolle είπε πως η Κύπρος είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες για την Europol λόγω της εμπειρογνωμοσύνης που υπάρχει και επενδύεται στην αστυνομία Κύπρου.

Επίσης, σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών θα ενδυναμωθεί ακόμη περαιτέρω στο μέλλον, και τόνισε πως η εκπαίδευση των αστυνομικών τόσο της Κύπρου όσο και της Europol είναι μέγιστης σημασίας για το μέλλον της αστυνόμευσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοστόμου είπε αρχικά πως η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της Europol είναι ζωτικής σημασίας γιατί αφορά την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία των πολιτών της.

Ανέφερε πως σήμερα είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας για τους οποίους η Αστυνομία Κύπρου επιθυμεί να έχει τη μέγιστη δυνατή συνδρομή της Europol και συμφωνήσαμε για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα.

Πρόσθεσε πως μέσα στο πλαίσιο αυτό έγινε αξιολόγηση της συνεισφοράς και του βαθμού υποστήριξης της Europol προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια η συνεισφορά της Europol αυξήθηκε ραγδαία ενώ ανάλογη αυξητική τάση παρουσιάζεται και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως ο αριθμός των αιτημάτων που διαβιβάζονται και λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο μέσω των διόδων επικοινωνίας της EUROPOL καταδεικνύει το γεγονός ότι ο οργανισμός αυτός έχει καταστεί η κινητήρια δύναμη που συνδέει και συντονίζει τις προσπάθειες των Εθνικών Αρχών Επιβολής του Νόμου των κρατών μελών της ΕΕ κατά του Σοβαρού Εγκλήματος, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας.

Όπως είπε, κατά το 2017 είχαν παραληφθεί σχεδόν 9500 αιτήματα από την Europol και τα άλλα κράτη μέλη ενώ από την δική μας πλευρά είχαν σταλεί σχεδόν 2800 ανάλογα αιτήματα μέσω της Εθνικής Μονάδας Europol. Εξήγησε πως τα αιτήματα που ανταλλάσσονται αφορούν κυρίως εγκλήματα κατά περιουσίας, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τα ναρκωτικά, την εμπορία ανθρώπων, την παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως σημαντικός αριθμός συνεισφορών γίνεται επίσης στους Αναλυτικούς Φακέλους Εργασίας της EUROPOL, στους οποίους συμμετέχει η Κύπρος, με μέλη της Αστυνομίας, της ΜΟΚΑΣ, του Τμήματος Τελωνείων καθώς και της Υπηρεσίας Φορολογίας και Ελέγχου όσον αφορά περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Όσον αφορά την εφαρμογή του Κύκλου Πολιτικής της ΕΕ, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά σε 11 από τα 13 προγράμματα EMPACT (Ευρωπαϊκή Πολυθεματική Πλατφόρμα κατά των Εγκληματικών Απειλών) και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών συμμετείχε σε 26 πανευρωπαϊκές επιχειρήσεις (Κοινές Δράσεις).

Είπε πως η συμβολή της EUROPOL στην έρευνα πολλών σοβαρών περιπτώσεων κατά το τελευταίο έτος αποδείχθηκε πολύτιμη για την Κυπριακή Αστυνομία, ενώ ενδεικτικά σημείωσε ότι περίπου το 70% των περιπτώσεων παιδικής πορνογραφίας που διερευνήθηκαν από το Γραφείο Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεκίνησαν με βάση τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από το Κέντρο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της EUROPOL.

Μια σχετικά πρόσφατη θετική εξέλιξη στην EUROPOL είναι και η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λαθρομεταναστών (EMSC), η οποία θεωρείται επίσης πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για την Κύπρο, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε στη συνέχεια πως κατά την σημερινή συνάντηση είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης της Europol προς τις Αρχές στον τομέα καταπολέμησης του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, στη δημιουργία εγχειριδίων βέλτιστων πρακτικών σε συγκεκριμένους τομείς, στην ανάλυση πληροφοριών και την επιχειρησιακή υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετανάστευσης της Europol, στην παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας για εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών που γίνονται μέσω του darknet καθώς και ύποπτων ιστοσελίδων που αφορούν στην εμπορία προσώπων, αλλά και την τρομοκρατία στο darknet.

Ο Αρχηγός τόνισε πως κανένα κράτος, μικρό ή μεγάλο, είναι σε θέση από μόνο του σήμερα, να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Η EUROPOL αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα της σημασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και συνιστά μεγάλο ευεργέτημα για όλους, είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότερο ευεργετεί τις μικρές χώρες μέλη, όπως η Κύπρος που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα μιας πολυτάραχης περιοχής.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η βούληση της κας De Bolle για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση της συνεργασίας της Europol με τις αρχές επιβολής του Νόμου των κρατών μελών αποτελεί εξαιρετικά σημαντική παράμετρο.

cyprustimes.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis