Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:19 | 08/01/2021

Η Τουρκία υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη τροπολογία στον Κανονισμό Κινητής Περιουσίας των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK), του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜİT) και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (EGM), σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet.

Η τροπολογία που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τετάρτη ανέφερε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, αλλά και η ΜİT, θα επιτρέπεται να μεταβιβάζουν τις κινητές περιουσίες τους ο ένας στον άλλο, άνευ όρων, εάν η εθνική ασφάλεια, η δημόσια τάξη και η δημόσια ασφάλεια, βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή σε γεγονότα τρομοκρατίας, αστικών αναταραχών και πράξεις βίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Η τροπολογία ανοίγει το δρόμο για τη μεταφορά όπλων και οχημάτων των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Αστυνομία και τη ΜİT, με την έγκριση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για λόγους "τρομοκρατίας, αστικών αναταραχών και πράξεων βίας".

Η τροποποίηση έφτασε καθώς η τουρκική αστυνομική παρέμβαση σε φοιτητικές διαμαρτυρίες ενάντια στο διορισμό ενός υπέρ-κυβερνητικού πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi πυροδότησε διαμάχη στη χώρα.

"Ανοίγει τον δρόμο για μια πλήρη στρατιωτική δικτατορία χωρίς εκλογές, με άρματα μάχης ενάντια στους πολίτες, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο", ήταν ένα από τα σχόλια στο διαδίκτυο .

Καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη για την ορκωμοσία του νέου πρύτανη τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευρύνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι φοιτητές. Εκατοντάδες φοιτητές και δεκάδες μέλη του διδακτικού προσωπικού καταγγέλλουν πως ο διορισμός του Μελίχ Μπουλού στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Τουρκίας είναι αντιδημοκρατικός. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι σπάνιες και ελάχιστα ανεκτές στην Τουρκία, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία μία μέρα νωρίτερα, στην είσοδο του πανεπιστημίου και αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. 

Ορισμένοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί κατηγόρησαν επίσης τον Μπουλού για λογοκλοπή στις διδακτορικές διατριβές του, κάτι που φυσικά αρνείται.

Σε μια συνέντευξη με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μπουλού είπε ότι δεν θα παραιτηθεί, διότι ο διορισμός του έγινε βάσει των απαιτούμενων προδιαγραφών και ότι η αστυνομία εμπόδισε άτομα εκτός του πανεπιστημίου να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη.

"Οι φοιτητές του Bogazici μπορούν να διαμαρτυρηθούν όποτε και όπως θέλουν", τόνισε.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: capital.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis