Η αστυνομική ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στις 19 Ιανουαρίου στις αίθουσες

Η αστυνομική ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στις 19 Ιανουαρίου στις αίθουσες
ΑΠO ΤΗΝ FEELGOOD
Η αστυνομική ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στις 19 Ιανουαρίου στις αίθουσες

Mε αφορμή την ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια που θα βγει στις αίθουσες στις 19 Ιανουαρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση - συζήτηση με θέμα “Κινηματογραφικά εγκλήματα με μαθηματική ακρίβεια”.

Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 στις 18:00 το απόγευμα στο café του Ιανού (Σταδίου 24, στην Αθήνα).

Στη συζήτηση που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ιωάννα Σουφλέρη και θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης της ταινίας, Σωτήρης Τσαφούλιας, ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, θα ερμηνευτούν οι γρίφοι της ταινίας και το πως τα μαθηματικά μπορούν να διασταυρωθούν με τον κινηματογράφο.

Σύνοψη:

Αθήνα 2015. Πέντε δολοφονίες. Κοινό χαρακτηριστικό, αρχαία ρητά του Πυθαγόρα στους τόπους των εγκλημάτων. Ο Δημήτρης Λαίνης (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης), καθηγητής εγκληματολογίας, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τους πέντε φόνους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους. Αναπάντεχοι σύμμαχοι του Λαϊίνη στο να ξεμπλέξει το πολύπλοκο και επικίνδυνο αυτό κουβάρι, οι φίλιοι αριθμοί του Πυθαγόρα, κι ένας καθηγητής μαθηματικών (Francois Cluzet). Θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο και να αποκαλύψει την αλήθεια;

Το φιλμ διανέμει στους κινηματογράφους η εταιρεία Feelgood.

Διάρκεια: 101 λεπτά.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το Έτερος Εγώ είναι μια ταινία που φωτίζει την τρομερή αταξία που κρύβουμε μέσα μας. Καταπιάνεται με θεμελιώδη θέματα ανθρωπιστικής και όχι μόνο αξίας, όπως είναι η φιλία, η αγάπη και η πίστη. Η πίστη στον άνθρωπο και στις αξίες που φέρει μέσα του. Το Έτερος Εγώ όλα αυτά τα μεταδίδει μέσα από μια Αθήνα διαφορετική. Μια Αθήνα που υπάρχει και που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από θλιβερά τοπία και μίζερα χρώματα. Το Έτερος Εγώ μιλάει κατευθείαν όχι μόνο στο μυαλό και στην ψυχή του θεατή, αλλά και στην ηθική του συνείδηση. Σωτήρης Τσαφούλιας

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σωτ. Τσαφούλιας άντλησε την έμπνευση του από μια ιδιοφυή θεωρία του Πυθαγόρα που συνδυάζει τα μαθηματικά με τον ορισμό της φιλίας. «Ως έτερος εγώ o Πυθαγόρας ορίζει τον φίλο, όχι το άλλο μισό, αλλά τον άλλο εαυτό».

Με έναυσμα τον ενδιαφέροντα αυτόν ορισμό, ο σκηνοθέτης συνέλαβε ένα αστυνομικό θρίλερ γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η συγγραφή του σεναρίου έγινε αυθόρμητα όπως και στην πρώτη του ταινία. «Δεν είμαι από αυτούς που γράφουν ένα σενάριο κατά παραγγελία, δεν επιλέγω εγώ τα θέματα των ταινιών μου, τα θέματα των ταινιών μου επιλέγουν … εμένα.

Υπήρχε μια ιστορία από το παρελθόν που είχε να κάνει με ένα παρόμοιο περιστατικό και διαβάζοντας πολλά χρόνια αργότερα τη θεωρία του Πυθαγόρα στο οποίο αναφέρεται το Έτερος Εγώ έκανα τον συνειρμό και έγραψα το σενάριο. Η αναφορά στο παρελθόν και τα αρχαία ρητά στην ταινία έχουν να κάνουν καθαρά με τη θεωρία του Πυθαγόρα και την ιστορία όπως εκτυλίσσεται», ανέφερε.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2015, όπου γίνονται 5 δολοφονίες με κοινό χαρακτηριστικό κάποια ρητά του Πυθαγόρα και ένα νούμερο στον τόπο του εγκλήματος. Για το είδος του αστυνομικού και ψυχολογικού θρίλερ που κινηματογραφικά σίγουρα δεν έχει εξαντληθεί στην Ελλάδα, ο δημιουργός του Έτερος Εγώ επισημαίνει τα εξής: «Στην Ελλάδα δε βλέπουμε συχνά αστυνομικό θρίλερ. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ είναι ένα αγαπημένο θέμα για το ελληνικό κοινό, όπως φαίνεται από την προτίμηση του σε ξένες αντίστοιχες ταινίες, δεν έχει ευδοκιμήσει ιδιαίτερα το είδος αυτό».

Το λαμπερό καστ έχει φυσικά παίξει σημαντικό ρόλο στη δύναμη της ταινίας, που εκτός από μυστηριώδης, είναι ανθρωποκεντρική και εμπνευσμένη. Για την επιλογή των ηθοποιών ο σκηνοθέτης τόνισε ότι «ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και πολύ ταλαντούχος. Είναι επίσης απίστευτη τιμή να έχω στην ταινία τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Μάνο Βακούση».

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη στην ταινία «Κοινός Παρονομαστής», που ήταν το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Σωτήρη Τσαφούλια. Η άψογη πρώτη συνεργασία τους, έφερε και την επόμενη και μάλιστα πολύ πριν το γύρισμα.

Οι προκλήσεις στο είδος του θρίλερ με αληθοφανές ύφος είναι μεγάλες και απαιτούν σίγουρα τη στράτευση ειδικών συνεργατών. Στα ειδικά εφέ συνεργάστηκαν οι αδελφοί Αλαχούζοι.

Ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης υποδύεται τον πρωταγωνιστή, ο οποίος είναι και το «όχημα» για να λυθεί το αιματηρό και σκοτεινό αίνιγμα της ταινίας. Είναι καθηγητής εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο και προστατευόμενος του πρύτανη, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Καταλειφός. Χάρη στο ιδιοφυές μυαλό του, καλείται να βοηθήσει την ελληνική αστυνομία με το μυστήριο των αλυσιδωτών δολοφονιών.

«Όταν χτίζαμε τον χαρακτήρα με τον Σωτήρη Τσαφούλια, εδώ και δύο χρόνια, θέλαμε έναν αγνό, καθαρό άνθρωπο, αλλά εσωστρεφή και πραγματικά ιδιαίτερο στη συμπεριφορά του. Καταλήξαμε ότι ο χαρακτήρας θα μπορούσε να έχει το Σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή που τον κάνει δυσλειτουργικό στην απλή επικοινωνία, ενώ είναι τρομερά ιδιοφυής στις συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες λειτουργεί. Στις δύσκολες καταστάσεις, που συνήθως οι άνθρωποι εκδηλώνονται, ο συγκεκριμένος χαρακτήρας έχει μια αποστασιοποιημένη ματιά», αποκάλυψε ο σκηνοθέτης.

Ο ηθοποιός Μάνος Βακούσης εμφανίζεται στην ταινία ως υποδιοικητής της αστυνομίας στο τμήμα ανθρωποκτονιών και δήλωσε ενθουσιασμένος από την συμμετοχή του στην ταινία.

Ως συμπρωταγωνιστής, ο ηθοποιός χρειάστηκε να κάνει έρευνα για να υποδυθεί ρεαλιστικά και με βάθος τον υποδιοικητή της αστυνομίας που αναζητά τη βοήθεια ενός χαρισματικού νέου επιστήμονα. «Εντυπωσιακή η διαδρομή για να βρω τον ρόλο. Πλησίασα έναν διοικητή και μέσα από το σενάριο, άρχισα να φτιάχνω το παζλ αυτού του πολυσύνθετου χαρακτήρα. Ο ήρωας αφυπνίζεται λίγο λίγο μέσα από την εξυπνάδα του Δαδακαρίδη. Είναι γενναιόδωρος απέναντι του και αποδέχεται την ευφυία ενός νεότερου ανθρώπου και την ασπάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο Μάνος Βακούσης.

Η νεαρή ηθοποιός Ιωάννα Κολλιοπούλου υποδύεται τη Σοφία, μια νοσοκόμα που φροντίζει τον πατέρα του πρωταγωνιστή και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Ο ρόλος της είναι με έναν τρόπο η καρδιά της ιστορίας, το συναίσθημα που εκδηλώνεται με τρυφερότητα. Όπως η ίδια είπε, «η ταινία καταπιάνεται με θέματα που έχουν να κάνουν με πολύ ευαίσθητα και ανθρώπινα συναισθήματα. Είναι συγκινητική ιστορία, δείχνει και σκληρά γεγονότα, αλλά σε συνδυασμό με κάτι πάρα πολύ τρυφερό και ευαίσθητο. Με συγκίνησε πάρα πολύ όταν διάβασα το σενάριο».

Παραλειπόμενα

Ο διάσημος Γάλλος σταρ Francois Cluzet μπορεί να εμφανίζεται για λίγο στην ταινία, αλλά ο ρόλος του καθοδηγεί την ιστορία. Είναι μαθηματικός και λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, τον οποίο προσεγγίζει ο πρωταγωνιστής για να μάθει λεπτομέρειες για το επίμαχο θεώρημα του Πυθαγόρα που θα δώσει τη λύση στο αίνιγμα. Ο Cluzet αστειεύεται για την προσπάθεια που έκανε να μάθει τα λόγια του, καθώς η επαφή του με τα μαθηματικά είχε περιοριστεί στα σχολικά του χρόνια. Όμως η εμπειρία του με το συνεργείο της ταινίας του θύμισε γαλλική παραγωγή.

Οι αδελφοί Αλαχούζοι ήταν απαραίτητοι για τα ειδικά εφέ που απαιτούσε μια ιστορία με κατά συρροή δολοφονίες με συμβολικό ύφος και έντονη σκηνογραφική υπογραφή. Ο συγκεκριμένος δολοφόνος δεν εκτελούσε άσκοπα, τυχαία ή άκομψα. Το δίδυμο σχολιάζει ότι ήταν από τις λίγες φορές που είχε χρόνο στη διάθεση του για να δουλέψει όπως ακριβώς ήθελε. Ενδεικτικά, για το ύφος της ταινίας αναφέρουν ότι ο Gary Oldman στο Hannibal ήταν σημείο αναφοράς.

Για τη συγγραφή του τελικού σεναρίου, ο σκηνοθέτης έχει περάσει πολλές ώρες συζητώντας με τον γνωστό μαθηματικό και συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη (Πυθαγόρεια εγκλήματα, Ο μέτοικος και η συμμετρία), ενώ στη συγγραφή του σεναρίου συμμετείχε και η σκηνοθέτης Κατερίνα Φιλιώτου (Εργαζόμενη Γυναίκα, Υπέροχα Πλάσματα).

Συντελεστές

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δημήτρης Καταλειφός, Μάνος Βακούσης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αννα Καλαϊτζίδου, Kόρα Καρβούνη, Βασίλης Ρίσβας, Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Δημήτρης Μαύρος, Μαίρη Νέγρη, Ιάσωνας Παπαματθαίου, Ηλίας Πετροπουλέας, Έλενα Τυρέα, Βασίλης Τσιγκριστάρης και Σωκράτης Αλαφούζος.

Guest star: Ο Γάλλος σταρ Francois Cluzet της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας "Άθικτοι" του 2011.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής

Μουσική: Κώστας Μαραγκός

Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Γιώργος Γεωργόπουλος

Ήχος: Γιάννης Αντύπας

Production Designer: Ηλίας Λεδάκης

Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου

Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης

Executive producer: Φένια Κοσοβίτσα

Παραγωγή: Green Dragon & Blonde.

*Η ταινία αναμένεται να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

*Η κάτω φωτ. είναι από το σάιτ cinemag.gr.