Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 20/11/2018

Η ανάγκη για την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών προστασίας του πολίτη, σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ιδίως από την στιγμή που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γινόμαστε θεατές σε ένα έργο ανομίας, τραμπουκισμών, βαρβαρότητας, αδιαφορίας από πλευράς πολιτείας για την έννομη τάξη. Συνεχή τα κρούσματα ληστειών, διαρρήξεων, κλοπών, εγκληματικότητας. Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη το θέμα της ασφάλειας των πολιτών προβάλει ως εξαιρετικής σημασίας. Προβλήματα, όπως η εγκληματικότητα τόσο στο χώρο της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. όσο και στις γειτονιές, καθώς και η λαθρομετανάστευση αποτελούν μεγάλη απειλή για την ενότητα και τη συνοχή της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

[custom:google-ads]

Το μεταναστευτικό, επίσης, αποτελεί μείζον πρόβλημα και έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Το παρεμπόριο τσιγάρων στο κέντρο της πόλης με αιματηρές συμπλοκές κυρίως μεταξύ αλλοδαπών, καθώς οι ληστείες, οι κλοπές και οι αρπαγές τσαντών ακόμα και σε πολυσύχναστα μέρη είναι άλλη μια πληγή. Προβληματική είναι και η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθόσον ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων, διαφορετικών φυλών και κουλτούρας οδηγεί σε αιματηρά επεισόδια.

Οι προσπάθειες των ίδιων των αστυνομικών για την εμπέδωση της ασφάλειας γίνονται με ελλιπέστατα μέσα, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός οι περικοπές που έχουν υποστεί στη μισθοδοσία τους είναι βίαιες.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ενισχύεται με προσωπικό, διότι το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί, αλλά αντιθέτως, ενισχύει άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις. Την ίδια ώρα στην ελληνική αστυνομία υπάρχει έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι δεν τους έχουν χορηγηθεί νέα οχήματα από το 2010, πολλές μηχανές της ομάδας ΖΗΤΑ είναι 20ετίας, ενώ το 1/3 των μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ είναι ακινητοποιημένες, διότι τα συνεργεία της Αστυνομίας στην ΥΤΕΒΕ δεν έχουν λάδια και άλλα αναλώσιμα για την τακτική συντήρηση των οχημάτων. Και συμπληρώνουν πως ακόμα και οι στολές, που είναι ταυτόσημες με την εικόνα και την δράση των Αστυνομικών, έχουν πάψει εδώ και χρόνια να χορηγούνται.

Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η εμπέδωση πολιτικής για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν μέτρα, όπως καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου, που είναι το κύριο μέσο με το οποίο προσπορίζονται τα προς το ζην πολλές χιλιάδες λαθρομεταναστών. Επίσης, αντιμετώπιση της «χαμηλής εγκληματικότητας», που είναι διάχυτη παντού. Σημαντική είναι και η αλλαγή στη νομοθεσία, στην ποινική μεταχείριση αλλά και το δικονομικό πλαίσιο για τη σύλληψη και καταδίκη ενός κακοποιού. Οι αστυνομικοί να επιστρέψουν στις περιπολίες στις γειτονιές, να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ και να γίνει ανακατανομή του προσωπικού. Τέλος, πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων των εν ενεργεία εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η δημόσια ασφάλεια ως ζητούμενο αποτελεί ένα μείζον θέμα που αφορά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών και ότι αποτελεί προτεραιότητα στην κυβερνητική αντζέντα της Ν.Δ.. Και τούτο, διότι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου οφείλει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τον πολίτη με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, χωρίς να υπάρχει το δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 17/11/2018

annaefthymiou.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis