Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:40 | 15/04/2016

«Δόλωμα» εθελούσιας μετακίνησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού, η κοντινή απόσταση από τα σύνορα στην περίπτωση που αυτά... ανοίξουν και λεωφοριακές γραμμές για τις μετακινήσεις τους.

Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βλέποντας την καθυστέρηση στην κατασκευή δομών φιλοξενίας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Βόρεια Ελλάδα, αποφάσισαν την εκμίσθωση πέντε εγκαταλελειμμένων ή κενών βιομηχανικών αποθηκών εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 2.000 άτομα κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η βούληση προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας, εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων που εξελίσσονται καθημερινά, και των σκληρών συνθηκών διαβίωσης εκεί. Τα στελέχη της κυβέρνησης θέλουν να προλάβουν αυτή την προθυμία, πριν κάποιοι αλλάξουν γνώμη, και σπεύδουν να δημιουργήσουν χώρους για την όσο το δυνατόν συντομότερη μετεγκατάστασή τους. Κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο κτίριο της Λ. Κατεχάκη, αναζητήθηκαν πόροι για την εκμίσθωση χώρων που έχουν τις προϋποθέσεις για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών, κοντινούς στην περιοχή της Ειδομένης, για να ξεπεραστούν τα ψυχολογικά αναχώματα του ονείρου διαφυγής προς την Ευρώπη.

Αναζητήθηκαν τέτοιοι χώροι, και σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν τουλάχιστον πέντε μεγάλες βιομηχανικές αποθήκες, προκειμένου να μετακινηθούν σε αυτές οι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν από τον αυτοσχέδιο, και όπως εξελίσσεται, επικίνδυνο καταυλισμό της Ειδομένης.

Μία από αυτές βρίσκεται στα Λαγκαδίκια του νομού Θεσσαλονίκη, ενώ και οι υπόλοιπες τουλάχιστον τέσσερις, βρίσκονται στην περιφερειακή βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.

Σε κάθε μία από αυτές υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 2.000 άνθρωποι. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες διαμόρφωσης αυτών των χώρων ώστε να είναι λειτουργικοί για τις ανάγκες της καθημερινότητας προσφύγων και μεταναστών. Πηγές του αρμόδιου υπουργείου, αναφέρουν ότι οι αποθήκες θα έχουν μεγάλο αριθμό από τουαλέτες, μπάνια, ζεστό νερό και παιδότοπους.

Στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μετακινηθούν από την Ειδομένη, οι χώροι «διαφημίζονται» για την παροχή ασύρματου δικτύου ίντερνετ, τηλεοράσεων με συνδρομητικές συνδέσεις για την θέαση αραβόφωνων τηλεοπτικών δικτύων και του αραβόφωνου δελτίου της ΕΡΤ, αλλά κυρίως για τακτικά δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς, που θα τους εξυπηρετούν στις μετακινήσεις τους σε κοντινές αγορές ακόμη και για να επανακάμψουν στην Ειδομένη, στην περίπτωση ανοίγματος των συνόρων!

Σε αυτές τις υπό δημιουργία δομές, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, θα επιχειρηθεί η «φιλτραρισμένη» διαδικασία πρόσβασης, προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος παράξενων ΜΚΟ και αλληλέγγυων εθελοντών, που ήταν ύποπτοι για την διασπορά φημών ανοίγματος των συνόρων και υποκίνησης ταραχών. Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή και προσέγγιση εκείνων που επιθυμούν να μετακινηθούν σε τέτοιου τύπου δομές, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ενθαρυντικές για την τελική φάση της μετεγκατάστασής τους.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές της εβδομάδας, οι αστυνομικές αρχές, έχουν προβεί σε 29 προσαγωγές ατόμων, αλλοδαπών και ημεδαπών, αλληλέγγυων και εθελοντών, εκ των οποίων οι 10 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθησαν δύο Ισπανοί αλλέγγυοι, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα εκτεταμένα επεισόδια, που συνέβησαν το πρωί της ίδιας μέρα, κοντά στον φράχτη με τα Σκόπια. Όπως σημειώνεται, οι δύο Ίβηρες αλληλέγγυοι πετούσαν μαζί με τους πρόσφυγες πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις και έχουν αναγνωριστεί σε καταθέσεις. Δεν προέκυψε να είναι μέλη κάποιας ΜΚΟ.

Όπως είχε επισημάνει ο «Ελεύθερος Τύπος», το σχέδιο ήπιας και ομαλής εκκένωσης της Ειδομένης, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, περιλαμβάνει περιορισμό της δράσης των παράξεων ΜΚΟ, ενώ προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχό τους, ελέγχους, προσαγωγές και συλλήψεις αλληλέγγυων εθελοντών που παραβατούν, σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση οικογενειών προσφύγων, και τελικά επιχείρηση ήπιας απομάκρυνσης όσων απομείνουν στον καταυλισμό. Στο μεταξύ, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν έντονα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, εξαιτίας πληροφοριών για την εκδήλωση «αντιποίνων» της εκκένωσης, υπό την μορφή επεισοδίων και ταραχών.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis