Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 20/07/2017

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή της πώλησης και κατανάλωσης «αερίου γέλιου» (laughing gas) σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα προβεί η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, επισήμανε πως «έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει αυξημένη κατανάλωση του λεγόμενου «αερίου γέλιου» σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, γι' αυτό εμείς θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους και θα τους συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό καθόλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου».

Όπως εξήγησε, το «αέριο γέλιου» θεωρείται ήπια ναρκωτική ουσία, χωρίς ωστόσο να έχει μπει στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών δεν έχει μέχρι στιγμής ταξινομήσει το συγκεκριμένο αέριο, ως προς την επικινδυνότητά του», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση. Διοχετεύεται σε μπαλόνια από όπου εισπνέεται από τον χρήστη και λόγω της ευφορίας που προκαλεί η κατανάλωσή του χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς». 

Από τη χρήση του, σημείωσε, επέρχεται ζάλη, ενδεχομένως και απώλεια μνήμης, ενώ σε συνδυασμό με αλκοόλ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε στην παρέμβαση από τον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, για ελέγχους και τυχόν διακίνηση του λεγόμενου «αερίου γέλιου» σε περιοχές της Β. Ελλάδας.

 Συμπλήρωσε ότι «χθες έγινε άλλη μία σύλληψη ενός προσωρινά υπεύθυνου καταστηματάρχη στον Λαγανά της Ζακύνθου με εννέα επιπλέον αμπούλες και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ακόμα 17 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών, υπεύθυνων καταστημάτων στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα».

Σχολιάζοντας το περιστατικό στην Κρήτη, με τη 18χρονη Βρετανίδα η οποία νοσηλεύεται στην εντατική και ορισμένοι συνέδεσαν τη νοσηλεία της με τη χρήση του «αερίου γέλιου», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «επρόκειτο για περίπτωση μηνιγγίτιδας» και συμβούλεψε τους γονείς, που έχουν θορυβηθεί, να έχουν συχνή και ποιοτική επικοινωνία με τα παιδιά τους για να τα προστατέψουν από ανησυχητικά φαινόμενα, όπως το «laughing gas».

www.nooz.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis