Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 16/10/2016

Οι «κοινωνικοί διαμεσολαβητές» αντικαθιστούν τα… χημικά. Δεν είναι «υπεράνθρωποι» στα ΜΑΤ αλλά πρέπει να έχουν σαφείς οδηγίες και εντολές για να μην αυτενεργούν. Προτιμούμε να έχουμε 5-10 αστυνομικούς που θα κάνουν πεζή περιπολία και θα λειτουργούν προληπτικά παρά να έχουμε μια στατική δύναμη αφού «αν κάποιος θέλει να μου κάνει ζημιά θα μου την κάνει». 

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος των πλειστηριασμών, πρέπει να αποδεσμευτεί με κάποιο τρόπο. Κάποιοι τοπικοί άρχοντες προτιμούν να έχουν το κτίριο, την ταμπέλα, την σημαία, αλλά να μην έχουν αστυνόμευση, εξαιτίας πολιτικών εσωτερικών ζητημάτων και αντιδρούν στην αναδιάρθρωση. Τέρμα οι «υποκλοπές», τα… καψουροτράγουδα και οι βρισιές στους ασυρμάτους της ΕΛ.ΑΣ, καθώς ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του κωδικοποιημένου συστήματος επικοινωνίας Sepura. Η προμήθεια 10.000 ψυχομετρικών τεστ συνέντευξης σε συνδυασμό με την τηλεφωνική γραμμή ψυχικής υποστήριξης, θα συμβάλλουν στον εντοπισμό ένστολων που αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να βοηθηθούν και να αποτραπούν κρούσματα αυτοκτονιών. Εξήντα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκπαιδεύτηκαν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.  

Τα παραπάνω αποτελούν μέρη απαντήσεων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Ο γενικός γραμματέας τόνισε πως η δημοσιονομική απαγόρευση των προσλήψεων δεν άφησε περιθώριο κάλυψης της λειψανδρίας αλλά ανακατανομής του υφιστάμενου προσωπικού. «Υπάρχει νομός που η αντιστοιχία αστυνομικού πολίτη είναι 1 προς 576 και υπάρχει νομός που είναι 1 προς 102 πολίτες» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ ανέφερε την τοποθέτηση 312 πρώην δημοτικών αστυνομικών σε καθεστώς ειδικού φρουρού και την αποδέσμευση 284 από τους 700 αστυνομικούς που φρουρούσαν VIP. Ο κ. Αναγνωστάκης παραδέχθηκε ότι η αγορά 400 οχημάτων σε έναν στόλο 13.000 είναι μια «ένεση», δεν είναι αντιμετώπιση αλλά δείχνει την πολιτική βούληση. Επεσήμανε επίσης ότι οι διαγωνισμοί για σίτιση και καθαριότητα δεν τελεσφορούν γιατί υπάρχει χαμηλή εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενστάσεις.

          Σε άλλο σημείο προανήγγειλε πως από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αφαιρείται το προνόμιο του αστυνομικού να πηγαίνει στον τόπο επιλογής του μετά από 4 χρόνια υπηρεσίας εκεί, ενώ η στελέχωση θα γίνεται πλέον με αστυνομικούς που έχουν 8ετή εμπειρία σε μάχιμες υπηρεσίες. Παράλληλα τα ηλεκτρονικά αστυνομικά τμήματα ξεκινούν τη Δευτέρα με 31 δράσεις, οι οποίες θα αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε στις συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης την ανάγκη αποδέσμευσης των αστυνομικών από την επίδοση δικογράφων και τη μη κλήτευση τους ως μάρτυρες σε αδικήματα μικρής απαξίας.

          Σε ερώτηση του Ε.Τ της Κυριακής, αν στον επικείμενο ανασχηματισμό του προταθεί η συμμετοχή του σε κάποιο άλλο πόστο του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Αναγνωστάκης απάντησε:

«Συνειδητά υπηρετώ μία προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Εάν λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια θεωρήσει το επιτελείο της κυβέρνησης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος δεν θα αρνηθώ. Όποιο ρόλο μου αναθέσει θα ανταποκριθώ».

          Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης έκανε λόγο για μια τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για να αλλάξει η εικόνα της αστυνομίας με εξωστρέφεια και με δράσεις που έχουν να κάνουν με το πλησίασμα των πολιτών. «Πέρασαν 30.000 παιδιά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το περίπτερο της Τροχαίας και το κυκλοφοριακό πάρκο. Η φιλοσοφία που υπάρχει, η κεντρική πολιτική στρατηγική είναι αποτροπή πρόληψη και λιγότερο καταστολή χωρίς να κινδυνεύει η ευνομία και ευταξία. Στο οργανωμένο και σοβαρό έγκλημα είμαστε πάρα πολύ καλά έχουμε τσίμπημα όμως στις μικροκλοπές» συμπλήρωσε.   

Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Οι «διαμεσολαβητές» των ΜΑΤ

Δημοσιογράφος: Μετά τα τελευταία γεγονότα έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο λειτουργίας και ενεργειών του προσωπικού των ΜΑΤ, ποιος θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των διαδηλωτών;

Δ. Αναγνωστάκης: Το δόγμα είναι περισσότερο πρόληψη, αποτροπή και λιγότερο καταστολή. Η ΥΑΤ στελεχώνεται από ανθρώπους όχι υπερανθρώπους. Το ζήτημα είναι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την σωστή εκπαίδευση, να ξέρουν το καθηκοντολόγιό τους με ακρίβεια και να έχουν σαφείς εντολές και οδηγίες, να μην αφήνονται στο έλεος του Θεού να αυτενεργούν. Αυτές δόθηκαν. Αναζητούμε την ηπιότερη μορφή απώθησης ακόμη και από τα χημικά. Ένας τρόπος είναι ο αστυνομικός «κοινωνικός διαμεσολαβητής». Θα ξέρουν οι  επικεφαλής των διαδηλώσεων, ότι υπάρχουν 4-5 εκπαιδευμένοι άνθρωποι, οι οποίοι θα είναι από την πλευρά της αστυνομίας, θα υποδέχονται πιθανό αίτημα για συνάντηση με κάποιο στέλεχος αλλά περισσότερο θα κατοχυρώνουν την διάθεση της αστυνομίας για μη σύγκρουση.

Προφανέστατα αν πάμε σε βανδαλισμούς, πάμε σε καταστροφές για να κινδυνεύσουν ζωές, θα αξιολογηθεί επιχειρησιακά. Προφανώς ο επικεφαλής μπορεί να αξιολογήσει την επικινδυνότητα και να πάρει απόφαση χρήσης.

«Θέλουν μόνο την ταμπέλα»

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.;

Δ. Αναγνωστάκης: Το ενιαίο δόγμα είναι η ένταση στην εμφανή αστυνόμευση και υποχώρηση των διοικητικών δομών. Προτιμούν λοιπόν κάποιοι τοπικοί άρχοντες, τοπικοί παράγοντες να έχουν το κτίριο, την ταμπέλα, την σημαία, αλλά να μην έχουν αστυνόμευση. Αντιλαμβάνομαι τις όποιες αντιδράσεις, ουσιαστικά επιχειρήματα όμως δεν υπάρχουν. Παράδειγμα υπάρχει μία αντίδραση γιατί φεύγει από το τάδε χωριό και πηγαίνει στο άλλο κεφαλοχώρι. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει να κάνει με την αστυνόμευση αλλά έχει να κάνει με την διαχείριση των πολιτικών εσωτερικών ζητημάτων που ανακύπτουν.

Δημοσιογράφος: Πως θα καλυφθούν οι 6.700 κενές οργανικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ.;

Δ. Αναγνωστάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις αλλά ανακατανομή του προσωπικού. Το αμετάθετο είναι κατοχυρωμένο. Ανοίγουμε όμως θέσεις σε κάθε νομό στις τακτικές και τις έκτακτες μεταθέσεις, εκεί λοιπόν που ανοίγαμε μία ή δύο θέσεις μπορεί με βάση το νέο οργανόγραμμα και τις νέες ανάγκες να πρέπει να ανοίξουμε 30-40. Φιλοδοξία είναι σε βάθος 3ετίας να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισορροπία.

Δημοσιογράφος: Τα κτίρια για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν υπογράψει συμβάσεις μακρόχρονες για την στέγαση αστυνομικών υπηρεσιών, πως λύνεται;

 Δ. Αναγνωστάκης: Υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν έχει λυθεί. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε εκείνον τον ιδιώτη που είχε πάρει δεσμεύσεις ότι θα παραμείνει η υπηρεσία για ένα χρονικό διάστημα (ΑΤ Μελισσίων-Καλάμου). Έχει μια ηθική χροιά το ζήτημα αλλά από την άλλη έχει τον δήμο που λέει ότι εγώ σου προσφέρω κτίριο και σου καλύπτω και τα λειτουργικά έξοδα. Και εδώ πρέπει να ισορροπήσεις, τι πρέπει να κάνεις; Να μην αποδεχθείς την προσφορά που είναι προς το συμφέρον του δημοσίου και να πας στην κυρία που πήγε και δανείστηκε για μια 15ετία και να της στερήσεις το ενοίκιο την οδηγείς σε μια οικονομική ασφυξία για να μην πω καταστροφή γιατί καταστροφή θα είναι γι αυτήν, ή να πας σε αυτήν και να σε καταγγέλλουν όλοι ότι δεν σέβεσαι το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον. Θα δούμε πως θα το χειριστούμε, πιστεύω θα βρεθεί μια λύση.

Σύστημα επικοινωνίας

Δημοσιογράφος: Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε υποκλοπές των επικοινωνιών της αστυνομίας με έναν απλό ασύρματο. Σε τι στάδιο βρίσκεται η προμήθεια του νέου συστήματος επικοινωνίας των αστυνομικών υπηρεσιών;

Δ. Αναγνωστάκης: Ολοκληρώθηκε επιτέλους η εγκατάσταση των σταθμών βάσεων στο 100%, στον αριθμό που απαιτείται για να έχουμε την ραδιοκάλυψη. Προχωρά αυτή τη στιγμή η επιτροπή την ποσοτική παραλαβή και θα ακολουθήσει η ποιοτική παραλαβή και η κοστολόγηση. Λειτουργεί πιλοτικά. Υπάρχει σκέψη επέκτασης. Μία ομάδα εργασίας εκτιμά τις ιδιαιτερότητες κυρίως των μεγαλουπόλεων. Δίναμε 8-10 εκατομμύρια ευρώ συντήρηση για τις επικοινωνίες μας και τώρα έχουμε πάει στο 1,5 ετησίως. Αυτή δε η ιστορία του Sepura για την Αττική έχει και έναν χρόνο δωρεάν συντήρηση. Σύντομα θα δοθεί για γενικευμένη χρήση, γιατί τώρα δεν έχουμε και την ασφάλεια που απαιτείται, μπορούν να ακούσουν κακοποιοί αλλά μπορούν να παρεμβάλλονται και άλλοι να βάζουν καψουροτράγουδα ή να βρίζουν.

 

Ψυχομετρικά τεστ στην ΕΛ.ΑΣ.

 

Δημοσιογράφος: Τι ήταν αυτό που χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης του προσωπικού;

Δ. Αναγνωστάκης: Ερέθισμα ήταν ημερίδα της Διεύθυνσης Υγειονομικού, όπου μια μελέτη απέδειξε ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι το πλέον στρεσογόνο, σε συνδυασμό με δείκτες ως προς το κοινωνικό προφίλ και την αποδοχή που έχει το επάγγελμα του αστυνομικού. Δεύτερο ήταν κάποια θλιβερά γεγονότα στην οικογένεια της αστυνομίας με αυτοκτονίες. Γι αυτό αποφασίστηκε να στήσουμε στο κεντρικό ιατρείο Αθηνών μια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής συμβουλευτικής και κοινωνικής  υποστήριξης, η οποία θα έχει τετραψήφιο αριθμό, σήμερα που μιλάμε λειτουργεί δοκιμαστικά-πιλοτικά με έναν κανονικό αριθμό.

          Ήδη πάμε και στην προμήθεια 10.000 ψυχομετρικών τεστ συνέντευξης, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που μπορεί να αναφέρονται στην τηλεφωνική γραμμή ή από τον ίδιο τον διοικητή, τον συνάδελφο που εντοπίζει κάποιο πρόβλημα. Αν είμαστε μαζί στο ίδιο τμήμα και εγώ τα έχω πάρει στο κρανίο και με βλέπεις, λογικά για να με βοηθήσεις θα πεις ρε φίλε δεν τον ψάχνεις αυτόν λίγο γιατί τον βλέπω φορτισμένο. Έχει και μία δόση αλληλεγγύης, συναδελφικότητας, ανθρωπιάς, κάτι τέτοιο.

 

«Διαδικτυακό» Αστυνομικό Τμήμα

 

Δημοσιογράφος: Σε τι στάδιο βρίσκεται η δημιουργία ηλεκτρονικών αστυνομικών τμημάτων για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω διαδικτύου;

Δ. Αναγνωστάκη: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δοκιμάζεται, είναι ήδη αναρτημένο. Για κάποιες ημέρες θα το λειτουργήσουμε άκρως πιλοτικά για να δούμε πιθανές αστοχίες, μήπως δεχθεί επιθέσεις χάκερ. Υπάρχει μία εταιρεία, η οποία μαζί με τη Διεύθυνσης Πληροφορικής, κάνουν εικονικές επιθέσεις και σχεδιάζουν την θωράκιση. Τη Δευτέρα θα είναι στη διάθεση του πολίτη με 31 δράσεις αρχικά.

 

Αφαίρεση προνομίων των «αδιάφθορων»

 

Δημοσιογράφος: Πρόσφατα αναφέρθηκε η αφαίρεση υπερπρονομίων από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Ποια είναι αυτά που θα αφαιρεθούν;

Δ. Αναγνωστάκης: Όπως δήλωσε ο υπουργός δόθηκε εντολή να γίνει ένας εξορθολογισμός ως προς την στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται δύο στρεβλώσεις οι οποίες είναι η ένταξη στην υπηρεσία για αξιοποίηση του προνομίου μετά από τέσσερα χρόνια τοποθέτησης στον τόπο επιλογής και συμφερόντων του αιτούντα. Δηλαδή πας εσύ τέσσερα χρόνια και μετά λες θέλω να πάω στην Καλαμάτα. Δεν είναι κίνητρο η προσφορά να υπηρετήσεις εκεί αλλά το προνόμιο να πας όπου θέλεις μέσω της υπηρεσίας σου στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Και  το δεύτερο που αντιμετωπίζεται είναι ότι η στελέχωση δεν θα γίνεται με ανθρώπους οι οποίοι στερούνται μιας στοιχειώδους εμπειρίας και δη μάχιμης εμπειρίας είτε στην ασφάλεια είτε έξω. Άρα θα πρέπει να αποκτήσει μια τουλάχιστον 8ετή γνώση και εμπειρία και μετά να πάει στο Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

Απορρόφηση ΕΣΠΑ

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ που μπορούν να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον της ΕΛ.ΑΣ. και του πολίτη. Τι ποσοστό απορροφητικότητας υπάρχει;

Δ. Αναγνωστάκης: Σίτιση και καθαριότητα οι διαγωνισμοί έχουν σηκωθεί και περιμένουμε  αποτέλεσμα. Σε ότι αφορά το ζήτημα του ΕΣΠΑ, προβλέπεται μία συγκεκριμένη δράση ένα συγκεκριμένο μέτρο που είναι η ενίσχυση της τροχαίας. Εκεί λοιπόν οι περισσότεροι, ήδη το έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους, οι περιφερειάρχες εννοώ, τα περιφερειακά συμβούλια και μας δίνει τη δυνατότητα να προσδοκούμε ενίσχυση του στόλου μας σε επίπεδο τροχαίας αστυνόμευσης. Σε ότι αφορά την επείγουσα βοήθεια πήραμε τα προγράμματα στο 100% που ήταν για το 2015 και 2016. Υπάρχει μία απορροφητικότητα, που βοηθά η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η οποία έχει βγάλει προσκλήσεις γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα η απορροφητικότητα θα πρέπει να θέσει κάποιος με την ολοκλήρωση του έργου. Αυτή η πρόσκληση όμως δεν είναι μόνο για το 2016 έχει έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος 2018 και 2019. Έχουμε από την εγκατάσταση καμερών στον Έβρο 15 εκατομμύρια, λειτουργική ενίσχυση αστυνομικών άλλα 3 εκατομμύρια, επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ 4,6 εκατομμύρια, προμήθεια 21 συσκευών ανίχνευσης καρδιακών παλμών και οχημάτων μεταφοράς 2,1 εκατ., είναι για τους παράνομους μετανάστες. Μέχρι και προμήθεια χαρτιού Α5 υπάρχει, έγγραφα που χορηγούνται στους μετανάστες.

 

Αποδέσμευση από «πάρεργα»

 

Δημοσιογράφος: Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ποια ήταν τα θέματα που θέσατε;

Δ. Αναγνωστάκης: Κάνουμε μία προσπάθεια να αποδεσμευτεί η Ελληνική Αστυνομία από ένα πάρεργο. Ιδιαίτερα ψηλά είναι αποδέσμευση από την επίδοση δικογράφων κάτι που είναι πολύ δύσκολο το κατανοούμε και εμείς αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή. Να μην κλητεύονται σε μικρής απαξίας ποινικά αδικήματα οι αστυνομικοί γιατί δεν είναι μόνο ότι πάνε σήμερα μετά από 8 αναβολές χάνουμε οκτώ μεροκάματα. Να λαμβάνονται υπόψη οι αρχικές καταθέσεις τους. Η προστασία μαρτύρων ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που δεν υπάρχει και πρέπει να το δούμε.

 

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν σε αυτό το σημείο, πως έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, πως η αστυνομία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των πλειστηριασμών. «Δεν μπορούμε να γινόμαστε σάκος του μποξ επειδή οι δικαστικοί λειτουργοί θέλουν εκεί ΜΑΤ και να σκοτωνόμαστε με τους δικαιολογημένα οργισμένους πολίτες» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

 

«Κόλλημα» των διαγωνισμών

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στους διαγωνισμούς για την σίτιση, την καθαριότητα και αγορά αναλώσιμων. Τι προτίθεστε να κάνετε;

Δ. Αναγνωστάκης: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που υποχρεώνει την ΕΛ.ΑΣ. να το ακολουθήσει αυστηρά και δια ροπάλου, γιατί υπάρχει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τώρα που μιλάμε έχουμε σηκώσει 25 διαγωνισμούς από τον τακτικό μας προϋπολογισμό και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 60 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσουμε θέματα καθαριότητας, σίτισης, λειτουργικά και όλα αυτά που έχουν δημιουργήσει ένα θέμα. Τι συμβαίνει όμως; Πολλές φορές αυτός ο διαγωνισμός δεν τελεσφορεί όπως προσδοκά το αρχηγείο και η πολιτική ηγεσία. Γιατί έχουμε ενστάσεις, γιατί δεν έχουμε συμμετοχή και ενδιαφέρον από προμηθευτές, δεν κατοχυρώνεται δηλαδή ο ανταγωνισμός.

 

Δημοσιογράφος: Εκφράζεται δηλαδή μια κακοπιστία, πως το Ελληνικό Δημόσιο είναι κακοπληρωτής;

Δ. Αναγνωστάκης: Σε ότι μας αφορά δεν θα το έλεγα, γιατί εμείς είμαστε τακτικοί και θα έλεγα ότι είμαστε από τους καλοπληρωτές. Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει χρεωθεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ζητήματα καθυστέρησης ή αναξιοπιστίας και φερεγγυότητας, όχι δεν υπάρχουν. Το πρόβλημά μας είναι πως πολλές φορές αυτές οι διαδικασίες για να τελεσφορήσουν χρειάζεται αρκετό χρόνο. Από τη στιγμή που σηκώνεται ο διαγωνισμός δεν θα τελεσφορήσει έχω την δυνατότητα να πηγαίνω σε πρόχειρους διαγωνισμούς, αυτό μου δίνει την δυνατότητα μιας πρώτης ανακούφισης δεν μου απαντά όμως ριζικά στο πρόβλημα. Ακόμη όμως και σε αυτό ως δυνατότητα υπάρχει ένα μικρό διάστημα προετοιμασίας του πρόχειρου διαγωνισμού που είναι μια βδομάδα, 10 ημέρες, που εκεί κάποιες φορές έχουμε εκτεθεί. Εδώ αναγνωρίζω τη στήριξη πολλών συνεργατών μου ένστολων που βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για να καλυφθεί το κενό. Πέρα από την αναγνώριση αυτή της βοήθειας να το πω, συνεισφοράς όπως θέλεις πες το, αναγνωρίζω δημόσια την βοήθεια που έχουν δώσει και οι δήμοι και οι περιφέρειες σε ότι αφορά τη στήριξη. Είναι καθημερινά κοντά στη δική μας προσπάθεια, πολλές φορές «βαφτίζοντας το ψάρι, κρέας» και ακροβατώντας στη νομιμότητα, βοηθούν όμως, και τους το αναγνωρίζω, όπως αναγνωρίζω και την ένταξη στο ΕΣΠΑ αρκετών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την προμήθεια οχημάτων για την ενίσχυση της τροχαίας και υπάρχουν περιφερειάρχες που πραγματικά στηρίζουν και βοηθούν αυτή την προσπάθεια για ανανέωση του στόλου μας και του εξοπλισμού μας.

          Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία. Πρέπει η κάθε διεύθυνση να έχει τη δυνατότητα να σηκώνει τον δικό της διαγωνισμό. Ήρθε ένας νέος νόμος ο 4412, που και αυτός μέχρι να πάμε στην πιστή του εφαρμογή χρήζει κάποιων διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Ακόμη και στον στόλο των αυτοκινήτων γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια 12.300.000 ευρώ εξασφαλίστηκαν και θα πάνε στην προμήθεια οχημάτων έτσι ώστε να στηρίξουμε το θέμα της αναδιοργάνωσης, υπάρχει επίσης ένα άλλο πρόγραμμα 8 εκατομμυρίων, από ταμείο εσωτερικής ασφάλειας που και από εκεί ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να σηκώσουμε τον διαγωνισμό. Βέβαια σε έναν στόλο 12.000 και 13.000 αυτοκινήτων απλά αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό είναι μια «ένεση», δεν είναι αντιμετώπιση, αλλά δείχνει μία πολιτική βούληση για να πετύχει το εγχείρημα της αναδιοργάνωσης.

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis