Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:27 | 05/08/2017

Η παραβατική συμπεριφορά μερίδας Ρομά αλλά και η ανάγκη έργων υποδομής που θα δίνουν διέξοδο σε νέους στη συνοικία της Νέας Σμύρνης κυριάρχησαν στη σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στον Δήμο Λαρισαίων υπό τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και τη συμμετοχή αντιδημάρχων και εκπροσώπων των Ρομά που κατοικούν στη συνοικία.

Η χθεσινή σύσκεψη, που προκλήθηκε με πρωτοβουλία των Ρομά, ήταν η πρώτη μετά την επίθεση σε βάρος αστυνομικών τον περασμένο Ιούλιο από Ρομά – που αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ. - και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των αστυνομικών.

[custom:google-ads]

Εκπρόσωποι των Ρομά, μεταξύ των οποίων οι κ. Παϊτέρης, Κίτσας και Μουγκάνης, τόνισαν προς τον κ. Καλογιάννη την ανάγκη να αποφευχθούν «ισοπεδωτικές αναφορές» προκειμένου να μην γενικευθεί ένα «ρατσιστικό κλίμα» σε βάρος των Ρομά με αφορμή την παραβατική συμπεριφορά «μιας ομάδας» καθώς, όπως υπογράμμισαν, υπάρχουν και φιλήσυχοι πολίτες που δεν δημιουργούν προβλήματα.

Ζήτησαν επίσης την υλοποίηση έργων υποδομής σε συγκεκριμένες περιοχές της συνοικίας, για να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων από νέους αντί να συγκεντρώνονται στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, για παράδειγμα, όπου συχνά καταγράφονται ζημιές αλλά και βανδαλισμοί.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των Ρομά έθεσαν το θέμα της αποσυμφόρησης αφού, όπως τόνισαν στα «Νταμάρια» κατοικούν περισσότεροι από 4.000 πολίτες ζητώντας επίσης συγκεκριμένο σχεδιασμό για την επίλυση του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των Ρομά και σε άλλες συσκέψεις αλλά και συνελεύσεις που έγιναν στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας την παραβατική συμπεριφορά μερίδας κατοίκων, σημείωσαν ως κυρίαρχο το αίτημα της αποσυμφόρησης της συνοικίας.

Κάτοικοι ωστόσο της συνοικίας, εδώ και χρόνια εστιάζουν στα υπαρκτά φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς από μερίδα των Ρομά κάνοντας μάλιστα λόγο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις με αποτέλεσμα, ελλείψει πολιτικών, να καλείται η ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση της τάξης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, μετά από διαμαρτυρία κατοίκων της συνοικίας για διατάραξη, περιπολικό της Άμεσης Δράσης μετέβη για τις απαραίτητες συστάσεις με αποτέλεσμα, ομάδα νεαρών Ρομά να επιτεθεί στους αστυνομικούς που κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης, ο κ. Καλογιάννης συμφώνησε πως υπάρχουν και φιλήσυχοι κάτοικοι και πως δεν ευθύνονται όλοι για τα όσα συμβαίνουν, τόνισε ωστόσο την ανάγκη «να υπάρξει κοινός συντονισμός ώστε να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας».

Επαναλαμβάνοντας τις δράσεις που υλοποιούν φορείς (ΚΔΑΠ κ.α.) της δημοτικής αρχής σε θέματα εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών της συνοικίας.

Με αφορμή το αίτημα για υλοποίηση έργων ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία πως στις 17 Αυγούστου ο ίδιος, επικεφαλής κλιμακίου της δημοτικής αρχής, θα επισκεφθεί τη συνοικία προκειμένου να εξετασθούν οι χώροι για τη δημιουργία έργων.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο θέμα του υπερπληθυσμού αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαφών με την αρμόδια για θέματα Ρομά, Γενική Γραμματεία, προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια που θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Να σημειωθεί τέλος ότι στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι αντιδήμαρχοι, Έργων Γ. Σούλτης, Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης και Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

www.eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis