Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:54 | 06/03/2016

Την μετατροπή της Ελλάδας σε μόνιμο χώρο υποδοχής και παραμονής προσφύγων και μεταναστών ,λειτουργώντας ως «σφουγγάρι» που δεν θα αφήσει να χυθεί στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ρεύμα , προβλέπει ο σχεδιασμός της Ε.Ε. καθώς παρά τα αισιόδοξα μηνύματα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ,η ενιαία στάση των Ευρωπαίων αλλά και η προοπτική συμφωνίας με την Τουρκία είναι στον «αέρα».

Ήδη η κ.Μερκελ ,η μοναδική ίσως «σύμμαχος» της ελληνικής κυβέρνησης ,πιεζόμενη και από το εσωτερικό αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , ζήτησε επίμονα την Παρασκευή ,την εκπλήρωση της υποχρέωσης που ανέλαβε τον Οκτώβριο ο κ.Τσίπρας για την εξασφάλιση χώρων στέγασης τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων ,ενώ η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ελλάδα προκάτ σπίτια.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ,η ενιαία στάση των Ευρωπαίων αλλά και η προοπτική συμφωνίας με την Τουρκία είναι στον «αέρα

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στεφαν Λοφβέν ανακοίνωσε την Παρασκευή σε συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής ότι η χώρα του θα αναλάβει να προσφέρει έκτακτη επείγουσα βοήθεια στην Ελλάδα, για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τον εγκλωβισμό στην χώρα μας χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και η βοήθεια αυτή θα είναι προκάτ σπίτια και σκηνές

Τα στρατόπεδα που θα αντιπαλέψουν  στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής   

Ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής τα στρατόπεδα είναι πια διαμορφωμένα στην Ε.Ε. αλλά κρίσιμη είναι η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει τελικά η Τουρκία

Η Ελλάδα που θα εμφανιστεί με το γνωστό πλαίσιο που ενέκρινε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών , είναι πλέον έρμαιο των διαθέσεων της Άγκυρας και της αντοχής που θα επιδείξει η κ.Μερκελ στην απόκρουση των πιέσεων των ακραίων εταίρων , που ζητούν πλήρες κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου και συνεπώς εγκλωβισμό όλης της μεταναστευτική ροής στην Ελλάδα.

Ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του στο προσφυγικό αυστριακός υπουργός εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ μιλώντας στην τηλεόραση του Σάλτσμπουργκ ηταν αποκαλυπτικός για την στρατηγική που έχει επιλέξει να κινηθεί η Βιέννη απορρίπτοντας ξεκάθαρα την «ελεύθερη διέλευση» ,ζητώντας συγχρόνως την λήψη μέτρων ώστε να παραμείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι οι ευρωπαίοι τους Έλληνες για να προσφέρουν επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα στους πρόσφυγες, αλλά να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν προς την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό θα οδηγήσει στο να έρχονται ουσιαστικά λιγότεροι άνθρωποι, καθώς οι πρόσφυγες δεν ξεκινούν να έλθουν για να μείνουν στη Λέσβο ή την Ελλάδα, αλλά επειδή ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία…»

Ο αυστριακός υπουργός εξωτερικών υπονοεί ότι η Ελλάδα σκόπιμα στέλνει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη προκειμένου οι εικόνες που μεταδίδονται να ασκήσουν πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες

Και επίσης ο κ. Κούρτζ δηλώνει ότι τα κράτη των Βαλκάνιων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να σταματήσουν τους πρόσφυγες καθώς όπως λέει «εάν δεν κατορθώσουμε να σταματήσουμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αν φθάσουν μέχρι την Αυστρία και εμείς φθάσουμε στον ανώτατό μας όριο στους ανθρώπους που μπορούμε να δεχθούμε , τότε θα έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα αυστριακά σύνορα». Ο αυστριακός υπουργός μάλιστα υπονοεί ότι η Ελλάδα σκόπιμα στέλνει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη προκειμένου οι εικόνες που μεταδίδονται να ασκήσουν πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ανοίξουν τις πόρτες τους σε όσους φθίνουν στην Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Μέρκελ   

Η ίδια η κ.Μερκελ που δηλώνει καθημερινά την πίστη της στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι δεν θα εγκαταλείψει πλήρως την μέχρι τώρα πολιτική της που είναι εναντίον του κλεισίματος των ελληνοσκοπιανών συνόρων, αλλά συγχρόνως δεν έχει απαντήσεις στο ερώτημα τι θα συμβεί και ποιος θα δεχθεί ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα που θα διέρχεται ελεύθερα από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα με προορισμό την ίδια την Γερμανία και τις άλλες Βορειοευρωπαικές χώρες.

Έτσι και στον σχεδιασμό της κ. Μερκελ η Ελλάδα (έστω και με ανοικτά σύνορα) θα πρέπει να έχει την δυνατότητα φιλοξενίας όλων των προσφύγων που θα φθάνουν στο έδαφος της και θα λειτουργεί ως «ροοστάτης» για την ελεγχόμενη μετεγκατάσταση των προσφύγων αυτών στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι ότου δεχθεί η Τουρκία να συνεργασθεί για την διακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Δύσκολο το παζάρι με την Τουρκία 

Για την Ελλάδα ακόμη κι αν η Τουρκία συνεργασθεί πλήρως με την Ευρώπη και εφαρμόσει απολύτως τις συμφωνίες επανεισδοχης , ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δέχεται και να φιλοξενεί τουλάχιστον τους πρόσφυγες αλλά και ένα μεγάλο μέρος των παράτυπων μεταναστών που υποτίθεται μέσω της διαδικασίας που προβλέπει η συμφωνία με την 'Αγκυρα θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Όμως το παζάρι με την Τουρκία κάθε άλλο παρά είναι εύκολο.Ο Τ. Ερντογάν επιμένει να χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να επιτύχει ανταλλάγματα στην Συρία. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το Σάββατο πρότεινε την δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης για την φιλοξενία των προσφύγων ,στην βόρειο Συρία ,εκεί που δεν μπορεί να βάλει πλέον πόδι η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους . Επίσης ο κ.Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον της Ελευθερίας του τύπου με το κλείσιμο ουσιαστικά της εφημερίδας ΖΑΜΑΝ ,ελπίζοντας ότι η Ε.Ε. θα αντιδράσει χλιαρά προκειμένου να μην διαταραχθεί η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη όπως δηλώνει ο κ.Τουσκ να συμφωνήσει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχης των παράτυπων μεταναστών ,αλλά πέραν των πολλών πρακτικών προβλημάτων που έχει η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής ,παραμένει και το θέμα των προσφύγων. ΟΙ προτάσεις για απευθείας από την Τουρκία μεταφορά τους και κατανομή τους σε ευρωπαϊκές χώρες ,κάτι που θα καθιστούσε άσκοπη την μετακίνηση προς τα ελληνικά νησιά, προϋποθέτουν την συμφωνία των 28 για τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων ,κάτι που όμως προσκρούει στην αντίθεση πολλών χωρών.

Αντιπαροχή η βίζα για τους Τούρκους;  

Το γεγονός επίσης ότι η Τουρκία επιμένει ότι ταυτόχρονα με τις συμφωνίες επανεισδοχης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η συμφωνία για κατάργηση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες ,δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα για τα 70 εκατομμύρια τούρκων πολιτών.

Επίσης κάθε άλλο παρά άμεση προβλέπεται η διαδικασία για την αναθεώρηση του Δουβλίνου καθώς παρά την στήριξη της διαδικασίας από το Βερολίνο ,το Παρίσι και φυσικά την Ιταλία και την Ελλάδα ,μια σειρά χωρών έχουν προειδοποιήσει με βέτο.

Τα Σκόπια έβαλαν ήδη το λουκέτο στο Βαλκανικό Δρόμο  

Τα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών ΜΜΕ  προαναγγέλλουν κλείσιμο της «Βαλκανικής Διαδρομής» ,ενώ τα Σκόπια επέβαλαν νέους περιορισμούς στην διέλευση ακόμη και Σύρων προσφύγων.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Αλβανία ως νέος εναλλακτικός διάδρομος για τις μεταναστευτικές ροές η Βουλγαρία και την Παρασκευή ανακοίνωνε ότι κινητοποιεί και τον Στρατό για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα Βουλγαρικά ΜΜΕ ο ίδιος ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι μια δύναμη 400 ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας με την συνδρομή ελικοπτέρων και θωρακισμένων οχημάτων αναπτύσσεται στην περιοχή των συνόρων με την Ελλάδα και την πΓΔΜ ,ενώ υπάρχει δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης της δύναμης με 500 ακόμη άνδρες.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis